Ацидум формикум (мравчена киселина)/ Formic acid при кожни брадавици
Новини

 

 

 

мравчена киселина разтвор/ solutio acidi formici

 

мравчената киселина (acidum formicum-лат., formic acid- англ.) e едновалентна органична киселина. химически е правилно да се нарича метанолова киселина, тъй като е производна на метана. мравчената киселина е най-простата карбоксилна киселина (съдържа само един въглероден атом). нарича се  така, защото първоначално е извлечена при дестилация на телесна маса от червени мравки (лат. formica =  мравка). в природата ни е позната още и от жилата на домашната (жилещата) коприва – urtica dioica.


при стайна температура, мравчената киселина е безцветна димяща течност с остра характерна задушлива и проникваща миризма. смесва се с вода и по-полярни органични разтворители. разтворима до известна степен във въглеводороди. заради склонността си да образува водородни връзки, мравчената киселина формира ацеотропна смес с водата (при 22,4% концентрация) и е склонна на преохлаждане.

 

мравчената киселина се използва на лечение на брадавици и като безопасен консервант в животновъдството и хранително-вкусовата индустрия. тя е силно корозивна киселина, но има много ниска токсичност (ld50 е едва 1,8 mg/kg), заради което е включена в списъка на разрешените добавки към храната.

 


мравчената киселина в дерматологията

премахването на брадавици и кокоши тръни с разтвор на  мравчена киселина е относително нов  и ефективен метод. доказана е ефективност от 90% при премахването на брадавици.

мравчената киселина има силно дехидратиращ ефект, но поради корозивното си действие трябва да се използва с повишено внимание и само по лекарско предписание!


внимание!

да се пазят очите от напръскване с капчици или обгазяване с изпарения на мравчена киселина! силно агресивно! препоръчваме да се работи със защитни очила или по-добре защитен шлем.


да се пази кожата от излагане на мравчена киселина! силно агресивно! препоръчваме близките зони, които няма да се третират, предварително да се намажат с чист вазелин!какво представляват брадавиците?

брадавиците представляват инфекция на човешки папилома вирус (hpv). в зависимост от подтипа те биват няколко вида:

  • обикновени брадавици  (verruca vulgaris)
  • брадавици на ходилата (verruca plantaris)
  • плоски или планарни брадавици (verruca plana)
  • генитални брадавици (condyloma acuminata)

 

 


брадавиците се появяват при около 10% от населението при деца и възрастни. най-често се появяват при пациенти на възраст между 12 и 16 години. по- често срещани са при жени , отколкото при мъже. пикът на папилома вирусните инфекции е 13 години при момичета и 14,5 години при момчета. мравчената киселина намира приложение при лечение на брадавици по ръцете и краката.


употреба на мравчена киселина за премахване на кожни образувания (брадавици и кокоши тръни)

кокошите тръни и брадавиците водят до понижено самочувствие и могат да понижат качеството на живот. освен това, брадавиците са заразни и могат да се разпространят по тялото, както и да заразят други хора, затова лечението трябва да започне веднага щом брадавицата се появи. мравчената киселина е биоразградимо органично съединение, което може да се използва за лечение на брадавици по ръцете, ходилата, лактите и коленете.


обикновено, разтворът се нанася върху брадавицата веднъж седмично и се абсорбира директно в брадавицата, като я изсушава отвътре. с течение на времето това води до внимателно отхвърляне на брадавицата от тялото. при правилна употреба, мравчената киселина не уврежда кожата и не причинява инфекции. 


кой може да използва мравчена киселина за лечение на брадавици и кокоши трън?

мравчената киселина е лесна за използване и може да се прилага при повечето пациенти, включително и при деца. за разлика от някои други продукти, мравчената киселина може да бъде използвана при диабетици, бременни жени и кърмачки. също така тя е добър избор при лечение на няколко брадавици едновременно.

 

 

 

каква е успеваемостта на лечението на брадавиците с мравчена киселина?

няколко клинични проучвания са доказали, че разтворът на мравчена киселина е изключително ефективен за отстраняване на брадавици. девет от десет души са докладвали за изчезване на брадавиците в края на периода на лечение, продължаващ около 12 седмици. нужни са средно 4-5 периода на лечение за напълното отстраняване на брадавиците.

какви са алтернативите за лечение на брадавици?

ако изберете да не лекувате брадавиците си те могат да изчезнат сами, но това може да отнеме няколко години, като през това време брадавиците могат да се разпространят по други части на тялото, както и да заразите останалите членове на семейството и други хора, с които имате контакт.

лечение у дома с мравчена киселина

повечето брадавици могат да бъдат премахнати с разтвор на мравчена киселина. друг метод на лечение включва употребата на салицилова киселина, трихлорооцетна киселина, млечна киселина. съществува възможност и да замразите брадавиците с азотен оксид (изгаряне с азот). ако лечението с мравчена киелина и азотен оксид е неуспешно, консултирайте се с дерматолог за лечение в клиника.

лечение в клиника по дерматология

клиничното лечение е запазено за най–тежките случаи, когато останалите терапии са се провалили или брадавиците са се появили отново. често срещани методи за лечение са изгаряне на брадавиците или замразяване (криотерапия), лазерното отстраняване и хирургични методи  (кюртаж). въпреки, че резултатите от клиничното лечение са  моментални, тези процедури често са скъпоструващи, понякога  могат да бъдат болезни и да оставят белези.

противовирусни терапии при брадавици

отстраняването на брадавиците не е достатъчно. за да не се появят отново, както и за да намалите риска от заразяване на другите членове на семейството, нужно е да се приемат имуностимулиращи средства. добър ефект има хомеопатичните лекарства туя/ thuya, инфлуцид/ influcid, шуслерови соли и други по преценка на лекуващия лекар.


фитотерапията също има приложение с доказан добър ефект при лечение и профилактика на брадавиците.

 

внимание!

лекарствен продукт по лекарско предписание (с рецепта)!

 

 

-------------------------------------------

запитване за актуална цена:

напишете запитването си за актуалната цена в раздел контакти на сайта.

приемаме плащане в брой, с дебитна карта на системата борика и с кредитни карти visa или mastercard.

 

условия за обработка на запитването ви:

напишете съобщение в раздел контакти на сайта със следната информация:

1. за какво здравословно състояние се отнася (диагноза);

2. за кой лекарствен продукт е запитването ви;

3. три имена на пациента;

4. възраст и телесно тегло на пациента;

5. имена и телефон за връзка с вас.

 

запитване за лекарство по рецепта:

напишете запитването си за лекарство по рецепта в раздел контакти на сайта.

ако не можете да разчетете рецептата, ще ви посочим адрес на електронна поща, на който да изпратите изображение на рецептата (сканирана или заснета с телефон).

 

общи условия на цнал:

за да се запознаете с общите условия за ползване на услугите на централната научна аптечна лаборатория към педиатрична аптека ерудита, натиснете тук .

----------------------------------

педиатрична аптека ерудита

 

Голия/Golia бонбони с нов вкус на лимон

Голия/Golia бонбони с нов вкус на лимон

От пазара бяха изтеглени старите варианти Голия череша и Голия ябълка

Блокиране и изтегляне на Клопидогрел Актавис/Clopidogrel Actavis табл 75 мг х 30

Блокиране и изтегляне на Клопидогрел Актавис/Clopidogrel Actavis табл 75 мг х 30

По заповед на Изпълнителната агенция по лекарствата, генеричното лекарство се изтегля от пазара

НОВО: Овлажнители за въздуха налични вече в сайта на Педиатрична аптека Ерудита

НОВО: Овлажнители за въздуха налични вече в сайта на Педиатрична аптека Ерудита

Първият апарат в раздела е Овлажнителят за въздух с йонизатор Момерт 1811

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА АПТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ

За да има фармация и утре, трябва да го заявим днес!

Витреолент/Vitreolent очни капки отпада от номенклатурата на лекарствата в България

Витреолент/Vitreolent очни капки отпада от номенклатурата на лекарствата в България

Лекарите ще трябва да се съобразят с липсата на препарата и да предписват друг, като имат предвид състоянието на пациента


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.