Трихлороцетна киселина разтвор/ Trichloracetic acid solution при брадавици, бенки, кокоши трън
Новини

 

 

 

трихлороцетна киселина разтвор/ solutio acidi trichloracetici

 

трихлороцетната киселина е органична киселина, производна на оцетната киселина, в която три водородни атома са заместени с по един хлорен. трихлороцетната е най-силната киселина от всички органични киселини. тя е безцветна със силна дразнеща миризма на оцет.


трихлороцетната киселина се използва от години в дерматологията за пилинг (излющване на горния епидермален слой). заради силно агресивния си характер се използва само под лекарски контрол. намира приложение и в лечението на брадавици (човешки папилома вирусни), кокоши трън и други кожни образувания.какво представляват брадавиците?

брадавиците представляват инфекция на човешки папилома вирус (hpv). в зависимост от подтипа те биват няколко вида:

  • обикновени брадавици  (verruca vulgaris)
  • брадавици на ходилата (verruca plantaris)
  • плоски или планарни брадавици (verruca plana)
  • генитални брадавици (condyloma acuminata)

 

брадавиците се появяват при около 10% от населението – както при възрастни, така и при деца. най-често се появяват при пациенти на възраст между 12 и 16 години.  по-често срещани са при жени, отколкото при мъже. пикът на папилома вирусните инфекции е 13-годишна възраст при момичетата и 14,5-годишна при момчетата.

 


за какво се използва трихлороцетната киселина?

трихлороцетната киселина се прилага за отстраняване (химическо изгаряне) на  бенки, петна и брадавици, предизвикани от човешки папилома вирус.

трихролоцетната киселина е приложима за премахване на татуировки (в този случай третирането може да бъде болезнено).

някои дерматолози прилагат трихлороцетна киселина за лечение на акне, тъмни петна, лунички и белези. използвана е от много години за химически пилинг.

 


как действа трихлороцетната киселина?


подобно на салициловата, трихлороцетната киселина излющва брадавиците слой по слой. трихлороцетната киселина, обаче, е много по-мощна в действието си и трябва да се използва в минимални количества и с много внимание.

бъдете особено внимателни, когато нанасяте трихлороцетна киселина върху брадавици. трихлороцетната киселина може да раздразни кожата много силно, включително да причини болка, ако се използва в прекалено висока доза. вашият лекар или фармацевт могат да преценят правилната концентрация, за да избегнете болката от прилагане на трихлороцетна киселина.

 


бременност и кърмене

трихлороцетната киселина е безопасна и може да се използва външно от бременни жени.


как се използва трихлороцетната киселина?

с помощта на памучен тампон нанасяйте разтвора на трихлороцетна киселина върху брадавицата два пъти дневно, докато повърхността не побелее. това е сигнал, че трихлороцетната киселина действа. нужни са 10-15 минути, за да изсъхне. нанасяйте 4 последователни дни, след което направете 4 дни почивка. повторете процедурата до изчезване на брадавиците. концентрацията на трихлороцетната киселина се определя от лекуващия лекар.


кой може да използва трихлороцетна киселина?

при бременност, кърмене или диабет уведомете вашия лекар преди употребата на трихлороцетна киселина.

важно!

да не се ползва трихлороцетна киселина от пациенти под 4 годишна възраст!

 

странични ефекти на трихлороцетната киселина

трихлороцетната киселина е силна киселина и при злоупотреба може да унищожи тъканта (химическо изгаряне). може да раздразни мукозните мембрани, очите и кожата. в случай на тежки изгаряния се обърнете към вашият лекар.

 

важно!
не поставяйте трихлороцетната киселина в очите или устата!какъв процент трихлороцетна киселина може да бъде използван?

за пилинг на лице и тяло, премахване на татуировки и подобни състояния се използва трихлороцетна киселина в концентрация от 5% до 50%.

за премахване на петна, брадавици или акне се използва в концентрация от 50%- 80%.

с повишаване на концентрацията рискът от изгаряне и болка расте.

 

никога не използвайте трихлороцетна киселина с концентрация 100%!откъде може да се закупи разтвор на трихлороцетна киселина?

трихлороцетна киселина може да получите срещу лекарско предписание (рецепта) от фармацевтите на педиатрична аптека ерудита.

алтернативни методи за лечение на брадавици

съществува голямо разнообразие от продукти за лечение на брадавици,като някои от тях съдържат ацетилсалицилова киселина. често тези продукти са с по нисък риск от нежелани реакции, но могат да изискват по дългосрочно лечение за достигане на същите резултати.

 

каква е ефективносста на трихлороцетната киселина за лечение на брадавици?

трихлороцетната киселина е разтвор широко използван в дерматологията. ефективността и за лечение на брадавици е доказана в няколко проучвания.

поради възможността за сериозни кожни увреждания, трихлороцетната киселина трябва да се прилага само върху определената зона (брадавицата). всеки контакт с мукозните мембрани, очите или останалата кожа може да причини увреждане. нанасяйте малко количество само върху засегнатата зона, за да избегнете болка.

как да премахнем брадавица  (човешки папилома вирус), използвайки трихлороцетна киселина?

консултирайте се с вашия лекар

вашият лекар може да ви зададе въпроси свързани с лечението като:

  • от колко време имате брадавици?
  • изпитвате ли болка при допир?
  • провеждали ли сте лечение и преди?


разгледайте различните опции за лечение

има широка гама от продукти за лечение на брадавици. за лечение на брадавиците вие и лекарят ви трябва да вземете предвид размера, формата, местоположението и броя на брадавиците.


обмислете стойността на терапията

има лекарствени продукти без лекарско предписание, които се използват за лечение на брадавици. пример за такъв продукт е салициловата киселина, която е с по-малко корозивно действие от трихлороцетната киселина. друг метод е криотерапията (замразяване на брадавицата с течен азот), който се извършва единствено от лекар. брадавици по-големи от 10 милиметра трябва да бъдат отстранявани по хирургичен път. изисква се определен период от време, за да изчезнат брадавиците напълно, затова бъдете подготвени, че резултатите ще дойдат по-късно.

третирането с трихлороцетна киселина е подходящ метод за лечение при бременни жени.

 

начин на приложение на трихлороцетната киселина

с помощта на памучен тампон нанасяйте трихлороцетната киселина върху брадавицата два пъти дневно, докато повърхността побелее. това е сигнал, че трихлороцетната киселина действа. нужни са 10-15 минути, за да изсъхне. нанасяйте 4 последователни дни, след което направете 4 дни почивка. повторете процедурата до изчезване на брадавиците. концентрацията на трихлороцетната киселина се определя от вашия лекуващ лекар.


минимизирайте болката

нормално е да почувствате болка, затопляне и дискомфорт върху зоната, покрита с трихлороцетна киселина. ако болката продължи повече от 30 минути след приложението, измийте внимателно със сапунена вода и се свържете с вашия лекар. може да наблюдавате промяна в цвета на кожата около зоната.

 

ако кожата стане прекалено твърда или започне да сълзи, се свържете веднага с вашия лекар.

 

наблюдавайте състоянието на брадавиците

наблюдавайте за подобрение. съвременната медицина счита човешкия папилома вирус за нелечим. затова и няма метод за превенция от бъдещи брадавици. терапията може да премахне брадавиците завинаги, но няма гаранция, че няма да се появят нови брадавици около същата зона. също така може да се появят брадавици в зона, където никога преди не е имало брадавици. вероятността брадавицата никога повече да не се появи на същото място е около 75% .

свържете се с вашия лекар за последващо лечение

терапията с трихлороцетна киселина продължава от 6 до 10 седмици. ако брадавицата не е изчезнала в рамките на 6 седмици, продължете лечението до пълното отстраняване на брадавиците. ако сте с по-светла кожа, вероятността да сте по-чувствителни към трихлороцетната киселина нараства и е възможно да се наложи да удължите терапията с две седмици.
 

 

 

внимание!

лекарствен продукт по лекарско предписание (с рецепта)!

 

 

-------------------------------------------

запитване за актуална цена:

напишете запитването си за актуалната цена в раздел контакти на сайта.

приемаме плащане в брой, с дебитна карта на системата борика и с кредитни карти visa или mastercard.

 

условия за обработка на запитването ви:

напишете съобщение в раздел контакти на сайта със следната информация:

1. за какво здравословно състояние се отнася (диагноза);

2. за кой лекарствен продукт е запитването ви;

3. три имена на пациента;

4. възраст и телесно тегло на пациента;

5. имена и телефон за връзка с вас.

 

запитване за лекарство по рецепта:

напишете запитването си за лекарство по рецепта в раздел контакти на сайта.

ако не можете да разчетете рецептата, ще ви посочим адрес на електронна поща, на който да изпратите изображение на рецептата (сканирана или заснета с телефон).

 

общи условия на цнал:

за да се запознаете с общите условия за ползване на услугите на централната научна аптечна лаборатория към педиатрична аптека ерудита, натиснете тук .

----------------------------------

педиатрична аптека ерудита

Играта с пясъка може да ви развали почивката

Играта с пясъка може да ви развали почивката

Хората, които обичат да се заравят в плажния пясък или да правят различни пясъчни фигури, много по-често страдат по време на почивката си от стомашно-чревни проблеми, отколкото тези, които просто се разхождат край брега или плуват

Изтеглят Хексоралетен / Hexoraletten заради печатна грешка на опаковката

Изтеглят Хексоралетен / Hexoraletten заради печатна грешка на опаковката

Вместо с Ъ (ер-голям) думата "гърло" била изписана с Ь (ер-малък)

Хомеопатията вече има свои по-фундаментални научни доказателства - физичните

Хомеопатията вече има свои по-фундаментални научни доказателства - физичните

Биофотоните са източник на енергия за живите организми и омбяната им води до промяна в общото състояние на организма

Грипната епидемия ни настигна, приемайте много вода и носете защитни маски!

Тамифлу сироп за малки деца има в Педиатрична аптека Ерудита

Ароматерапия и етерични масла вече в сайта на Педиатрична аптека Ерудита

Ароматерапия и етерични масла вече в сайта на Педиатрична аптека Ерудита

Нов раздел Ароматерапия и етерични масла на сайта на Педиатрична аптека ще информира нашите пациенти за възможностите за доставка и лечение с ароматерапевтични субстанции


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.