Дитранол/ Dithranol маз
Новини

статията е в процес на изграждане 
 
дитранол 

генерично наименование: дитранол/dithranol или антралин/ anthralin

търговски наименования: 

антрадерм/anthraderm, антралин/anthralin, антранол/anthranol, антраскалп/ anthrascalp, антрафорте/anthraforte, дитрокрем/dithrocream, дрито-скалп/dritho-scalp, зитранол-рр/zithranol-rr, лазан/lasan, миканол/micanol, псориатек/psoriatec, псорлин/psorlin

лекарствени форми които могат да съдържат дитранол/dithranol  в състава си са: крем,  маз, гел, шампоан.

какво е дитранол/ dithranol ?

дитранол/dithranol се прилага по кожата за лечение на псориазис и алопеция ареата.
дитранол/dithranol намалява клетъчното делене, въздействайки на репликацията на днк и така контролира растежа на епидермална тъкан.
дитранол/dithranol не е кортикостероид. действието на дитранол/dithranol е подобно на действието на глюко-кортикостероидите (по-бавно е), но без страничните ефекти на отпадане, характерни за кортикостероидите.


преди употреба на продукт с дитранол/dithranol
преди употреба е нужно лекар- дерматолог да прецени съотношението полза-риск за употреба на продукт, съдържащ дитранол/dithranol . употребата на дитранол/dithranol е само по лекарско предписание. продукт с дитранол/dithranol се ползва с повишено внимание при деца и възрастни хора.

рисков фактор за бременността: 
рисков фактор за бременността: c - дитрaнол /dithranol е противопоказан при бременни жени!

лекарствени взаимодействия:
до момента не са известни взаимодействия на дитранол/dithranol с други лекарствени вещества.

алергии и реакции на свръхчувствителност:
както към всички лекарствени вещества, не е изключено да проявите реакция на свръхчувствителност към продукт, съдържащ дитранол/dithranol.

нежелани лекарствени реакции:
зачервяване, алено червена кожа, контактен дерматит, усещане за парене, влошаване на симптомите, жълто-кафяво оцветяване на кожата.

правилната употреба на дитрaнол /dithranol налага някои правила:
дитрaнол /dithranol не се нанася по лигавици, по гениталите, в носа, около очите. участък от кожа, може да бъде защитен от действието на дитрaнол /dithranol, като предварително се намаже с вазелин.

внимание! в някои случаи поставянето на марлена превръзка е противопоказно.

добре е нанасянето на дитрaнол /dithranol да става с ръкавици заради оцветяването на кожата в жълто-кафяв цвят. след процедурата ръцете да се измият добре!
дитрaнол /dithranol трайно оцветява на тъканите в кафяво. при терапия с дитрaнол /dithranol  трябва да се вземат мерки за протекция на дрехи, чаршафи, напр. поставяне на защитна шапка, ограничаване на контакта на третирания участък с дрехите.

внимание! дитрaнол /dithranol оставя неизлечими кафяви петна върху санитарния фаянс (например: върху мивките и плочките)!

дозов режим:
според нуждата, лекарствените продукти с дитрaнол /dithranol може да са с концентрация от 0,1-0,5% до 1-3%. обикновено, дозите под 0,5% се прилагат за продължителен период от време (през нощта), докато дозите над 1% - кратковременно- до 1 час. 

важно!
независимо от продължителността на апликацията, задължително след края й продукта следва да се измие от кожната повърхност!

кинетика:
здравата кожа пропуска дитрaнол /dithranol за 14-16 часа, докато псориатичната за по-малко от час.

Пробиотик с витамини от В - групата наличен в Педиатрична аптека Ерудита

Пробиотик с витамини от В - групата наличен в Педиатрична аптека Ерудита

Заради наличието на витамините от В комплекса, новият Пробиен е подходящ за употреба по време и след антибиотично лечение

Пантопразол (Контролок) вече и в България

Пантопразол (Контролок) вече и в България

Фармацевтичната фирма NYCOMED регистрира и внесе в България първите количества пантопразол (търговско име Controlok/ Контролок).

Миг-400/Mig-400 не е марка самолет, а бързодействащ ибупрофен

Миг-400/Mig-400 не е марка самолет, а бързодействащ ибупрофен

Берлин Хеми представи на лекарите и фармацевтите новата си разработка

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА АПТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ

За да има фармация и утре, трябва да го заявим днес!

Учени “слизат“ в пикопространството

Учени “слизат“ в пикопространството

Изследователи от IBM конструираха атомно-силов микроскоп с точност от порядъка на 100 пикометра. С негова помощ се визуализира тримерно изображение на структура от молекули на органичното вещество пентацин с дължина 1,4 нм.


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.