Масово доплащаме ”безплатни” лекарства
Новини
22/06/2009
22 юни 2009 / news.dir.bg - първа тема на сайта!
върви масово доплащане на иначе безплатни лекарства за много болести, сред които диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза, твърдят пациенти от софия, пловдив, велико търново и русе, съобщава вестник "24 часа".
от месец новият позитивен списък действал, но фармацевтите работели по един, а лекарите по друг.
сигналите идвали в местните здравни каси, чиито шефове са започнали проверка. най-вероятно става дума за над 40-50 лекарства. причината били противоречията между аптеките и дистрибуторите. вчера за проблема официално предупреди и мирослав ненчев, шеф на фармацевтичния съюз. доставчиците искали за много от медикаментите повече пари от записаното в позитивния списък. те искат банкови гаранции, общи сметки или прехвърлят фактурите към банка, към която аптеката трупа дългове. вратичка в закона пък позволява на здравната каса накрая изобщо да не плати на аптеката предоставените безплатни лекарства.
сигналите идвали в местните здравни каси, чийто шефове са започнали проверка. според великотърновския вестник “янтра” например, ставало дума за 40 лекарства срещу много и различни диагнози като диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза.
в момента няма регламент, по който пациентите да доплащат разликата. затова се налага аптеките масово да работят на загуба или да нарушават закона, обясни ненчев.
ако не се променят две наредби за работата на аптеките, 90 на сто от фармацевтите ще фалират или ще откажат да предоставят скъпи лекарства по линия на здравната каса. това предупредиха днес за пореден път от българския фармацевтичен съюз.

Доставка на инхалатори (небулизатори) за болнични заведения и лекарски практики

Педиатрична аптека Ерудита офертира преференциална доставка на инхалатори и друга специализирана медицинска техника за болници, медицински центрове, рехабилитациоони отделения, лекарски практики, детски ясли, детски градини, специализирани училища, детски

Витреолент/Vitreolent очни капки отпада от номенклатурата на лекарствата в България

Витреолент/Vitreolent очни капки отпада от номенклатурата на лекарствата в България

Лекарите ще трябва да се съобразят с липсата на препарата и да предписват друг, като имат предвид състоянието на пациента

Датски министър застава срещу измамите с хранителни добавки в ЕС

Датски министър застава срещу измамите с хранителни добавки в ЕС

Властите в Дания в момента предприемат инициативи за засилване на контрола и проверките на хранителните добавки и интернет търговията

Nurofen/Нурофен 400 стана лекарство без рецепта

Nurofen/Нурофен 400 стана лекарство без рецепта

Всички форми на Nurofen/Нурофен вече се отпускат без рецепта

Самолечението с болкоуспокояващи уврежда бъбреците

Самолечението с болкоуспокояващи уврежда бъбреците

Голяма част от случаите на лекарствена нефропатия често се диагностицират като друго бъбречно заболяване


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.