Масово доплащаме ”безплатни” лекарства
Новини
22/06/2009
22 юни 2009 / news.dir.bg - първа тема на сайта!
върви масово доплащане на иначе безплатни лекарства за много болести, сред които диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза, твърдят пациенти от софия, пловдив, велико търново и русе, съобщава вестник "24 часа".
от месец новият позитивен списък действал, но фармацевтите работели по един, а лекарите по друг.
сигналите идвали в местните здравни каси, чиито шефове са започнали проверка. най-вероятно става дума за над 40-50 лекарства. причината били противоречията между аптеките и дистрибуторите. вчера за проблема официално предупреди и мирослав ненчев, шеф на фармацевтичния съюз. доставчиците искали за много от медикаментите повече пари от записаното в позитивния списък. те искат банкови гаранции, общи сметки или прехвърлят фактурите към банка, към която аптеката трупа дългове. вратичка в закона пък позволява на здравната каса накрая изобщо да не плати на аптеката предоставените безплатни лекарства.
сигналите идвали в местните здравни каси, чийто шефове са започнали проверка. според великотърновския вестник “янтра” например, ставало дума за 40 лекарства срещу много и различни диагнози като диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза.
в момента няма регламент, по който пациентите да доплащат разликата. затова се налага аптеките масово да работят на загуба или да нарушават закона, обясни ненчев.
ако не се променят две наредби за работата на аптеките, 90 на сто от фармацевтите ще фалират или ще откажат да предоставят скъпи лекарства по линия на здравната каса. това предупредиха днес за пореден път от българския фармацевтичен съюз.
Нерголин/Nergolin е ново търговско наименование на ницерголина у нас

Нерголин/Nergolin е ново търговско наименование на ницерголина у нас

актавис разширяват портфолиото си с генерик на Сермиона

Зайци, пингвини и панди в Педиатрична аптека Ерудита! Рай на инхалаторите с детска форма

Зайци, пингвини и панди в Педиатрична аптека Ерудита! Рай на инхалаторите с детска форма

Според правилата на завода ПИК/PIC, всяка година се осъвременява дизайна на някоя от машините за инхалации в домашни условия

Ентерик Екол/ Enteric Ecol - нов, подобрен пробиотик на Кенди Фарма

Ентерик Екол/ Enteric Ecol - нов, подобрен пробиотик на Кенди Фарма

Ентерик Екол/ Enteric Ecol е под формата на капсули, които при деца под 6 години могат да се отварят и да се дават като съдържимото се смеси с малко мляко, сок или вода

Йомерон/ Iomeron 400 рентгеноконтрастна материя

Йомерон/ Iomeron 400 рентгеноконтрастна материя

Високо концентриран нейонен йоден контраст за компютърно томографско сканиране

Казват на етикета цялата истина за лекарствата

Да няма рекламни брошури в чакалнята на джипито


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.