Масово доплащаме ”безплатни” лекарства
Новини
22/06/2009
22 юни 2009 / news.dir.bg - първа тема на сайта!
върви масово доплащане на иначе безплатни лекарства за много болести, сред които диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза, твърдят пациенти от софия, пловдив, велико търново и русе, съобщава вестник "24 часа".
от месец новият позитивен списък действал, но фармацевтите работели по един, а лекарите по друг.
сигналите идвали в местните здравни каси, чиито шефове са започнали проверка. най-вероятно става дума за над 40-50 лекарства. причината били противоречията между аптеките и дистрибуторите. вчера за проблема официално предупреди и мирослав ненчев, шеф на фармацевтичния съюз. доставчиците искали за много от медикаментите повече пари от записаното в позитивния списък. те искат банкови гаранции, общи сметки или прехвърлят фактурите към банка, към която аптеката трупа дългове. вратичка в закона пък позволява на здравната каса накрая изобщо да не плати на аптеката предоставените безплатни лекарства.
сигналите идвали в местните здравни каси, чийто шефове са започнали проверка. според великотърновския вестник “янтра” например, ставало дума за 40 лекарства срещу много и различни диагнози като диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза.
в момента няма регламент, по който пациентите да доплащат разликата. затова се налага аптеките масово да работят на загуба или да нарушават закона, обясни ненчев.
ако не се променят две наредби за работата на аптеките, 90 на сто от фармацевтите ще фалират или ще откажат да предоставят скъпи лекарства по линия на здравната каса. това предупредиха днес за пореден път от българския фармацевтичен съюз.
Библиотеката на Ерудита стартира

Библиотеката на Ерудита стартира

Първи са две таблици със стойности при новородени и недоносени деца

Агенцията по храните блокира хранителни добавки

По заповед на Българската агенция по безопасност на храните се блокират и изтеглят следните продукти

Зопиклон/ Zopiclon, Екодорм/ Ecodorm и Геродорм/ Gerodorm вече само по зелена рецепта!

С Постановление №246 от 7 септември 2015 година Министерският съвет направи изменение на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични с което вписа веществата "зопиклон/ zopiclone" и "цинолазепам/ cinolazepam" в Приложение

Синупрет/Sinupret и Синупрет Форте/Sinupret Forte отново наличен в България

Синупрет/Sinupret и Синупрет Форте/Sinupret Forte отново наличен в България

Проблемът с количествата остава, тъй като Синупрет Форте бе разграбен за 3 часа. Не се знае кога ще има следващ внос

Детските храни забранени за аптеките?!

Детските храни забранени за аптеките?!

Да се забрани продажбата на адаптирани млека, лечебни храни и детски пюрета в аптеките искат от ИАЛ


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.