Клопидрогел и инхибиторите на протонната помпа са несъвместими
Новини
22/06/2009
 
изявление на европейската агенция по лекарствата
05 юни 2009 | 13:43
относно взаимодействие между клопидогрел и инхибиторите на протонната помпа

съвместната им употреба е непрепоръчителна


европейската агенция по лекарствата (емеа) насочи вниманието си към клинични проучвания, които поставят подозрението, че клопидогрел може да бъде по-малко ефективен при пациенти, получаващи лекарства от групата на инхибиторите на протонната помпа (ppi). това би могло да повиши риска от тромботични усложнения, включващи остър миокарден инфаркт (сърдечен удар) при тези пациенти.
клопидогрел е антитромботично лекарство, което се употребява за предпазване от повторен сърдечен инфаркт при пациенти, които наскоро са имали този проблем. клопидогрел се употребява също при пациенти с други проблеми, причинени от тромбози, като исхемични мозъчни инсулти (удари без наличие на кръвоизлив) или остри коронарни синдроми. в организма клопидогрел се превръща от неактивна в активна форма. в европейския съюз клопидогрел е разрешен за употреба под следните търговски имена: plavix, iscover, clopidogrel bms и clopidogrel winthrop*.

ppi се употребяват за лечение и профилактика на повишена стомашна киселинност и стомашни язви. към тях се включват лекарства като омепразол, езомепразол, ланзопразол, пантопразол и рабепразол. тъй като повишена стомашна киселинност и стомашни язви могат да се появят като нежелани ефекти след употреба на клопидогрел, пациентите, които го приемат, често вземат и ppi за предпазване или облекчаване на тези симптоми.

новата обезпокоителна информация е свързана с няколко наскоро публикувани проучвания, разглеждащи клиничните резултати при пациенти, употребяващи клопидогрел. всички тези проучвания навеждат на мисълта, че може да възникне значимо взаимодействие между клопидогрел и представители на класа лекарства ppi, което го прави по-малко ефективен при едновременен прием с тях.

възможно обяснение на тази находка е това, че някои ppi предотвратяват превръщането на клопидогрел в биологично активна форма в организма. това намалява ефективността му, като по този начин увеличава риска от поява на сърдечна криза или други състояния, включващи патологично образуване на съсиреци (включително инсулт). все пак, тъй като различните ppi имат различен капацитет да увреждат метаболизма на клопидогрел и тъй като проучването не отразява напълно различния ефект на ppi върху активирането му, може да има повече от едно обяснение за ефекта на този клас лекарства върху клопидогрел.

вземайки предвид всички данни, комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба (снмр) към емеа и работната група по лекарствена безопасност (phvwp) препоръчаха в лекарствената информация за всички клопидогрел-съдържащи продукти да се отбележи, че съвместната им употреба е непрепоръчителна и може да се допусне само ако е абсолютно необходима. съгласно тези препоръки притежателите на разрешения за употреба на клопидогрел-съдържащи лекарствени продукти ще подадат в кратки срокове заявления за промяна с цел да се обнови лекарствената информация.

в допълнение снмр препоръча необходимостта от събиране на допълнителна информация за:
1. инхибирането на метаболизма на клопидогрел от други лекарства
2. въздействието на генетичните различия, което води до това малък процент от хората (така наречени cyp2c19 слаби метаболизатори), да не са способни напълно да преобразуват клопидогрел до активната му форма.

до момента в изпълнителна агенция по лекарствата не са постъпили съобщения за намаляване на ефекта на клопидогрел в резултат от лекарствени взаимодействия или предполагаема генетична предопределеност.

напомняме на медицинските специалисти, че са задължени, съгласно изискванията на злпхм**, да съобщават на иал за всяка подозирана сериозна или неочаквана нежелана лекарствена реакция, независимо от това дали лекарственият продукт е употребяван или не в съответствие с утвърдената кратка характеристика на продукта.
може да направите съобщение за нежелана лекарствена реакция по един от следните начини, като следвате инструкциите, публикувани на интернет страницата на иал: www.bda.bg:
- попълване и изпращане по пощата на специално създадения формуляр с жълт цвят или копие от формуляра, публикуван на интернет страницата на иал
- попълване и изпращане на формуляра on line
може да се обаждате за допълнително разяснение в отдел лекарствена безопасност към иал на тел. 02/ 944 23 68.

*кратката характеристика на продуктите е достъпна на български език на интернет страницата на емеа: www.emea.europa.eu

**закон за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Блокиране на Кафетин SC/Caffetin SC табл х 10

Блокиране на Кафетин SC/Caffetin SC табл х 10

По заповед на Изпълнителната агенция по лекарствата, от аптечния пазар се блокират следните партиди на лекарствения продукт Кафетин SC/ Caffetin SC таблетки х 10: 012270307 и 173270609

Пантопразол (Контролок) вече и в България

Пантопразол (Контролок) вече и в България

Фармацевтичната фирма NYCOMED регистрира и внесе в България първите количества пантопразол (търговско име Controlok/ Контролок).

Още информация в разделите Санитария, Против насекоми и Помощни средства на Виртуалната Ерудита

Още информация в разделите Санитария, Против насекоми и Помощни средства на Виртуалната Ерудита

Качени са изображения на още пластири, описание и снимки на други очаквайте скоро

Пулмикорт/ Pulmicort наличен в Педиатрична аптека Ерудита

Пулмикорт/ Pulmicort наличен в Педиатрична аптека Ерудита

При нас може да получите предписаното Ви количество Пулмикорт/ Pulmicort на единични дози

Липофитол/ Lipophytol може да измести статините?

Подходящ е за профилактика и лечение на повишени холестеролни нива, като съпътстващ прием при хранителни диети, целящи намаляване на наднорменото тегло, като предпазване на организма в комбинирани схеми за изгаряне на мазнини при спортисти (едновременно с


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.