Играта с пясъка може да ви развали почивката
Новини
10/08/2009
източник: dir.bg 
10 август 2009 / news.dir.bg
хората, които обичат да се заравят в плажния пясък или да правят различни пясъчни фигури, много по-често страдат по време на почивката си от стомашно-чревни проблеми, отколкото тези, които просто се разхождат край брега или плуват.
американски учени от университета в северна каролина правят този извод след анкетиране на 27 000 души, които прекарали ваканцията си на 7 различни плажа в рамките на 4 години, разказва варненският вестник "народно дело", цитиран от money.bg. наблюдаваните плажове били редовно почиствани, включително от водорасли и растения, а качеството на водата било в рамките на нормата. резултатите от изследването са публикувани в american journal of epidemiology. подробното анкетиране на участниците показало, че диария и други стомашно-чревни разстройства са имали 13% от хората, които обичали да си играят с пясъка, да строят замъци и т.н. при тези, които обичали да се зариват с пясък, процентът нараствал до 23.
източникът на замърсяването не е установен, като се смята, че е възможно да се дължи на отпадни води или на домашни или диви животни. според експертите почивката край морето може премине без здравословни проблеми, ако се вземат всички мерки, за да се ограничат стомашно-чревните инфекции - най-простото е след игра с пясъка да се измият ръцете. половината, а понякога и до 70% от хората със стомашно-чревни инфекции постъпват в инфекциозната клиника към умбал „света марина", тъй като лекарите рядко връщат някого. препоръчително е пациентите първо да минат през преглед при джипи или ако се налага, през кабинета за неотложна медицинска помощ или спешното отделение.
причината е, че инфекцията не винаги налага лечение в болница, а за да се определи това, трябва да се постави добра диагноза. наистина ентероколитите са най-активни през летния сезон. за изминалата седмица с това заболяване в риокоз - варна, са регистрирани 90 души. заразяването става чрез контакт или чрез вирус. но дори когато става въпрос за въздушно-капковия вариант на болестта, личната хигиена е от изключително значение.
симптомите са стомашни болки, повръщане, разстройство или диария, висока температура. децата реагират много по-бързо на обезводняването, отколкото възрастните. постъпвайки в клиниката, лечението може да трае от три до седем дни, като средният престой е пет денонощия. обикновено в тези случаи пациентът се чувства толкова зле, че е неспособен да приема нищо през устатата и всички лекарства, както и хидратацията се поемат посредством системи.
Орални антидиабетни препарати, наречени дипептидил-пептидаза-4 (DPP 4) инхибитори вече на пазара

Орални антидиабетни препарати, наречени дипептидил-пептидаза-4 (DPP 4) инхибитори вече на пазара

SITAGLIPTIN е първият представител на нов клас орални антидиабетни препарати, наречени дипептидил-пептидаза-4 (DPP 4) инхибитори.

Временен отказ на Дипрофос/Diprophos ампули

Временен отказ на Дипрофос/Diprophos ампули

Очаква се следващите количества да се внесат идната седмица

Рязко смъкват цените на лекарствата в Гърция

Рязко смъкват цените на лекарствата в Гърция

Болниците в Гърция са най-корумпираният сектор в сферата на публичните услуги в страната, пише още PharmaTimes

При функционална диспепсия: Iberogast/Иберогаст

При функционална диспепсия: Iberogast/Иберогаст

Функционалната диспепсия се лекува много добре с капките Иберогаст

Мистър Пингвин ще е новият модел инхалатор на ПИК

Мистър Пингвин ще е новият модел инхалатор на ПИК

Мистър Пингвин (Mister Pingui) много повече прилича на истински пингвин, с което ще подобри желанието малките пациенти да правят инхалации с него


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.