Играта с пясъка може да ви развали почивката
Новини
10/08/2009
източник: dir.bg 
10 август 2009 / news.dir.bg
хората, които обичат да се заравят в плажния пясък или да правят различни пясъчни фигури, много по-често страдат по време на почивката си от стомашно-чревни проблеми, отколкото тези, които просто се разхождат край брега или плуват.
американски учени от университета в северна каролина правят този извод след анкетиране на 27 000 души, които прекарали ваканцията си на 7 различни плажа в рамките на 4 години, разказва варненският вестник "народно дело", цитиран от money.bg. наблюдаваните плажове били редовно почиствани, включително от водорасли и растения, а качеството на водата било в рамките на нормата. резултатите от изследването са публикувани в american journal of epidemiology. подробното анкетиране на участниците показало, че диария и други стомашно-чревни разстройства са имали 13% от хората, които обичали да си играят с пясъка, да строят замъци и т.н. при тези, които обичали да се зариват с пясък, процентът нараствал до 23.
източникът на замърсяването не е установен, като се смята, че е възможно да се дължи на отпадни води или на домашни или диви животни. според експертите почивката край морето може премине без здравословни проблеми, ако се вземат всички мерки, за да се ограничат стомашно-чревните инфекции - най-простото е след игра с пясъка да се измият ръцете. половината, а понякога и до 70% от хората със стомашно-чревни инфекции постъпват в инфекциозната клиника към умбал „света марина", тъй като лекарите рядко връщат някого. препоръчително е пациентите първо да минат през преглед при джипи или ако се налага, през кабинета за неотложна медицинска помощ или спешното отделение.
причината е, че инфекцията не винаги налага лечение в болница, а за да се определи това, трябва да се постави добра диагноза. наистина ентероколитите са най-активни през летния сезон. за изминалата седмица с това заболяване в риокоз - варна, са регистрирани 90 души. заразяването става чрез контакт или чрез вирус. но дори когато става въпрос за въздушно-капковия вариант на болестта, личната хигиена е от изключително значение.
симптомите са стомашни болки, повръщане, разстройство или диария, висока температура. децата реагират много по-бързо на обезводняването, отколкото възрастните. постъпвайки в клиниката, лечението може да трае от три до седем дни, като средният престой е пет денонощия. обикновено в тези случаи пациентът се чувства толкова зле, че е неспособен да приема нищо през устатата и всички лекарства, както и хидратацията се поемат посредством системи.
Вестник

Вестник "Живот и здраве" наличен в Педиатрична аптека Ерудита

Всяка седмица за пациентите на аптеката издателството предоставя голямо количество от безплатния вестник за здравето

Сезонни инфекции, грип и имуностимулация

Сезонни инфекции, грип и имуностимулация

В сезона на инфекциите е важно да се предприеме подходяща имуностимулация, особено в уязвимите групи на децата, често боледуващите и хората с хронични заболявания

Спира се таблетната форма на лекарството Низорал/ Nizoral

Спира се таблетната форма на лекарството Низорал/ Nizoral

Доказа се високата токсичност на кетоконазол/ ketokonazole, когато се приема през устата

Nebilan/ Небилан - ново име на небиволола

Nebilan/ Небилан - ново име на небиволола

Небиволол е лекарствено вещество от групата на бетаблокерите с показания за лечение на есенциална хипертония и на хронична сърдечна недостатъчност в геронтологията

Милурит/Milurit табл 300 мг повече няма да се внася в България!

Милурит/Milurit табл 300 мг повече няма да се внася в България!

Причината е в твърде ниските обороти, които фирмата е реализирала в последно време


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.