Играта с пясъка може да ви развали почивката
Новини
10/08/2009
източник: dir.bg 
10 август 2009 / news.dir.bg
хората, които обичат да се заравят в плажния пясък или да правят различни пясъчни фигури, много по-често страдат по време на почивката си от стомашно-чревни проблеми, отколкото тези, които просто се разхождат край брега или плуват.
американски учени от университета в северна каролина правят този извод след анкетиране на 27 000 души, които прекарали ваканцията си на 7 различни плажа в рамките на 4 години, разказва варненският вестник "народно дело", цитиран от money.bg. наблюдаваните плажове били редовно почиствани, включително от водорасли и растения, а качеството на водата било в рамките на нормата. резултатите от изследването са публикувани в american journal of epidemiology. подробното анкетиране на участниците показало, че диария и други стомашно-чревни разстройства са имали 13% от хората, които обичали да си играят с пясъка, да строят замъци и т.н. при тези, които обичали да се зариват с пясък, процентът нараствал до 23.
източникът на замърсяването не е установен, като се смята, че е възможно да се дължи на отпадни води или на домашни или диви животни. според експертите почивката край морето може премине без здравословни проблеми, ако се вземат всички мерки, за да се ограничат стомашно-чревните инфекции - най-простото е след игра с пясъка да се измият ръцете. половината, а понякога и до 70% от хората със стомашно-чревни инфекции постъпват в инфекциозната клиника към умбал „света марина", тъй като лекарите рядко връщат някого. препоръчително е пациентите първо да минат през преглед при джипи или ако се налага, през кабинета за неотложна медицинска помощ или спешното отделение.
причината е, че инфекцията не винаги налага лечение в болница, а за да се определи това, трябва да се постави добра диагноза. наистина ентероколитите са най-активни през летния сезон. за изминалата седмица с това заболяване в риокоз - варна, са регистрирани 90 души. заразяването става чрез контакт или чрез вирус. но дори когато става въпрос за въздушно-капковия вариант на болестта, личната хигиена е от изключително значение.
симптомите са стомашни болки, повръщане, разстройство или диария, висока температура. децата реагират много по-бързо на обезводняването, отколкото възрастните. постъпвайки в клиниката, лечението може да трае от три до седем дни, като средният престой е пет денонощия. обикновено в тези случаи пациентът се чувства толкова зле, че е неспособен да приема нищо през устатата и всички лекарства, както и хидратацията се поемат посредством системи.
Клопидрогел и инхибиторите на протонната помпа са несъвместими

Клопидрогел и инхибиторите на протонната помпа са несъвместими

Изявление на Европейската агенция по лекарствата относно взаимодействие между клопидогрел и инхибиторите на протонната помпа

Специални храни за периода на лечение в нов раздел на Виртуалната Ерудита

Специални храни за периода на лечение в нов раздел на Виртуалната Ерудита

Медик Фууд и Екстра F са първите две храни, които представя новия раздел ХРАНЕНЕ

Ксилометазолин/Xylomethazoline, Ваготил/Vagothyl и Бисептол/Biseptol отново на пазара в България!

Ксилометазолин/Xylomethazoline, Ваготил/Vagothyl и Бисептол/Biseptol отново на пазара в България!

Засега няма информация дали наличните количества ще са достатъчни за зимния сезон

Квамател/Quamatel таблетки 20 мг се спират от внос

Квамател/Quamatel таблетки 20 мг се спират от внос

Унгарският концерн Гедеон Рихтер прекрати вноса на 20-милиграмовата доза, на пазара остават само таблетките от 40 мг

Аспиратор за носни секрети с външна механизирана тяга

Аспиратор за носни секрети с външна механизирана тяга

Аспираторът за носни секрети с външна механизирана тяга е устройство, което се включва съм въздуховодния маркуч на домашна прахосмукачка


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.