Нов модел инхалатор на Артсана от септември 2009 година
Новини
15/08/2009

 

 

мистър панда е най-новият модел инхалатор, който предстои да се внесе в българия към средата на септември 2009 година!

моделът mr panda (господин панда) е инхалатор с дизайнерска форма на компресора, който прилича на стилизирано мече-панда. пандата е символ на загрижеността на човечеството за природата. голямата панда (ailuropoda melanoleuca)*** е бозайник от семейство мечки, който е изключително зависим от храната си - обича да яде млади бамбукови листа и филизи.

производство е на италианския концерн артсана, който произвежда и бебешката серия "чико".

окомплектовка: компресор, резервни филтри за входящ въздух, шлауха, небулизаторна чашка, маска за дете, маска за възрастен, накрайник за уста, накрайник за нос.

гаранция: три (3) години.

технически характеристики: виж раздел е-магазин > инхалатори

 

***

голямата панда (ailuropoda melanoleuca), наричана още бамбукова мечка и пъстра мечка, е чернобял, мечкоподобен бозайник от семейство мечкови, който се среща в гористите местности в западен и централен китай. храни се предимно с бамбук. преди е била поставяна в семейство енотови заедно с вида малка панда, но днес обикновено е класифицирана в семейство мечкови. имало е предложение тя да се обособи в собствено семейство, наречено пандови (ailuropodidae). аргументи за това са устройството на черепа и на зъбите, които не приличат на тези на мечките. разпространена е в китай, обявена е за национално съкровище. те обитават планинските бамбукови гори.

голямата панда достига на дължина 120-180 см и тежи около 100 кг. опашката е дълга около 12 см. има отличителна окраска, като козината е гъста и мръсно бяла. през плешките и предните крака минава широка черна ивица. задните крака са черни и има черни петънца по ушите и около очите. храни се предимно с бамбук и може да хваща филизи и листа на това растение с помощта на палецовидно приспособление на предната си лапа. широките масивни зъби са приспособени за дъвчене и стриване на бамбукови части (главно стръкове и корени), но храносмилателната система е като на месоядно животно, така че голямата панда не може да поглъща целулоза, която е основната съставка на бамбука. поради това пандата трябва да консумира огромни количества бамбук, за да се нахрани. средно една панда яде 15-30 кг бамбукови листа, филизи и стръкове на ден, като отделя на този процес 10-12 часа. за разлика от тях, уловените от човека панди се хранят със зърнени храни, мляко и градински зеленчуци.

голямата панда има тежка походка на земята, но се катери пъргаво по дърветата. живее поединично освен по време на размножителния период. голямата панда се храни с бамбукови филизи и корени.aко хората продължат с изсичането на бамбуковите гори , пандите ще гладуват и ще умрат.

размножава се в периода март-май, като бременността трае 122-163 дни. през август или септември се раждат 1-2 малки. бебетата са много малки, раждат се слепи и имат слабо окосмяване. тежат само 100 г, като майката се грижи за безпомощното и неподвижно пеленаче като го притиска към гърдите си с големите си предни лапи. малкото на пандата отваря очите си около 45 дни след раждането си и започва да пълзи след още около 30 дни, когато растежът се засилва. започва да се храни с бамбук, когато е на 5 месеца, и става самостоятелна на 18 месеца. достига полова зрялост на 6 или 7 години. пандите в природата имат бавен размножителен цикъл, а размножаването на уловените панди е съпроводено с огромни затруднения. така че тези индивиди не могат да заменят другите индивиди, които са убити от бракониери или са застрашени сериозно от загубата на подходящи условия за живот.

уловена, голямата панда прави маймунджилъци, които се радват на вниманието на случайните зрители. въпреки това, пандата е всъщност в известна степен сприхава и избухлива. китайското правителство си е създало практика да подарява или да дава назаем големи панди на други държави в знак на приятелско отношение. су-лин, първата голяма панда, показана на запад, достига сащ като бебе през 1936, и до смъртта си през 1938 е една от най-популярните атракции в зоопарка брукфийлд близо до чикаго. две други големи панди — една мъжка и една женска — са подарени на сащ от китайското правителство през 1972. те са настанени в националния зоопарк във вашингтон. оттогава насам още няколко зоопаркове са получавали панди, като китайците са разрешили само 40 панди да напуснат родната им земя.

източник: уикипедия, 15 август 2009 година 

 

педиатрична аптека ерудита

5% надолу лятна цена за Мис Карол и Мистър Рино!

5% надолу лятна цена за Мис Карол и Мистър Рино!

Фирмата-вносител анонсира лятна по-ниска цена за апаратите Мис Карол и Мистър Рино поради засиления интерес към детските форми на нелизаторите на Артсана

Спира се таблетната форма на лекарството Низорал/ Nizoral

Спира се таблетната форма на лекарството Низорал/ Nizoral

Доказа се високата токсичност на кетоконазол/ ketokonazole, когато се приема през устата

Самолечението с болкоуспокояващи уврежда бъбреците

Самолечението с болкоуспокояващи уврежда бъбреците

Голяма част от случаите на лекарствена нефропатия често се диагностицират като друго бъбречно заболяване

Играта с пясъка може да ви развали почивката

Играта с пясъка може да ви развали почивката

Хората, които обичат да се заравят в плажния пясък или да правят различни пясъчни фигури, много по-често страдат по време на почивката си от стомашно-чревни проблеми, отколкото тези, които просто се разхождат край брега или плуват

Отново има Клобедерм/Clobederm - крем и унгвент

Отново има Клобедерм/Clobederm - крем и унгвент

Клобедерм/Clobederm е търговско наименование на лекарствен продукт, съдържащ клобетазол/clobetasole


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.