Фармацевтите в България са 5560 души според новия им регистър
Новини
13/09/2009
11.09.2009 
Източник: dnevnik.bg, снимка: mqablog.com

Списък с имената на магистър-фармацевтите, регистрирани да упражняват професията в България, е публикуван в днешния брой на "Държавен вестник", съобщиха от Българския фармацевтичен съюз. Той включва 5560 души и според председателя на съсловната организация Мирослав Ненчев, обхваща всички специалисти, които работят в аптеките у нас. Възможно е в различни институции и фармацевтични компании да работят още 300-400 фармацевти, които не са регистрирани в съсловната организация.

Ненчев призова всички, които са пропуснали да се регистрират във фармацевтичния съюз да го направят, особено ако в длъжностните им характеристики се изисква фармацевтично образование, защото в противен случай след 5 години ще изгубят правото да практикуват професията си.

Регистърът се изготвя за първи път в историята на фармацевтичната професия в България. В него са изброени трите имена, уникалния идентификационен номер и колегията, в която е регистриран даден магистър-фармацевт. Данните вече са публично достояние и по този начин всеки би могъл да провери дали в близката аптека работи магистър-фармацевт. По време на работа всеки магистър-фармацевт е длъжен да носи бадж с името си за улеснение на контролните органи и гражданите.

По инициатива на Европейската комисия предстои да бъде изработена Европейска здравна професионална карта за всички медицински специалисти, припомниха от Българския фармацевтичен съюз. С нея българските фармацевти ще могат да се идентифицират навсякъде в Европа на база своите УИН-ове. Тези карти ще бъдат издадени от съсловните организации, като едната страна ще бъде в съответствие с утвърден от Европейската комисия макет, а другата ще бъде изработена по индивидуален проект от съсловната организация в съответната страна.

Основната цел е да се улесни свободното движение на здравни професионалисти в Европа, като се предвижда картата да придобие и други възможни приложения, като например валидиране на продължаващото обучение, достъп до здравни записи и подобряване качеството на здравните услуги за обществото.

Лили Войнова

-----------------------------------------------

Нашият коментар: Добре би било от Дневник да научат разликата между "списък" и "регистър". Списъци си правят този и онзи. Спомняме си за инсинуацията "Онзи списък" на Стоян Ганев. Списък си правят и хората, преди да организират купон у дома- списък с гостите, списък с покупките...

Регистърът на магистър-фармацевтите е законов инструмент за регулиране на професията. Регистърът е задължителен по Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите. Целта е не само някой да може да види дали човекът в бяла престилка има право да ви обслужва в аптеката, ами и да се даде повече ресурс на съсловната организация да се прочисти от всевъзможни напъни на разни кръгове да обърнат фармацевтичната услуга в търговия с хапчета, а аптеката- в магазин за лекарства. Все още аптеките са здравни заведения, както са и лекарските кабинети, и вътре не се върти алъш-вериш, а се прави професинална преценка дали дадено лекарство може или не може да се даде на конкретния пациент да го приложи върху себе си или свой близък човек.

Естествено, всички квалифицирани услуги се заплащат, както се плаща за преглед при лекар, за консултация при адвокат, за архитектурен проект при архитект или за да ви сложат плочките в банята - при плочкаджията. Щом и общината събира пари, за да ви даде някакъв документ, въпреки, че се издържа от нашите данъци, защо фармацевтите да работят за по-малко, отколкото един сърдечен хирург, например? Да вдигне ръка този от вас, който смята, че един банкер е по-важен за живота ви от магистър-фармацевта в аптеката, от която си купувате лекарства!

----------------------------

Педиатрична аптека Ерудита

Докторе, помните ли Еглонил/ Eglonyl и Еглонил форте/ Eglonyl Forte?

Докторе, помните ли Еглонил/ Eglonyl и Еглонил форте/ Eglonyl Forte?

Тамифлу, Реленца и Ремантадин се изчерпаха в аптечната мрежа

Тамифлу, Реленца и Ремантадин се изчерпаха в аптечната мрежа

Периодически Рош и Глаксо Смит Клайн внасят партиди, които се разграбват за минути

Профилактични ортопедини гащички за бебета вече във Виртуалната Ерудита

Профилактични ортопедини гащички за бебета вече във Виртуалната Ерудита

Има и приложена инструкция към родителите как да предпазят децата си от изкълчване на тазобедрената става и ставна дисплазия

Диротон/Diroton табл 20 мг - изтеглят се от аптечната мрежа

Блокират се и се изтеглят следните партиди Диротон/Diroton табл 20 мг: T9A068B, T9A069A, T02309B

Ксилометазолин на капки за възрастни няма в аптеките

Ксилометазолин на капки за възрастни няма в аптеките

Налични са само спрейни форми от лекарството, които са на по-висока цена


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.