ВНИМАНИЕ: Кортикостероидна криза!!!
Новини
19/01/2010

поради грешка в планирането или поради глупост на чиновници, поради недалновидност на мениджърите на фирмите или...? кой предизвика кортикостероидната криза на лекарствения пазар в българия?

 

изображение: http://schenker.spirix.org/videos/death.jpg

факт: българия изпадна в супер-сложната ситуация в аптеките да няма таблетни кортикостероиди!

историята на кризата с кортикостероидните препарати започва от 2006 година, когато сигнал подава американската фирма шеринг-плау. тя изтегля от пазара препарата си целестон (съдържа кортикостероида betamethasone). причината е банална- недостатъчно продажби на територията на българия и недостатъчна рентабилност.

малко след това започна кризата с ампулите от кортикостероида метилпредднизолон на българския производител софарма- просто изчезнаха. тогава поне имаше внос от американския препарат медрол (метилпреднизолон).

след като радослав гайдарски като министър вкара една безумна наредба за ценообразуването на лекарствата и допълнително беше подкрепен от наследника си желев, у нас започнаха да изчезват лекарство след лекарство. без-умната наредба стана причина и за скандала с инсулина на ново нордиск миналата година при пускането на новия позитивен списък на лекарствата у нас.

след което тихом-мълком от пазара у нас започнаха да се изтеглят лекарство след лекарство от кортикостероидите:

  • април 2009 година - отново изчезнаха ампулите метилпреднизолон на софарма. без особени обяснения - просто "няма производство". на пазара остават само ампулите солу-медрол и депо-медрол на пфайзер (метилпреднизолон).

 

  • май 2009 година - изчезнаха кортикостероидните ампули флостерон (betamethasone). без обявена причина. на пазара остават само ампулите дипрофос на шеринг плау и близките до тях ултра-демоплас на пфайзер и дексаметазон на крка.

 

  • август 2009 година - изчезнаха кортикостероидните таблетки преднизолон f. причина- "отпада от номенклатурата", без обяснения защо?! преднизолон f беше единственият таблетен препарат, съдържащ dexamethasone. в българия няма вече дексаметазон на таблетки. пациентите се пренасочват към други препарати със сходно действие.

 

  • октомври 2009 година - изчезнаха ампулите от мекия кортикостероид ултра-демоплас на пфайзер. обяснението - за фирмата не е изгодно да поддържа продукта на толкова ниска цена, наложена по схемата на наредбата "гайдарски". лекарството го има в румъния, гърция, турция, но не и у нас. ултра-демоплас нямат генеричен аналог у нас. в българия изчезва това лекарство за всички пациенти. то беше основно средство за лечение при диабетиците.

 

  • октомври 2009 година - изчезнаха таблетките от българския кортикостероид метилпреднизолон на актавис. причина - "отпада от номенклатурата" - пак без изявление защо?! на пазара остава продукта медрол  таблетки на пфайзер, който го замества.

 

  • декември 2009 годита - изчезна и медрол таблетки на пфайзер. причина - препаратът е в процедура на пререгистрация в изпълнителната агенция по лекарствата и докато трае процедурата, количества няма. пациентите в българия остават и без кортикостероида метилпреднизолон (methylprednisolone) на таблетки.

 

  • януари 2010 година - след като почти всички пациенти преминаха по принуда на кортикостероида преднизолон таблетки на актавис, той също изчезна. причина - "отпада от номенклатурата". това изявление вече започва да ни притеснява. това беше единственият таблетен препарат, съдържащ prednisolone. пациентите губят още една възможност за лечение с кортикостероид.

 

  • януари 2010 година - изчезна и дипрофос ампули. засега няма обяснение защо. на пазара у нас няма вече никакъв препарат, съдържащ кортикостероида betamethasone - нито на таблетки, нито на ампули.

от номенклатура, в която кортикостероидната група в българия се представляваше от таблетни препарати на methylprednisolone, prednisolone, dexamethasone, betamethasone, dehydrocortisone в момента има само и единствено дехидрокортизон, като той не може да замести всички останали във всички случаи.

защо кортикостероидната криза е голям гаф на държавната политика по лекарствата?

защото кортикостероидите са ключово звено в лечението на хиляди болести, поне в официалната медицина. те се считат за основно лечение при болковия синдром (приложимо в онкологията, гастроентерологията, неврологията, травматологията, имунологията), при имуносупресивните състояния, алергиите и прочее. втората, много важна причина да наречем липсата на кортикостероидите "криза" е тяхната специфика - пациентите, които са започнали лечение с кортикостероиди, не могат просто ей-така да ги спрат, защото ще се получи опасния за здравето им "ефект на отнемане". кортикостероидите винаги се намаляват по схеми, продължаващи със седмици, но никога не се спират внезапно. причината е, че лекарствените препарати изместват нормалния синтез на кортикостероиди от надбъбречната жлеза и по време на терапията тя спира съвсем да произвежда хормоните. постепенното изключване на лекарството дава възможност жлезата да се включи "в движение" и да възстанови дейността си. внезапното спиране на лекарствения препарат води до образуване на "хормонална дупка" и срив на хормоналния баланс, което е животозастрашаващо за пациента.

излиза, че в умната ни държава никой не е предвидил, че не трябва да прекрати едновременно регистрацията на всички лекарства в групата. какво означава, че всички продукти на единствения производител на таблетни кортикостероиди у нас, актавис, изведнъж отпадат от номенклатурата?! кой ги спира - актавис или изпълнителната агенция по лекарствата към министъра на здравеопазването? ако е актавис, то къде е ролята на държавата да договори постепенно спиране и заместване с други легални регистрирани препарати? ако е иал, то къде е акъла на чиновниците да съставят график между производителите на лекарства от групата и да го контролират, така че българите да не страдат от поредната простотия, заради която трябва да има оставки и съд за геноцид?

още един въпрос: как така продуктите на пфайзер са в пререгистрация точно в момента, в който актавис спира своите продукти?!

според закона в българия, аптеките не могат да отпускат лекарствени продукти, които нямат разрешение за употреба у нас. излиза, че на пациента не се предоставя лекарство в аптечната мрежа, но в същото време на аптечната мрежа е забранено да достави лекарството от чужбина, ако там го има. парадоксът е, че пациентът би могъл да си купи лекарството от австрия, например, като вземе самолета и отиде във виена и там представи рецептата си. но лекарството не може да дойде до пациента в софия. ок, но колко пациенти у нас могат да си позволят за хванат самолета само за един кортикостероиден препарат?

в тази ситуация от нас пак ще има печеливши спекуланти - появяват се съмнителни субекти, които препродават през интернет или с чанти през границата всевъзможни лекарства без сертификат за произход, без кантрол за условията на съхранение и без лекарски и фармацевтичен контрол на дозите. започва да намирисва на дефицит от времето на зрелия социализъм, когато се вихреше и контрабандата на лекарства "от запад", но само за хората с връзки, власт и пари... населението - кучетата го яли!

екип на педиатрична аптека ерудита

-------------------------------------

ключови думи: кортикостероида метилпреднизолон няма откъде да намеря кортикостероид преднизолон или дехидрокортизон защо няма кортикостероида преднизолон f откъде да намеря флостерон кортикостероидни ампули или кортикостероида бетаметазон с името дипрофос кога ще се внася кортикостероида медрол таблетки

Гърция остава без лекарства

Гърция остава без лекарства

Две датски фармацевтични компании изтеглят лекарства от Гърция, след като правителството обяви, че намаля цените на лекарствата с 25%

Оспексин/ Ospexin 1000 ще има през ноември 2012

Оспексин/ Ospexin 1000 ще има през ноември 2012

Останалите дози - 250 и 500 мг Оспексин/ Ospexin ще се появят в аптечната мрежа към края на декември 2012

Диклофенак натрий навлезе и в стоматологичната практика

Глинбакс/ Glinbax е лекарствен продукт без лекарско предписание и може да се закупи от аптеката след консултация с магистър-фармацевта

Не се налага промяна в препоръките за предписване на инсулин гларжин

Не се налага промяна в препоръките за предписване на инсулин гларжин

Настоящето изявление на Европейската агенция по лекарствата (EMEA) е допълнение към изявлението от 29.07.2009

Лирика/Lyrica на Пфайзер засега ще има само от 75, 150 и 300 мг

Лирика/Lyrica на Пфайзер засега ще има само от 75, 150 и 300 мг

Направихме запитване до представителството на Пфайзер за планирания внос на 25, 50 и 300 мг дозови единици


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.