Все повече рибари с изгаряния от ток
Новини
20/06/2010

все повече рибари с изгаряния от ток

20.06.2010, вестник труд

с проф. огнян хаджийски, началник на клиниката по изгаряния в „пирогов", разговаря диана тенчева

 

клиниката ви се напълни с изгорели пациенти. а през 4 часа в четвъртък приемахте по един пострадал при експлозия на газова бутилка. на какво се дължат тези страшни случаи, проф. хаджийски?

няма обяснение на този бум на пациенти с изгаряния. но това наложи да увеличим леглата в клиниката ни от 60 на 75. и с тях обаче едва смогваме. затова се стараем да изписваме, колкото се може по-бързо пациентите. разбира се, без това да се отразява  на нужното лечение. наистина най-много са пострадалите след избухване на газови бутилки. пациентите са с над 30% изгаряния, повечето са все млади хора – на около 30 г. според мен, най-вероятно причината е неспазване на правилата на работа с тези уреди.

вече имате пациенти с типичните летни травми - изгорели в солариум или след като са заспали под жаркото слънце на плажа.

да, за съжаление. млади момичета, в желанието си да почернеят, прекаляват със солариума. и резултатът е почервеняване и изгаряния по тялото. една от пациентките стояла цял ден у дома, като се надявала, че повръщането, втрисането и главоболието ще отминат. но това не се случило и тя пристигна при нас в „пирогов". имаме и пациент, заспал на плажа, чиито крака са изгорели до рани.

такава травма може ли да отключи рак на кожата?

трудно е да се каже, че едно, две или три посещения на солариум могат да доведат до рак. но хората трябва да знаят, че през лятото ни заплашват и други травми. имаме пациент например, който по време на каране на моторна лодка паднал от нея, защото тя се преобърнала. перката раздрала цялото му бедро, раната е много дълбока и предстои да му бъде направена серия от реконструктивни операции. борим се не само за живота му, но и да спасим крайника. напоследък зачестяват също изгарянията при рибарите.

искате да кажете, че се оформя нова рискова група, така ли? и защо?

на пръв поглед е доста учудващо. но когато те замахват с въдицата,кордата се усуква около проводници на ток с високо напрежение. и тъй като въдицата е направена от карбон с въглерод, тя е добър проводник. така се стига до изключително тежки електрически изгаряния. в последните три месеца имаме над 10 такива пациенти. в момента в клиниката също лежи пострадал рибар. за съжаление не можахме да спасим лявата му ръка и тя е ампутирана. мъжът беше с около 30% изгаряния. затова рибарите са рискова група за изгаряния, особено ако са в близост до проводници с високо напрежение. в тези случаи те трябва да са изключително внимателни. защото токът не прощава на никого.

през седмицата в страната трещяха мълнии. каква е вероятността тя да порази човек?

съществуват американски изследвания, според крито тази опасност е 1 на 100 000 в момент на буря с гръмотевици. ние обикновено всяка година имаме по двама-трима такива пациенти. а някои пък не стигат до нас, просто защото са имали късмета, свестили са се и са се отървали без последствия. вижте, пораженията върху човека не се изразяват толкова с изгаряния, колкото е действието на мълнията, на тока, който протича през тялото. той става причина за смущения в дишането, в сърдечната дейност и това може да доведе до смъртни случаи. обикновено, когато гръм удари човек, той бива разтресен и губи съзнание. ако наблизо няма друг, който да му окаже първа помощ или да извика лекари, то изходът е фатален.

как лекувате ударените от гръм?

терапията е същата като при изгарянията. разбира се, съобразяваме се с това дали има поражения в дихателната, сърдечно-съдовата или в другите системи. много често такива пациенти получават парализа на гръбначния стълб и на долните крайници.  стига се до потъмняване на лещата на окото и до загуба на зрение, защото става дума за високоволтово изгаряне.

защо пациентът се парализира?

защото небесният ток си търси пътища в тялото, през които да мине. а гръбначният  мозък е сравнително с по-малко съпротивление. затова, когато токът мине оттам, се получава увредата на гръбначния мозък. и следват усложнения.

а какво казват пострадалите за случилото им се?

обикновено нямат спомен. отварят очите си чак в болницата. защото губят съзнание, тъй като се поразява централната нервна система.

кое е най-тежкото изгаряне, което води до смърт?

няколко фактора определят прогнозата при изгарянето. колко процента е, но и колко е дълбоко. колкото е по-дълбоко, колкото повече структури засяга, толкова проблемът е по-сериозен. веднага давам пример: ако имаме 100% изгаряне, но от първа степен (като плажната травма), то пациентът ще бъде спасен. при 5-6% дълбоко изгаряне по лицето, със смущения в дишането, вече може да се причини смърт. обяснимо е, че малките деца и възрастните хора по принцип по- трудно понасят такива поражения. изходът от изгарянето зависи също дали и пострадалият е вдишал пушечни газове и по тази причина се е стигнало и до изгаряния на дихателните пътища. всички тези нещастия определят прогнозата за пациента. но ето, за последната половин година имаме трима спасени с дълбоки изгаряния върху 80% от кожата на тялото им. те бяха оперирани по повече от 10-15 пъти, но отново се радват на живота. те са все млади мъже.

на кой тип кожа изгарянето се отразява по- тежко? нали тя се дели на шест типа.

светлите хора, блондините и блондинките, изгарят по-лесно, но това е всеобщоизвестно. не правете извода обаче, че мургавите не получават термични травми. независимо от кожата човек трябва да се съобразява с опасностите, когато се излага на слънце. а що се отнася до битовите или производствените изгаряния, то тук, естествено, няма никакво отношение дали си светъл или по-тъмнокож.

колко струва дневното спасение на пациент с изгаряния?

за изгаряне до 20% здравната каса плаща 3500 лв., а над 20%-8500 лв. на пръв поглед сумата е голяма. но всъщност трябва да се знае, че лечението на сериозно изгаряне продължава към 100 дни. и реално то струва почти шестцифрена сума. затова тези поражения са изключително скъпи, трудоемки и времеемки. и не случайно в българия има само 3-4 клиники за изгаряния.

как се оправяте тогава, след като касата поема минимална част от лечението?

трудно. много внимаваме с лечението, гледаме максимално да го съкратим, започваме с операциите още първия-втория ден след постъпването на пациентите в клиниката ни. много стриктно спазваме всичките принципи и протоколи на терапия, за да съкратим разходите. но и да не забравяме, че зад гърба ни стои една огромна болница,  която винаги ни помага. винаги е готова да спонсорира  лечението, дори да сме на червено. затова в малките болници не се занимават с изгаряния! ето, миналата седмица пристигна пациент от бургас, в четвъртък - двама от габрово и т. н.

има ли по-специфични случаи на пострадали, които са зачестили напоследък?

да, битовите травми. става дума най-вече за мъже, които не знаят как да работят с кухненските уреди, с тенджери под налягане.  и в момента имаме такива болни. хубавото е, че пострадалите малки деца намаляха значително. отдавам го на добрите грижи и на вниманието на родителите.

кой е най-големият ви проблем в лечението?

трудното оборудване. болницата купува много апаратура, но понеже тя се използва изключително интензивно, затова бързо се амортизира. а примерно един апарат за изкуствено дишане или спасителни клинитронови легла са много скъпи. голям проблем при нас е, че материалите, с които работим в операционната,  не са еднократни.

колко е животът на клинитроновите легла?

нашите са купени преди повече от 20 г. много амортизирани са. но предстои генерален ремонт.

Генното заглушаване предотвратява заболявания и при хора

Генното заглушаване предотвратява заболявания и при хора

Учените сега изпробват терапията при пациенти с белодробни трансплантации, приемащи имунопотискащи лекарства, които могат да направят респираторните вируси смъртоносни

Вестник

Вестник "Живот и здраве" наличен в Педиатрична аптека Ерудита

Всяка седмица за пациентите на аптеката издателството предоставя голямо количество от безплатния вестник за здравето

Употребата на кетопрофен/ketoprofen е несъвместима с излагане на слънце

Употребата на кетопрофен/ketoprofen е несъвместима с излагане на слънце

пациентите, употребяващи Кетопрофен в локална форма, трябва да се убедят, че използваните от тях козметични продукти не съдържат октокрилен

НЗОК отвори в мрежата архива си за пациентите

НЗОК отвори в мрежата архива си за пациентите

Единственото изискване да достигнем до тях е да имаме електронен подпис

Неомицинум/Neomycinum спрей се появи отново, може да замени Бивацин/Bivacin спрей

Неомицинум/Neomycinum спрей се появи отново, може да замени Бивацин/Bivacin спрей

Еднокомпонентният антибиотичен спрей е подходящ за третиране на хирургични рани и всякакъв друг вид пресни рани


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.