Все повече рибари с изгаряния от ток
Новини
20/06/2010

все повече рибари с изгаряния от ток

20.06.2010, вестник труд

с проф. огнян хаджийски, началник на клиниката по изгаряния в „пирогов", разговаря диана тенчева

 

клиниката ви се напълни с изгорели пациенти. а през 4 часа в четвъртък приемахте по един пострадал при експлозия на газова бутилка. на какво се дължат тези страшни случаи, проф. хаджийски?

няма обяснение на този бум на пациенти с изгаряния. но това наложи да увеличим леглата в клиниката ни от 60 на 75. и с тях обаче едва смогваме. затова се стараем да изписваме, колкото се може по-бързо пациентите. разбира се, без това да се отразява  на нужното лечение. наистина най-много са пострадалите след избухване на газови бутилки. пациентите са с над 30% изгаряния, повечето са все млади хора – на около 30 г. според мен, най-вероятно причината е неспазване на правилата на работа с тези уреди.

вече имате пациенти с типичните летни травми - изгорели в солариум или след като са заспали под жаркото слънце на плажа.

да, за съжаление. млади момичета, в желанието си да почернеят, прекаляват със солариума. и резултатът е почервеняване и изгаряния по тялото. една от пациентките стояла цял ден у дома, като се надявала, че повръщането, втрисането и главоболието ще отминат. но това не се случило и тя пристигна при нас в „пирогов". имаме и пациент, заспал на плажа, чиито крака са изгорели до рани.

такава травма може ли да отключи рак на кожата?

трудно е да се каже, че едно, две или три посещения на солариум могат да доведат до рак. но хората трябва да знаят, че през лятото ни заплашват и други травми. имаме пациент например, който по време на каране на моторна лодка паднал от нея, защото тя се преобърнала. перката раздрала цялото му бедро, раната е много дълбока и предстои да му бъде направена серия от реконструктивни операции. борим се не само за живота му, но и да спасим крайника. напоследък зачестяват също изгарянията при рибарите.

искате да кажете, че се оформя нова рискова група, така ли? и защо?

на пръв поглед е доста учудващо. но когато те замахват с въдицата,кордата се усуква около проводници на ток с високо напрежение. и тъй като въдицата е направена от карбон с въглерод, тя е добър проводник. така се стига до изключително тежки електрически изгаряния. в последните три месеца имаме над 10 такива пациенти. в момента в клиниката също лежи пострадал рибар. за съжаление не можахме да спасим лявата му ръка и тя е ампутирана. мъжът беше с около 30% изгаряния. затова рибарите са рискова група за изгаряния, особено ако са в близост до проводници с високо напрежение. в тези случаи те трябва да са изключително внимателни. защото токът не прощава на никого.

през седмицата в страната трещяха мълнии. каква е вероятността тя да порази човек?

съществуват американски изследвания, според крито тази опасност е 1 на 100 000 в момент на буря с гръмотевици. ние обикновено всяка година имаме по двама-трима такива пациенти. а някои пък не стигат до нас, просто защото са имали късмета, свестили са се и са се отървали без последствия. вижте, пораженията върху човека не се изразяват толкова с изгаряния, колкото е действието на мълнията, на тока, който протича през тялото. той става причина за смущения в дишането, в сърдечната дейност и това може да доведе до смъртни случаи. обикновено, когато гръм удари човек, той бива разтресен и губи съзнание. ако наблизо няма друг, който да му окаже първа помощ или да извика лекари, то изходът е фатален.

как лекувате ударените от гръм?

терапията е същата като при изгарянията. разбира се, съобразяваме се с това дали има поражения в дихателната, сърдечно-съдовата или в другите системи. много често такива пациенти получават парализа на гръбначния стълб и на долните крайници.  стига се до потъмняване на лещата на окото и до загуба на зрение, защото става дума за високоволтово изгаряне.

защо пациентът се парализира?

защото небесният ток си търси пътища в тялото, през които да мине. а гръбначният  мозък е сравнително с по-малко съпротивление. затова, когато токът мине оттам, се получава увредата на гръбначния мозък. и следват усложнения.

а какво казват пострадалите за случилото им се?

обикновено нямат спомен. отварят очите си чак в болницата. защото губят съзнание, тъй като се поразява централната нервна система.

кое е най-тежкото изгаряне, което води до смърт?

няколко фактора определят прогнозата при изгарянето. колко процента е, но и колко е дълбоко. колкото е по-дълбоко, колкото повече структури засяга, толкова проблемът е по-сериозен. веднага давам пример: ако имаме 100% изгаряне, но от първа степен (като плажната травма), то пациентът ще бъде спасен. при 5-6% дълбоко изгаряне по лицето, със смущения в дишането, вече може да се причини смърт. обяснимо е, че малките деца и възрастните хора по принцип по- трудно понасят такива поражения. изходът от изгарянето зависи също дали и пострадалият е вдишал пушечни газове и по тази причина се е стигнало и до изгаряния на дихателните пътища. всички тези нещастия определят прогнозата за пациента. но ето, за последната половин година имаме трима спасени с дълбоки изгаряния върху 80% от кожата на тялото им. те бяха оперирани по повече от 10-15 пъти, но отново се радват на живота. те са все млади мъже.

на кой тип кожа изгарянето се отразява по- тежко? нали тя се дели на шест типа.

светлите хора, блондините и блондинките, изгарят по-лесно, но това е всеобщоизвестно. не правете извода обаче, че мургавите не получават термични травми. независимо от кожата човек трябва да се съобразява с опасностите, когато се излага на слънце. а що се отнася до битовите или производствените изгаряния, то тук, естествено, няма никакво отношение дали си светъл или по-тъмнокож.

колко струва дневното спасение на пациент с изгаряния?

за изгаряне до 20% здравната каса плаща 3500 лв., а над 20%-8500 лв. на пръв поглед сумата е голяма. но всъщност трябва да се знае, че лечението на сериозно изгаряне продължава към 100 дни. и реално то струва почти шестцифрена сума. затова тези поражения са изключително скъпи, трудоемки и времеемки. и не случайно в българия има само 3-4 клиники за изгаряния.

как се оправяте тогава, след като касата поема минимална част от лечението?

трудно. много внимаваме с лечението, гледаме максимално да го съкратим, започваме с операциите още първия-втория ден след постъпването на пациентите в клиниката ни. много стриктно спазваме всичките принципи и протоколи на терапия, за да съкратим разходите. но и да не забравяме, че зад гърба ни стои една огромна болница,  която винаги ни помага. винаги е готова да спонсорира  лечението, дори да сме на червено. затова в малките болници не се занимават с изгаряния! ето, миналата седмица пристигна пациент от бургас, в четвъртък - двама от габрово и т. н.

има ли по-специфични случаи на пострадали, които са зачестили напоследък?

да, битовите травми. става дума най-вече за мъже, които не знаят как да работят с кухненските уреди, с тенджери под налягане.  и в момента имаме такива болни. хубавото е, че пострадалите малки деца намаляха значително. отдавам го на добрите грижи и на вниманието на родителите.

кой е най-големият ви проблем в лечението?

трудното оборудване. болницата купува много апаратура, но понеже тя се използва изключително интензивно, затова бързо се амортизира. а примерно един апарат за изкуствено дишане или спасителни клинитронови легла са много скъпи. голям проблем при нас е, че материалите, с които работим в операционната,  не са еднократни.

колко е животът на клинитроновите легла?

нашите са купени преди повече от 20 г. много амортизирани са. но предстои генерален ремонт.

Алегозан табл и Бусколизин табл вече са лекарства без рецепта!

Алегозан табл и Бусколизин табл вече са лекарства без рецепта!

Промяната важи само и единствено за таблетните форми. Ампулите продължават да бъдат лекарствени препарати по лекарски предписание

Не използвайте лоперамид при сезонния грип!

Съветваме пациентите да не употребяват препарати, съдържащи лоперамид (Имодиум, Лопедиум, Стоперан, Имомед), тъй като те блокират моториката на червата, а това води до зъдържане на екзотоксини, които организмът инстинктивно опитва да изхвърли

Неомицинум/Neomycinum спрей се появи отново, може да замени Бивацин/Bivacin спрей

Неомицинум/Neomycinum спрей се появи отново, може да замени Бивацин/Bivacin спрей

Еднокомпонентният антибиотичен спрей е подходящ за третиране на хирургични рани и всякакъв друг вид пресни рани

Многообещаващи резултати с ваксината срещу грип А

Многообещаващи резултати с ваксината срещу грип А

При инжектирането на една доза 80% от изпитанията са дали положителен резултат, а при две дози той вече е бил 90%, се казва в комюникето на Новартис/Novartis

Географската карта на Ерудита

Географската карта на Ерудита

Жители на 30 града ни гласуваха доверие за три години


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.