Да се забрани приема на ацетилсалицилова киселина до 16 годишна възраст...
Новини
12/07/2010
не на ацетилсалицилова киселина до 16-годишна възраст!
източник: doctoronline.bg

родителите не бива да дават ацетилсалицилова киселина (аспирин, аспизал, ацетизал, ацетилин...) на децата си чак докато навършат 16 години, защото има опасност да се поразят мозъкът и черният им дроб, съветва британската служба за контрол на лекарствата.
поемането на най-популярното болкоуспокояващо средство при децата е свързано с опасната болест, наречена синдром на рей, която често води до смърт. досега бе прието, че границата, която дели вземането на ацетилсалицилова киселина, са навършени 12 години. британските лекари обаче установили, че опасността от най-популярното хапче грози младите организми чак до 16-годишна възраст, разказва би би си.

синдромът на рей е много рядко заболяване, което развиват децата до 10 години - шансът е едно към един милион. има обаче и описани случаи, когато това става и след тази възрастова граница. развитието на медицинската наука все още не е дало обяснение какво точно предизвиква този синдром, но от години е установено, че има пряка зависимост между поемането на ацетилсалицилова киселина и тази болест при децата. предполага се, че ацетилсалициловата киселина, която е в основата на аспирина и чийто най-пряк ефект е противосъсирващият, атакува младите кръвоносни съдове в мозъка на невръстните човечета. така се стига до синдрома на рей, характерен с повръщане, сънливост, загуба на съзнание и изпадане в кома.

болестта уврежда фатално черния дроб и мозъка и може за броени дни да доведе до смърт или до пълна инвалидизация на едно дете. лечение няма, а състоянието за първи път е описано през 1963 г. от д-р дъглас рей и носи неговото име. британските лекари днес настояват забраната за вземане на ацетилсалицилова киселина до 16-годишна възраст да стане задължителна и да влезе във всички листовки не само на болкоуспокояващото, но и на всички медикаменти, съдържащи ацетилсалицилова киселина. те отиват дори и по-далеч, като предупреждават родителите да не купуват на децата си пасти за зъби, които съдържат салицилови соли, а такива продукти на пазара има много.

сега предупреждението се отправя в листовките задължително за деца до 12 години, това се прави включително в българия.
------------------------------------
коментар на виртуалната ерудита:

много често пациентите у нас купуват препарати, без дори да се интересуват от съдържанието им и дублират дозите на едно и също лекарство - например, купуват си аспирин и упсарин и вземат и двете едновременно. а, понякога, решават, че могат да дадат на детето си от хапчетата, които имат под ръка в чекмеджено у дома.
въпреки че синдромът на рей се наблюдава много рядко, за този родител, на когото се случи детето му да загине от прием на ацетилсалицилове киселина, е трагедия!
у нас ацетилсалициловата киселина се намира в много препарати:
ацетилин, ацетизал, алка залцер, анопирин, аспежик, аспетин, аспирин, тробмо асс, тромбогард, упсарин, ексцедрин, ацефеин
не забравяйте, че у нас в домашни условия  масово се консервират туршии с ацетилсалицилова киселина или салицилова киселина, което е форма на постоянно подаване на лекарството в организма на пациента. за това постоянно тровене с лекарства британските учени няма как да са се сетили, защото в стара англия никой не си и помисля, че ще прави туршии с аспирин!
Солите на доктор Шуслер (Schuessler Salze) вече и в Педиатрична аптека Ерудита

Солите на доктор Шуслер (Schuessler Salze) вече и в Педиатрична аптека Ерудита

Целият набор от Шуслевори соли е наличен вече и у нас

До 4% от гените ни идват от неандерталци

До 4% от гените ни идват от неандерталци

В много от нас днес има неандерталски гени, сочи цитирано от Би Би Си 4-годишно проучване, проведено от изследователи от института „Макс Планк“ в Германия

Линекс Бейби/Linex Baby сашета е новият продукт от серията Линекс/Linex

Линекс Бейби/Linex Baby сашета е новият продукт от серията Линекс/Linex

В аптеките вече може да бъде намерен нов педиатричен продукт - Линекс Бейби/Linex Baby сашета

Шуслерови... мазила и капки

Шуслерови... мазила и капки

Локалната форма засилва ефекта на солите, приемани през устата

Многообещаващи резултати с ваксината срещу грип А

Многообещаващи резултати с ваксината срещу грип А

При инжектирането на една доза 80% от изпитанията са дали положителен резултат, а при две дози той вече е бил 90%, се казва в комюникето на Новартис/Novartis


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.