До 5 години хемофилиците ще сe лекуват само с една инжекция седмично
Новини
23/10/2010

снимка: thestar

до 5 години хемофилиците ще сe лекуват само с една инжекция седмично

източник: в-к "24 часа", 22.10.2010 година

до 5-6 години ще има препарат, който ще позволява профилактично лечение на болните от хемофилия само с едно венозно вливане седмично, съобщи проф. ерик бернторп от университета лунд в швеция на международна конференция за болестта в атина.

в момента вървят клинични проучвания на 4 препарата с удължено действие, разработвани от „байер шеринг". те действат като банка, от която организмът сам си тегли необходимото количество. това ще промени живота на болните, които сега получават по 2-3 вливания седмично, убеден е проф. бернторп. все още много страни използват препарати с човешка плазма, но те крият риск от инфекции. по-ефективни и безопасни са рекомбинантните фактори, подпомагащи кръвосъсирва-нето, които се синтезират по изкуствен път чрез генноинженерни технологии.

в българия и румъния болните от хемофилия все още нямат широк достъп до имунотолерантна терапия, каза проф. бернторп, като цитира проучване в 19 страни от ес. тя се прилага при пациенти с инхибитори - антитела, които се създават в организма като реакция към някои препарати. при тази терапия първо се дава лек, който блокира инхибиторите, а след това - още количества, за да се поддържа пациентът. това лечение е страшно скъпо, затова не се прилага у нас, смята виктор паскалев от дружеството по хемофилия. в чехия, унгария, латвия и други страни обаче го получават всички нуждаещи се пациенти.

снимка: medical powerpoint presentations

пациентската организация се бори повече болни да имат достъп поне до профилактика, както и да се повишават внасяните количества препарат. без лечение при много възрастни проблемите със ставите се задълбочават и се налага поставяне на протези. тогава така или иначе те трябва редовно да приемат медикаменти. въпросът кой и при какви условия има право да получи профилактика у нас не е решен в нормативната уредба. хематолозите преценяват всеки отделен случай, но това не гарантира най-доброто лечение. наскоро имало проблем с доставките на рекомбинантни препарати, които се дават предимно на деца, но от здравното министерство уверили, че въпросът ще се реши. 38 болни в момента участват в клинични проучвания и получават плазмени препарати, дарени от фирми.

дружеството по хемофилия е против лекарствата им да минат към здравната каса. причината е, че са много скъпи. една опаковка струва 250 лв., но някои пациенти вземат по 10 броя. сега ги получават безплатно от болничните аптеки. друг проблем е, че някои от възрастните хемофилици не са здравно осигурени и има опасения, че касата може да откаже да плаща за тях.

ВАЖНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за пациенти, използващи EXTRANEAL (Икодекстрин7.5%)

ВАЖНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за пациенти, използващи EXTRANEAL (Икодекстрин7.5%)

Пациенти, използващи EXTRANEAL (Икодекстрин7.5%), разтвор за перитонеална диализа, производство на Бакстер АД, може да покажат погрешни резултати на кръвната захар при използването на някои глюкомери и тест ленти за определяне на кръвна захар

Орални антидиабетни препарати, наречени дипептидил-пептидаза-4 (DPP 4) инхибитори вече на пазара

Орални антидиабетни препарати, наречени дипептидил-пептидаза-4 (DPP 4) инхибитори вече на пазара

SITAGLIPTIN е първият представител на нов клас орални антидиабетни препарати, наречени дипептидил-пептидаза-4 (DPP 4) инхибитори.

Екобек/Ecobec спрей се заменя с формата Екобек Изи Брит/Ecobec Easi-Breathe спрей

Екобек/Ecobec спрей се заменя с формата Екобек Изи Брит/Ecobec Easi-Breathe спрей

Детската форма Екобек/Ecobec спрей ще се внася до февруари 2010 година.

Тантум Протект/ Tantum Protect гел за нос - новост за България

Тантум Протект/ Tantum Protect гел за нос - новост за България

Използва се за хидратиране на лигавицата при състояние на назална сухота

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА АПТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ

За да има фармация и утре, трябва да го заявим днес!


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.