До 5 години хемофилиците ще сe лекуват само с една инжекция седмично
Новини
23/10/2010

снимка: thestar

до 5 години хемофилиците ще сe лекуват само с една инжекция седмично

източник: в-к "24 часа", 22.10.2010 година

до 5-6 години ще има препарат, който ще позволява профилактично лечение на болните от хемофилия само с едно венозно вливане седмично, съобщи проф. ерик бернторп от университета лунд в швеция на международна конференция за болестта в атина.

в момента вървят клинични проучвания на 4 препарата с удължено действие, разработвани от „байер шеринг". те действат като банка, от която организмът сам си тегли необходимото количество. това ще промени живота на болните, които сега получават по 2-3 вливания седмично, убеден е проф. бернторп. все още много страни използват препарати с човешка плазма, но те крият риск от инфекции. по-ефективни и безопасни са рекомбинантните фактори, подпомагащи кръвосъсирва-нето, които се синтезират по изкуствен път чрез генноинженерни технологии.

в българия и румъния болните от хемофилия все още нямат широк достъп до имунотолерантна терапия, каза проф. бернторп, като цитира проучване в 19 страни от ес. тя се прилага при пациенти с инхибитори - антитела, които се създават в организма като реакция към някои препарати. при тази терапия първо се дава лек, който блокира инхибиторите, а след това - още количества, за да се поддържа пациентът. това лечение е страшно скъпо, затова не се прилага у нас, смята виктор паскалев от дружеството по хемофилия. в чехия, унгария, латвия и други страни обаче го получават всички нуждаещи се пациенти.

снимка: medical powerpoint presentations

пациентската организация се бори повече болни да имат достъп поне до профилактика, както и да се повишават внасяните количества препарат. без лечение при много възрастни проблемите със ставите се задълбочават и се налага поставяне на протези. тогава така или иначе те трябва редовно да приемат медикаменти. въпросът кой и при какви условия има право да получи профилактика у нас не е решен в нормативната уредба. хематолозите преценяват всеки отделен случай, но това не гарантира най-доброто лечение. наскоро имало проблем с доставките на рекомбинантни препарати, които се дават предимно на деца, но от здравното министерство уверили, че въпросът ще се реши. 38 болни в момента участват в клинични проучвания и получават плазмени препарати, дарени от фирми.

дружеството по хемофилия е против лекарствата им да минат към здравната каса. причината е, че са много скъпи. една опаковка струва 250 лв., но някои пациенти вземат по 10 броя. сега ги получават безплатно от болничните аптеки. друг проблем е, че някои от възрастните хемофилици не са здравно осигурени и има опасения, че касата може да откаже да плаща за тях.

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА АПТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ

За да има фармация и утре, трябва да го заявим днес!

Блокиране и изтегляне на Ацефеин/ Acefein таблетки х 20

Блокиране и изтегляне на Ацефеин/ Acefein таблетки х 20

Блорикат се и се изтеглят партиди: 1551307, 1551407, 1551607, 1043008

Робот оперира сърцето на 70-годишен британец

Робот оперира сърцето на 70-годишен британец

70-годишният Кенет Крокър стана първият човек в света, претърпял сърдечна операция с помощта на напълно дистанционно управление от роботизирана ръка

Подготовка за планинско катерене (алпинизъм) - Диамокс (ацетазоламид) помага против ефектите на височинната болест

Ацетазоламид/ acetazolamide е диуретик, известен по свет с търговските имена: Диамокс/ Diamox, Диамокс Секвелс/ Diamox Sequels, Апо-ацетазоламид/ Apo-Acetazolamide, Дехидратин/ Dehydratin, Диакарб/Diacarb

Частни фондове ще плащат за ВИП доктор

Частни фондове ще плащат за ВИП доктор

На 15 септември в сила влиза нова наредба на здравното министерство, която забранява продажбата на газирани напитки, вафли и чипс в района на училищата


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.