До 5 години хемофилиците ще сe лекуват само с една инжекция седмично
Новини
23/10/2010

снимка: thestar

до 5 години хемофилиците ще сe лекуват само с една инжекция седмично

източник: в-к "24 часа", 22.10.2010 година

до 5-6 години ще има препарат, който ще позволява профилактично лечение на болните от хемофилия само с едно венозно вливане седмично, съобщи проф. ерик бернторп от университета лунд в швеция на международна конференция за болестта в атина.

в момента вървят клинични проучвания на 4 препарата с удължено действие, разработвани от „байер шеринг". те действат като банка, от която организмът сам си тегли необходимото количество. това ще промени живота на болните, които сега получават по 2-3 вливания седмично, убеден е проф. бернторп. все още много страни използват препарати с човешка плазма, но те крият риск от инфекции. по-ефективни и безопасни са рекомбинантните фактори, подпомагащи кръвосъсирва-нето, които се синтезират по изкуствен път чрез генноинженерни технологии.

в българия и румъния болните от хемофилия все още нямат широк достъп до имунотолерантна терапия, каза проф. бернторп, като цитира проучване в 19 страни от ес. тя се прилага при пациенти с инхибитори - антитела, които се създават в организма като реакция към някои препарати. при тази терапия първо се дава лек, който блокира инхибиторите, а след това - още количества, за да се поддържа пациентът. това лечение е страшно скъпо, затова не се прилага у нас, смята виктор паскалев от дружеството по хемофилия. в чехия, унгария, латвия и други страни обаче го получават всички нуждаещи се пациенти.

снимка: medical powerpoint presentations

пациентската организация се бори повече болни да имат достъп поне до профилактика, както и да се повишават внасяните количества препарат. без лечение при много възрастни проблемите със ставите се задълбочават и се налага поставяне на протези. тогава така или иначе те трябва редовно да приемат медикаменти. въпросът кой и при какви условия има право да получи профилактика у нас не е решен в нормативната уредба. хематолозите преценяват всеки отделен случай, но това не гарантира най-доброто лечение. наскоро имало проблем с доставките на рекомбинантни препарати, които се дават предимно на деца, но от здравното министерство уверили, че въпросът ще се реши. 38 болни в момента участват в клинични проучвания и получават плазмени препарати, дарени от фирми.

дружеството по хемофилия е против лекарствата им да минат към здравната каса. причината е, че са много скъпи. една опаковка струва 250 лв., но някои пациенти вземат по 10 броя. сега ги получават безплатно от болничните аптеки. друг проблем е, че някои от възрастните хемофилици не са здравно осигурени и има опасения, че касата може да откаже да плаща за тях.

Още информация в разделите Санитария, Против насекоми и Помощни средства на Виртуалната Ерудита

Още информация в разделите Санитария, Против насекоми и Помощни средства на Виртуалната Ерудита

Качени са изображения на още пластири, описание и снимки на други очаквайте скоро

Зопиклон/ Zopiclon, Екодорм/ Ecodorm и Геродорм/ Gerodorm вече само по зелена рецепта!

С Постановление №246 от 7 септември 2015 година Министерският съвет направи изменение на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични с което вписа веществата "зопиклон/ zopiclone" и "цинолазепам/ cinolazepam" в Приложение

"Американският аспирин" отпада от употреба в целия свят

Вече се използват 100-милиграмови еднократни дози ацетилсалицилова киселина за профилактика на тромбози

Омнадрен: Едно жадувано завръщане!

Омнадрен: Едно жадувано завръщане!

Аптека Ерудита изготвя списък на пациентите, желаещи да им се обадим, когато лекарството влезе на българския пазар

При функционална диспепсия: Iberogast/Иберогаст

При функционална диспепсия: Iberogast/Иберогаст

Функционалната диспепсия се лекува много добре с капките Иберогаст


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.