Любовният рак убива на 40 годишна възраст
Новини
03/02/2011
  снимка: top news singapore

любовният рак убива на 40 годишна възраст

карциномът на маточната шийка погребва по 1 българка дневно. hpv вирусът се разменя и с целувка, крие се 15 лета
източник: в-к стандарт, 03.02.2011,лора симеонова

една българка дневно погребва "любовният рак" - карциномът на маточната шийка. след туморите на гърдата той е най-смъртоносното злокачествено заболяване сред жените. всяка година поваля 1100 нови българки. от тях 344 не оцеляват, сочи черната статистика.

 

как може да бъде спрян "любовният рак"? и докога българия ще бъде лидер в класацията на погребаните от рака на маточната шийка жени? на тези въпроси търсиха отговор на кръгла маса в парламента преди седмица. лекари, депутати и пациенти се обединиха около меморандум за борба с коварната болест. а специален гост на форума бе генералният директор на европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка (ecca) д-р филип дейвис. експертите си пожелаха от догодина в българия да се въведе ефективна профилактика при рака на маточната шийка.

 

какво стои зад меморандумите и обещанията за превенция? победим ли е ракът на маточната шийка? и защо убива по 1 българка дневно? попитахме гинеколога от аг "шейново" д-р христо станков, който работи в един от най-модерните кабинети за превенция на рака на шийката на матката в българия.

 

не е спин. но пак е вирус. и като хив си го разменяме с любов. но даже е по-страшен - защото се предава и с интимна целувка. и подобно на спин-а убива. да, това е "любовният рак" - карциномът на маточната шийка. предизвиква го вирус - коварният hpv. "любовният бацил" ни хваща най-често под чаршафа, обяснява д-р христо станков.

 

заразяването става лесно.

 

последствията пък рядко са фатални. 80% от младите дами успяват да се изплъзнат от нpv без последствия, признава гинекологът. "самоочистват се от вируса сами - за 10-12 месеца", обяснява д-р станков. има едни 20%, които обаче нямат този късмет. hpv вирусът се загнездва в тях - обикновено във възрастта между 18 и 25 г. и "чака". "любовният вирус" обикновено се "крие" 10-15 г., споделя опита си д-р станков. и ракът "лъсва" при дамите между 35 и 55 години, показва статистиката. страшните цифри говорят и друго - най-често от "любовния рак" умират българките на 40 г. "окото ми се е уплашило - толкова млади момичета има с предканцероза", признава д-р станков. и показва резултатите от една от последните си колпоскопии. жената е на 32 г., не е раждала и е в напреднал стадий на рак на маточната шийка. "няма да можем да я спасим от хистеректомия", притеснява се д-р станков.

 

можеше ли да има друга съдба?

 

да, категоричен е специалистът. ракът на маточната шийка не просто е успешно лечим, а и преодолим.

 

как?

 

"ваксина срещу hpv трябва да се прави", категоричен е д-р станков. и смята - имунизацията трябва не просто да е в препоръчителния, а в задължителния списък. и да се поема от здравната каса. ваксината в момента е непосилна за средния българин - трите ампули излизат около 750 лв., обяснява гинекологът. имунизацията е най-ефективна, ако се постави преди започване на полов живот. "ваксината няма никакви странични ефекти - в най-лошия случай може да се получи зачервяване около боцнатото място обяснява д-р станков. имунизацията обаче има смисъл, когато се направи до 26 г.

 

как да се пазим след това?

 

"с профилактика", категоричен е д-р станков. цитонамазката трябва да стане "закон" след 30 г., категоричен е гинекологът. pap тестът трябва да се прави веднъж годишно. "ако в продължение на 3 последователни години резултатът е отрицателен, цитонамазката не е задължителна в следващите три", обяснява д-р станков. но препоръчва - правете си pap тест всяка година - за всеки случай. кога резултатите са тревожни? за нормално се приема, ако pap тестът ни определи в i или ii група. ако се окажем в трета или четвърта, трябват допълнителни изследвания. задължително се прави колпоскопия, за да се огледа шийката на матката добре. пуска се и вирусологично изследване - за да се установи има ли заразяване с hpv. диагнозата обаче се доказва само с биопсия, уточнява д-р станков. гинекологът не крие, че много пациентки с "лоша" (или т.нар. сигнализирана) цитонамазка се оказват с предканцероза. това обаче не е фатално, успокоява д-р станков.

 

как се лекува маточната шийка?

 

"най-радикалната терапия е конизация - тогава изрязваме част от шийката. но се прилага само, ако находката покаже канцероза в трета степен", успокоява д-р станков. и уточнява - че при много млади жени с доказана лека форма на предраково заболяване се изписват само имуностимулатори. "разчитаме на това, че организмът им е силен и могат да се справят сами", обяснява д-р христо станков. и успокоява - мит е, че преболедуването от карцином на маточната шийка задължително води до стерилитет. факт обаче е друго - hpv вирусът атакува най-жестоко дамите с отслабен имунитет. затова много често се заразяват бременни жени, уточнява специалистът. ранното започване на полов живот, честата смяна на партньорите и пушенето също са рискови фактори за рака на шийката на матката. най-коварното е, че симптоми няма. болежките обикновено се появяват, когато в твърде късно, признава гинекологът. а симптомите обикновено са кървене по време на секс и обилно "бяло течение", обяснява д-р христо станков от аг "шейново".

Приемът на лекарства по време на бременност може да има тежки последици за организма на детето

Приемът на лекарства по време на бременност може да има тежки последици за организма на детето

Някои лекарства засягат различни етапи от вътреутробното развитие

Спира се производството на Преднизолон еФ/Prednisolon F таблетки

Препаратът отпада от номенклатурата на регистрираните за употреба в България лекарствени продукти

Диротон/Diroton табл 20 мг - изтеглят се от аптечната мрежа

Блокират се и се изтеглят следните партиди Диротон/Diroton табл 20 мг: T9A068B, T9A069A, T02309B

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА АПТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ

За да има фармация и утре, трябва да го заявим днес!

SonoVue/ Соновю контрастна материя за ехография

SonoVue/ Соновю контрастна материя за ехография

Представителството на италианската фирма за контрастни материи Бракко/Bracco регистрира препарата SonoVue/ Соновю


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.