Любовният рак убива на 40 годишна възраст
Новини
03/02/2011
  снимка: top news singapore

любовният рак убива на 40 годишна възраст

карциномът на маточната шийка погребва по 1 българка дневно. hpv вирусът се разменя и с целувка, крие се 15 лета
източник: в-к стандарт, 03.02.2011,лора симеонова

една българка дневно погребва "любовният рак" - карциномът на маточната шийка. след туморите на гърдата той е най-смъртоносното злокачествено заболяване сред жените. всяка година поваля 1100 нови българки. от тях 344 не оцеляват, сочи черната статистика.

 

как може да бъде спрян "любовният рак"? и докога българия ще бъде лидер в класацията на погребаните от рака на маточната шийка жени? на тези въпроси търсиха отговор на кръгла маса в парламента преди седмица. лекари, депутати и пациенти се обединиха около меморандум за борба с коварната болест. а специален гост на форума бе генералният директор на европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка (ecca) д-р филип дейвис. експертите си пожелаха от догодина в българия да се въведе ефективна профилактика при рака на маточната шийка.

 

какво стои зад меморандумите и обещанията за превенция? победим ли е ракът на маточната шийка? и защо убива по 1 българка дневно? попитахме гинеколога от аг "шейново" д-р христо станков, който работи в един от най-модерните кабинети за превенция на рака на шийката на матката в българия.

 

не е спин. но пак е вирус. и като хив си го разменяме с любов. но даже е по-страшен - защото се предава и с интимна целувка. и подобно на спин-а убива. да, това е "любовният рак" - карциномът на маточната шийка. предизвиква го вирус - коварният hpv. "любовният бацил" ни хваща най-често под чаршафа, обяснява д-р христо станков.

 

заразяването става лесно.

 

последствията пък рядко са фатални. 80% от младите дами успяват да се изплъзнат от нpv без последствия, признава гинекологът. "самоочистват се от вируса сами - за 10-12 месеца", обяснява д-р станков. има едни 20%, които обаче нямат този късмет. hpv вирусът се загнездва в тях - обикновено във възрастта между 18 и 25 г. и "чака". "любовният вирус" обикновено се "крие" 10-15 г., споделя опита си д-р станков. и ракът "лъсва" при дамите между 35 и 55 години, показва статистиката. страшните цифри говорят и друго - най-често от "любовния рак" умират българките на 40 г. "окото ми се е уплашило - толкова млади момичета има с предканцероза", признава д-р станков. и показва резултатите от една от последните си колпоскопии. жената е на 32 г., не е раждала и е в напреднал стадий на рак на маточната шийка. "няма да можем да я спасим от хистеректомия", притеснява се д-р станков.

 

можеше ли да има друга съдба?

 

да, категоричен е специалистът. ракът на маточната шийка не просто е успешно лечим, а и преодолим.

 

как?

 

"ваксина срещу hpv трябва да се прави", категоричен е д-р станков. и смята - имунизацията трябва не просто да е в препоръчителния, а в задължителния списък. и да се поема от здравната каса. ваксината в момента е непосилна за средния българин - трите ампули излизат около 750 лв., обяснява гинекологът. имунизацията е най-ефективна, ако се постави преди започване на полов живот. "ваксината няма никакви странични ефекти - в най-лошия случай може да се получи зачервяване около боцнатото място обяснява д-р станков. имунизацията обаче има смисъл, когато се направи до 26 г.

 

как да се пазим след това?

 

"с профилактика", категоричен е д-р станков. цитонамазката трябва да стане "закон" след 30 г., категоричен е гинекологът. pap тестът трябва да се прави веднъж годишно. "ако в продължение на 3 последователни години резултатът е отрицателен, цитонамазката не е задължителна в следващите три", обяснява д-р станков. но препоръчва - правете си pap тест всяка година - за всеки случай. кога резултатите са тревожни? за нормално се приема, ако pap тестът ни определи в i или ii група. ако се окажем в трета или четвърта, трябват допълнителни изследвания. задължително се прави колпоскопия, за да се огледа шийката на матката добре. пуска се и вирусологично изследване - за да се установи има ли заразяване с hpv. диагнозата обаче се доказва само с биопсия, уточнява д-р станков. гинекологът не крие, че много пациентки с "лоша" (или т.нар. сигнализирана) цитонамазка се оказват с предканцероза. това обаче не е фатално, успокоява д-р станков.

 

как се лекува маточната шийка?

 

"най-радикалната терапия е конизация - тогава изрязваме част от шийката. но се прилага само, ако находката покаже канцероза в трета степен", успокоява д-р станков. и уточнява - че при много млади жени с доказана лека форма на предраково заболяване се изписват само имуностимулатори. "разчитаме на това, че организмът им е силен и могат да се справят сами", обяснява д-р христо станков. и успокоява - мит е, че преболедуването от карцином на маточната шийка задължително води до стерилитет. факт обаче е друго - hpv вирусът атакува най-жестоко дамите с отслабен имунитет. затова много често се заразяват бременни жени, уточнява специалистът. ранното започване на полов живот, честата смяна на партньорите и пушенето също са рискови фактори за рака на шийката на матката. най-коварното е, че симптоми няма. болежките обикновено се появяват, когато в твърде късно, признава гинекологът. а симптомите обикновено са кървене по време на секс и обилно "бяло течение", обяснява д-р христо станков от аг "шейново".

Мистър Заек/ Mister Carrot ще се появи в Педиатрична аптека Ерудита до две седмици

Мистър Заек/ Mister Carrot ще се появи в Педиатрична аптека Ерудита до две седмици

Мистър Заек/ Mister Carrot прилича на детска играчка заек - бял заек с оранжеви уши и крачета

Нормотимин Е/ Normotimin E отпадна от номенклатурата и повече няма да се произвежда

Нормотимин Е/ Normotimin E отпадна от номенклатурата и повече няма да се произвежда

Още едно лекарство, което отпада от производство и отива в историята на фармацията

Миг-400/Mig-400 не е марка самолет, а бързодействащ ибупрофен

Миг-400/Mig-400 не е марка самолет, а бързодействащ ибупрофен

Берлин Хеми представи на лекарите и фармацевтите новата си разработка

Хомеопатията вече има свои по-фундаментални научни доказателства - физичните

Хомеопатията вече има свои по-фундаментални научни доказателства - физичните

Биофотоните са източник на енергия за живите организми и омбяната им води до промяна в общото състояние на организма

Учени “слизат“ в пикопространството

Учени “слизат“ в пикопространството

Изследователи от IBM конструираха атомно-силов микроскоп с точност от порядъка на 100 пикометра. С негова помощ се визуализира тримерно изображение на структура от молекули на органичното вещество пентацин с дължина 1,4 нм.


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.