Самопоставянето на диагноза онлайн си има име - киберхондрия
Новини
11/02/2011

 

снимка: jacksoville.com

самопоставянето на диагноза онлайн си има име - киберхондрия

източник: в. сега

т.нар. киберхондрия - склонността на някои хора да си поставят сами диагноза, след като потърсят информация в интернет, стана за пръв път обект на систематично изследване, съобщава в. "индипендънт".

"става въпрос за явление, което става все по-разпространено през последните 10 години - опитите за диагностициране на определено неразположение или по-сериозен здравословен проблем чрез търсене на симптомите в интернет. при това от широкия спектър на различните варианти киберхондрикът обикновено избира най-зловещия", пише британският вестник.

ерик хороуиц и райън уайт от специалния научноизследователски отдел на microsoft са анализирали поведението на повече от 1 милион души по света, ползващи активно информацията, достъпна в мрежата. според изследователите в интернет има "диспропорционално много описания на смъртоносни болести". например, ако се напише думата главоболие, на 25% от страниците ще бъде споменато, че то е причина за злокачествено образувание в главния мозък. "за щастие това заболяване се среща само при 0,002% от жителите на планетата", уточняват двамата учени. но киберхондрикът е склонен да повярва, че болестта е много често разпространена, след като толкова много пишат за нея.

общата статистика за търсената в интернет информация сочи, че 8 от всеки 10 сърфиращи поне 1 път в месеца търсят информация за своето здраве. при това 75% от тях не проверяват откъде са взети съответните цитирани данни.

друга причина за киберхондрията е склонността на хората субективно да преувеличават вероятността от някои събития. "ако здрав човек под 35 г. почувства болки в гърдите, едва ли проблемът (поне в повечето случаи) е в сърцето, но тъй като в мрежата е написано твърде много за връзката между болката и сърдечно-съдовите заболявания, хората забравят за останалите възможности", пояснява хорвиц и добавя, че невинаги може да се вярва на всички изнасяни данни.

като най-надеждна двамата учени определят медицинската онлайн информация, сертифицирана от швейцарската организация the health on the net foundation (hon). основана през 1995 г. тя до момента обхваща около 6500 сайта, които обаче са само на няколкото най-разпространени в света езици.

Робот оперира сърцето на 70-годишен британец

Робот оперира сърцето на 70-годишен британец

70-годишният Кенет Крокър стана първият човек в света, претърпял сърдечна операция с помощта на напълно дистанционно управление от роботизирана ръка

Самопоставянето на диагноза онлайн си има име - киберхондрия

Самопоставянето на диагноза онлайн си има име - киберхондрия

Т.нар. киберхондрия - склонността на някои хора да си поставят сами диагноза, след като потърсят информация в интернет, стана за пръв път обект на систематично изследване

Екобек/Ecobec спрей се заменя с формата Екобек Изи Брит/Ecobec Easi-Breathe спрей

Екобек/Ecobec спрей се заменя с формата Екобек Изи Брит/Ecobec Easi-Breathe спрей

Детската форма Екобек/Ecobec спрей ще се внася до февруари 2010 година.

Прекратява се вноса на някои опаковки Мовалис/Movalis  и Микардис/Micardis

Прекратява се вноса на някои опаковки Мовалис/Movalis и Микардис/Micardis

Напълно се спира вноса на Мовалис/Movalis супозитории (свещички), някои разнообразието от опаковки се намалява

Благотворителен базар в подкрепа на деца с редки болести по случай 1-ви юни – Международен ден на детето

Благотворителен базар в подкрепа на деца с редки болести по случай 1-ви юни – Международен ден на детето

Покана за Благотворителен базар в подкрепа на деца с редки болести по случай 1-ви юни – Международен ден на детето


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.