Самопоставянето на диагноза онлайн си има име - киберхондрия
Новини
11/02/2011

 

снимка: jacksoville.com

самопоставянето на диагноза онлайн си има име - киберхондрия

източник: в. сега

т.нар. киберхондрия - склонността на някои хора да си поставят сами диагноза, след като потърсят информация в интернет, стана за пръв път обект на систематично изследване, съобщава в. "индипендънт".

"става въпрос за явление, което става все по-разпространено през последните 10 години - опитите за диагностициране на определено неразположение или по-сериозен здравословен проблем чрез търсене на симптомите в интернет. при това от широкия спектър на различните варианти киберхондрикът обикновено избира най-зловещия", пише британският вестник.

ерик хороуиц и райън уайт от специалния научноизследователски отдел на microsoft са анализирали поведението на повече от 1 милион души по света, ползващи активно информацията, достъпна в мрежата. според изследователите в интернет има "диспропорционално много описания на смъртоносни болести". например, ако се напише думата главоболие, на 25% от страниците ще бъде споменато, че то е причина за злокачествено образувание в главния мозък. "за щастие това заболяване се среща само при 0,002% от жителите на планетата", уточняват двамата учени. но киберхондрикът е склонен да повярва, че болестта е много често разпространена, след като толкова много пишат за нея.

общата статистика за търсената в интернет информация сочи, че 8 от всеки 10 сърфиращи поне 1 път в месеца търсят информация за своето здраве. при това 75% от тях не проверяват откъде са взети съответните цитирани данни.

друга причина за киберхондрията е склонността на хората субективно да преувеличават вероятността от някои събития. "ако здрав човек под 35 г. почувства болки в гърдите, едва ли проблемът (поне в повечето случаи) е в сърцето, но тъй като в мрежата е написано твърде много за връзката между болката и сърдечно-съдовите заболявания, хората забравят за останалите възможности", пояснява хорвиц и добавя, че невинаги може да се вярва на всички изнасяни данни.

като най-надеждна двамата учени определят медицинската онлайн информация, сертифицирана от швейцарската организация the health on the net foundation (hon). основана през 1995 г. тя до момента обхваща около 6500 сайта, които обаче са само на няколкото най-разпространени в света езици.

Сиалис/Cialis в нови опаковки по 2 и 4 таблетки

Сиалис/Cialis в нови опаковки по 2 и 4 таблетки

Фармацевтичната компания Ели Лили регистрира и внесе в България Сиалис/Cialis от 10мг

Хеликс Оригинал/ Helix Original в комбинация с мумийо и Шуслерови соли

Хеликс Оригинал/ Helix Original в комбинация с мумийо и Шуслерови соли

Мощна комбинация за регенериране на ставите, хвущялните повърхности и при костни фрактури

Детските храни забранени за аптеките?!

Детските храни забранени за аптеките?!

Да се забрани продажбата на адаптирани млека, лечебни храни и детски пюрета в аптеките искат от ИАЛ

Бруфен/ Brufen - оригиналният ибупрофен

Бруфен/ Brufen - оригиналният ибупрофен

Абот/ Abbott България регистрира суспензията за перорална употреба Бруфен/ Brufen, която съдържа 20мг/мл ибупрофен

Ксилометазолин на капки за възрастни няма в аптеките

Ксилометазолин на капки за възрастни няма в аптеките

Налични са само спрейни форми от лекарството, които са на по-висока цена


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.