Д-р Шарков: Водете детето на зъболекар още на 6-месечна възраст
Новини
10/03/2011

източник: в-к монитор, 10.03.2011


председателят на българския зъболекарски съюз д-р николай шарков: водете детето на зъболекар още на 6-месечна възраст

зимните бебета са застрашени от рахит заради липсата на витамин d

напоследък излизат покъртителни данни за денталното здраве на българските деца. вярно ли е, че те са с най-криви и развалени зъби?

за съжаление е вярно. безплатният пакет, който националната здравноосигурителна каса осигурява за децата и тийнейджърите до 18-годишна възраст, е значително по-богат, отколкото за пълнолетните. докато за възрастните той включва един преглед и две дейности, то за тях са осигурени един преглед и четири дейности. въпреки това се оказва, че има и малчугани, които не са водени на зъболекар дори в рамките на безплатно осигуреното лечение. в същото време изследване на българския зъболекарски съюз показва, че 6-годишните имат по 5 временни зъба с кариес, 12-годишните - средно 3 развалени постоянни зъба, а при 18-годишните всеки четвърти младеж е с поне един изваден зъб.

децата в повечето случаи ги е страх от зъболекаря. има ли трикове, с които все пак те могат да бъдат убедени да влязат в кабинета?

възпитанието на децата по отношение на здравето зависи от първите седем години, но по-важни са първите седем години на мама и тате. родителите, а често пъти и баба и дядо, които ги отглеждат, са тези, които трябва да изградят позитивната нагласа към белите престилки. те в никакъв случай не бива да плашат детето с чичо доктор.

още при поникването на първите зъбки към 6-месечна възраст то трябва да бъде заведено на зъболекар. преди това обаче бъдещата майка още след установяване на бременността трябва да посети своя лекар по дентална медицина. това е фиксирано и в наредбата на министерството на здравеопазването за майчиното здраве. зъболекарят е този, който ще я съветва по време на цялата бременност какво да прави, за да бъдат здрави и прави зъбите на бъдещото й дете. допреди двадесетина години това се изпълняваше стриктно, тъй като акушер-гинеколозите, щом установяха и регистрираха бременност, изпращаха жените при нас. сега обаче това се неглижира от тяхна страна и остава най-вече инициатива на самата бъдеща майка.
важно е да се знае, че здравноосигурената бременна има право на втори преглед. това е залегнало и в националния рамков договор със здравната каса.

какво трябва да прави бременната, за да бъдат здрави зъбите на детето й?

от изключителна важност е храненето. след третия месец от бременността тя трябва да увеличи консумацията на месо, риба и млечни продукти, тъй като те са богати на аминокиселини – така необходими за изграждане на матрицата, върху която ще се отлагат солите и ще се образува костната система и зъбите на детето.

ако жената е вегетарианка?

вегетарианките могат да ползват повече ядки и яйца. петият-шестият месец от бременността е периодът на отлагане на минералите. тогава организмът има нужда от повече калций и фосфор. задължително те трябва да се набавят чрез храната, от млякото и млечните продукти. количеството им на консумация трябва да е удвоено. калциевите препарати не са така ефикасни както самите продукти. в този период от тях се нуждае не само организмът на жената, но и на бъдещото дете. кърменето е много важно, нищо не може да го замести. кърмата не може да бъде заменена дори от най-добрата изкуствена храна. до една годинка бебето се нуждае от достатъчни количества витамин d и е. към момента обаче най-широкоизползваният досега препарат - вигантол, липсва от аптеките заради промяна на опаковките. поради това зимните бебета, които не могат да бъдат излагани на слънце, са най-застрашени от рахит, тъй като витамин d подпомага обмяната на калция.

вярно ли е, че биберонът може не само да увреди постоянните зъби, но и да наруши цялостно захапката на детето?

абсолютно вярно е и това вече е доказано. бабешкият метод за успокояване на бебето – биберон, намазан с мед, е бич за зъбите. водата, която му се дава, в никакъв случай не бива да бъде подсладена. съществува т.нар. синдром на биберона, при който предните зъби на горната челюст на детето напълно се унищожават в най-ранна възраст. такива деца имаме много в българия. нощното хранене с мляко също крие опасност, защото също води до синдрома на биберона. по същата причина да не се дават безразборно плодови сокове, а само с основното хранене. след това устата на детето трябва да се изплакне, като му се даде да пийне вода. още след раждането два пъти седмично майката трябва да отваря устата му и с намотана марля на пръста леко да я очиства, когато пробият първите зъбки – да ги изчетква със специални накрайници за пръсти или с бебешки четки, които се продават в аптеките. така детето от малко свиква с това, че зъбите са важно нещо и трябва да се поддържат с всекидневна грижа.

от каква възраст детето трябва да започне да мие зъбите си с паста и четка?

до годинка и половина майката се грижи за устната му хигиена. след тази възраст то трябва да бъде снабдено с детска четка и ароматна паста за зъби, за да му е приятно да си ги чисти. миенето им първоначално трябва да прави майката, след това то да държи четката, а тя да насочва ръката му към правилното почистване, докато постепенно малчуганът се научи сам. тя трябва да го научи да четка и езика си, тъй като той е с фини папили, в които се загнездват много вредни и болестотворни микроорганизми.

Дипрофос/ Diprophos и Флостерон/ Flosteron отново няма

Дипрофос/ Diprophos и Флостерон/ Flosteron отново няма

За трета поредна година кортикостероидите не достигат, защото количествата за внос в България не са планирани добре

Дицинон/Dicynone таблетки 250 мг вече не се внасят в България

Дицинон/Dicynone таблетки 250 мг вече не се внасят в България

Таблетките Дицинон от 250 мг вече не се внасят в България. Фирмата-производител остави на пазара само таблетките по 500 мг

Употребата на кетопрофен/ketoprofen е несъвместима с излагане на слънце

Употребата на кетопрофен/ketoprofen е несъвместима с излагане на слънце

пациентите, употребяващи Кетопрофен в локална форма, трябва да се убедят, че използваните от тях козметични продукти не съдържат октокрилен

Волуматик/Volumatic отпада, замества го Бейбихалер/ Babyhaler

Волуматик/Volumatic отпада, замества го Бейбихалер/ Babyhaler

Наставката Волуматик (Volumatic) за инхалиране на спрейните форми на лекарствата на ГлаксоСмитКлайн (Салбутамол, Вентолин, Бекотид, Беклофорте, Фликсотид...) се спира от производство и употреба в световен мащаб.

Регистърът на лекарствените продукти в България е вече качен във Виртуалната Ерудита

Всички статии са актуални към 18 юни 2009 година. Източник: Изпълнителна агенция по лекарствата


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.