Д-р Шарков: Водете детето на зъболекар още на 6-месечна възраст
Новини
10/03/2011

източник: в-к монитор, 10.03.2011


председателят на българския зъболекарски съюз д-р николай шарков: водете детето на зъболекар още на 6-месечна възраст

зимните бебета са застрашени от рахит заради липсата на витамин d

напоследък излизат покъртителни данни за денталното здраве на българските деца. вярно ли е, че те са с най-криви и развалени зъби?

за съжаление е вярно. безплатният пакет, който националната здравноосигурителна каса осигурява за децата и тийнейджърите до 18-годишна възраст, е значително по-богат, отколкото за пълнолетните. докато за възрастните той включва един преглед и две дейности, то за тях са осигурени един преглед и четири дейности. въпреки това се оказва, че има и малчугани, които не са водени на зъболекар дори в рамките на безплатно осигуреното лечение. в същото време изследване на българския зъболекарски съюз показва, че 6-годишните имат по 5 временни зъба с кариес, 12-годишните - средно 3 развалени постоянни зъба, а при 18-годишните всеки четвърти младеж е с поне един изваден зъб.

децата в повечето случаи ги е страх от зъболекаря. има ли трикове, с които все пак те могат да бъдат убедени да влязат в кабинета?

възпитанието на децата по отношение на здравето зависи от първите седем години, но по-важни са първите седем години на мама и тате. родителите, а често пъти и баба и дядо, които ги отглеждат, са тези, които трябва да изградят позитивната нагласа към белите престилки. те в никакъв случай не бива да плашат детето с чичо доктор.

още при поникването на първите зъбки към 6-месечна възраст то трябва да бъде заведено на зъболекар. преди това обаче бъдещата майка още след установяване на бременността трябва да посети своя лекар по дентална медицина. това е фиксирано и в наредбата на министерството на здравеопазването за майчиното здраве. зъболекарят е този, който ще я съветва по време на цялата бременност какво да прави, за да бъдат здрави и прави зъбите на бъдещото й дете. допреди двадесетина години това се изпълняваше стриктно, тъй като акушер-гинеколозите, щом установяха и регистрираха бременност, изпращаха жените при нас. сега обаче това се неглижира от тяхна страна и остава най-вече инициатива на самата бъдеща майка.
важно е да се знае, че здравноосигурената бременна има право на втори преглед. това е залегнало и в националния рамков договор със здравната каса.

какво трябва да прави бременната, за да бъдат здрави зъбите на детето й?

от изключителна важност е храненето. след третия месец от бременността тя трябва да увеличи консумацията на месо, риба и млечни продукти, тъй като те са богати на аминокиселини – така необходими за изграждане на матрицата, върху която ще се отлагат солите и ще се образува костната система и зъбите на детето.

ако жената е вегетарианка?

вегетарианките могат да ползват повече ядки и яйца. петият-шестият месец от бременността е периодът на отлагане на минералите. тогава организмът има нужда от повече калций и фосфор. задължително те трябва да се набавят чрез храната, от млякото и млечните продукти. количеството им на консумация трябва да е удвоено. калциевите препарати не са така ефикасни както самите продукти. в този период от тях се нуждае не само организмът на жената, но и на бъдещото дете. кърменето е много важно, нищо не може да го замести. кърмата не може да бъде заменена дори от най-добрата изкуствена храна. до една годинка бебето се нуждае от достатъчни количества витамин d и е. към момента обаче най-широкоизползваният досега препарат - вигантол, липсва от аптеките заради промяна на опаковките. поради това зимните бебета, които не могат да бъдат излагани на слънце, са най-застрашени от рахит, тъй като витамин d подпомага обмяната на калция.

вярно ли е, че биберонът може не само да увреди постоянните зъби, но и да наруши цялостно захапката на детето?

абсолютно вярно е и това вече е доказано. бабешкият метод за успокояване на бебето – биберон, намазан с мед, е бич за зъбите. водата, която му се дава, в никакъв случай не бива да бъде подсладена. съществува т.нар. синдром на биберона, при който предните зъби на горната челюст на детето напълно се унищожават в най-ранна възраст. такива деца имаме много в българия. нощното хранене с мляко също крие опасност, защото също води до синдрома на биберона. по същата причина да не се дават безразборно плодови сокове, а само с основното хранене. след това устата на детето трябва да се изплакне, като му се даде да пийне вода. още след раждането два пъти седмично майката трябва да отваря устата му и с намотана марля на пръста леко да я очиства, когато пробият първите зъбки – да ги изчетква със специални накрайници за пръсти или с бебешки четки, които се продават в аптеките. така детето от малко свиква с това, че зъбите са важно нещо и трябва да се поддържат с всекидневна грижа.

от каква възраст детето трябва да започне да мие зъбите си с паста и четка?

до годинка и половина майката се грижи за устната му хигиена. след тази възраст то трябва да бъде снабдено с детска четка и ароматна паста за зъби, за да му е приятно да си ги чисти. миенето им първоначално трябва да прави майката, след това то да държи четката, а тя да насочва ръката му към правилното почистване, докато постепенно малчуганът се научи сам. тя трябва да го научи да четка и езика си, тъй като той е с фини папили, в които се загнездват много вредни и болестотворни микроорганизми.

Актуални данни на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за извършващия се преглед на съотношението полза-риск за Avandia, Avandamed и Avaglim

Актуални данни на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за извършващия се преглед на съотношението полза-риск за Avandia, Avandamed и Avaglim

Предисването на тези препарати продължава да е силно ограничено

Започват тестове с ваксина срещу Алцхаймер

Започват тестове с ваксина срещу Алцхаймер

Първите резултати от изпитанията ще станат известни след 2012 година

Глюкомерът Аку чек Актив/ Accu Chek Activ в промоция 2+1

Глюкомерът Аку чек Актив/ Accu Chek Activ в промоция 2+1

При покупка на 2 опаковки тест-ленти получавате глюкомер безплатно

Временен отказ на Дипрофос/Diprophos ампули

Временен отказ на Дипрофос/Diprophos ампули

Очаква се следващите количества да се внесат идната седмица

Приемът на лекарства по време на бременност може да има тежки последици за организма на детето

Приемът на лекарства по време на бременност може да има тежки последици за организма на детето

Някои лекарства засягат различни етапи от вътреутробното развитие


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.