Чесънът може да лекува диабет
Новини
06/11/2011

 

чесънът може да лекува диабет

учени откриха вещество-кандидат за лекарство против диабет в скилидките на чесъна

чесънът (allium sativum l.) се използва още от древността заради своите хранителните и лечебни качества. специфичните вкус и аромат на чесновата луковица се дължат на наличието на сяра-органични вещества. изследванията твърдят, че освен да възбуждат апетита ни, някои от тях имат благотворен ефект върху организма при редовна консумация:

  • антикоагулантното действие на съдържаното в чесъна веществото ахоен (ajoene) намалява риска от образуване на съсиреци в кръвта
  • антиоксидантното действие на органосулфидите в чесъна понижава риска от рак на стомаха и дебелото черво
  • диалиловият дисулфат (diallyl disulphide) забавя разграждането на костната тъкан и предотвратява възникването на артрит
  • органосулфидите намаляват нивата на “лошия” холестерол (ldl) и увеличават нивата на “добрия” холестерол (hdl)

нови публикации също свързват вещества в чесъна с подобрени клинични показатели при диабетиците и насочват търсенето към нови методи за лечение. в основата на заболяването при диабет тип 1 и 2 стои невъзможността на тялото да регулира нивата на глюкоза в кръвта.

когато кръвната захар е повишена над нормалното ниво, панкреасът на здравите хора отделя хормона инсулин в кръвта. инсулинът чрез кръвообращението стига до клетките на черния дроб и скелетните мускули и там се свързва със специфични белтъци, наречени инсулинови рецептори. свързването на инсулина с инсулиновите рецептори стимулира преминаването на глюкозата от кръвната плазма в чернодробните и мускулните клетки. там тя се складира, докато нивото й спадне до нормалното.

при диабет тип 1 невъзможността на тялото да регулира кръвната захар се дължи на нарушено производство на инсулин. обикновено причината е, че имунната система напада инсулин-произвеждащите клетки в панкреаса и ги унищожава. в по-редки случаи заболяването се дължи на генетичен дефект, при който клетките на панкреаса не отделят инсулин въпреки повишените нива на кръвната захар или отделят дефектен инсулин.

при диабет тип 2 способността за производство на инсулин е запазена до голяма степен, но чувствителността на тялото към него е намалена. дължи се на понижен брой инсулинови рецептори в скелетната мускулатура и черния дроб.

чесънът съдържа комплекси на металите цинк и ванадий с веществото аликсин. наименованието "аликсин" идва от allium - името на рода растения, към които принадлежат чесънът и лукът. веднъж постъпили в кръвообращението през стомашно-чревния тракт или чрез инжекция, аликсиновите комплекси навлизат директно в мускулните и чернодробните клетки и увеличават способността им да абсорбират глюкоза без нужда от свързване на инсулина с инсулинови рецептори. заради това тези вещества са способни да понижат кръвната захар при болни от диабет тип 1 и 2.

с този механизъм на действие учените обясняват наблюдението, че приемът на екстракт от чесън, редом със стандартното лечение при всеки от двата типа диабет, води до скромни, но неопровержими подобрения в контрола на кръвната захар и повишава нивата на занижения при диабетиците хормон адипонектин.

ефективността на комплексите с аликсин е много по-висока, когато те се инжектират в чист вид, а при прием на чеснов екстракт през устата организмът усвоява само част от погълнатото количество комплекси. вече са разработени други близки до аликсина вещества, чиито метални комплекси се усвояват по-ефективно при прием през устата. учените се надяват поне за част от тях да бъде доказано, че представляват безопасно и ефективно лекарство против диабет. дотогава чесънът остава единственият източник на подобни вещества.  

аликсинът се образува при нарязване, накълцване или сдъвкване на чесъна. механичната повреда на растителните клетки води до освобождаване на ензима алиназа, който преобразува намиращия се в чесъна органосулфид алиин в аликсин.  термичната обработка на чесъна прекъсва този процес, тъй като високата температура пресича алиназата. за най-добър ефект се препоръчва чесънът за готвене да бъде ситно нарязан или накълцан и оставен да престои няколко минути, за да се образува максимално количество аликсин. препоръчителната доза от пресен чесън е около 4 грама дневно (1-2 едри скилидки). на пазара се предлагат и таблетирани екстракти от чесън без мирис.

 

-----------------------------

педиатрична аптека ерудита

Пфайзер България представи приоритетите си за сезона 2009/2010 година пред фармацевти от София

Пфайзер България представи приоритетите си за сезона 2009/2010 година пред фармацевти от София

В научната среща изложения направиха проф. Генка Петрова, заместник ректор на Медицинския университет и ст.ас. Асена Стоименова, Председател на комисията по качеството при Българския фармацевтичен съюз

Виртуалната Ерудита вече и със секция за глюкомерите

Виртуалната Ерудита вече и със секция за глюкомерите

Всички елементи на апарата за измерване на кръвна захар Аку Чек са качени онлайн

Медрол/Medrol таблетки - временно ги няма в лекарствоснабдителната мрежа

Медрол/Medrol таблетки - временно ги няма в лекарствоснабдителната мрежа

Производителят пререгистрира Медрол/Medrol таблетки

Nebilan/ Небилан - ново име на небиволола

Nebilan/ Небилан - ново име на небиволола

Небиволол е лекарствено вещество от групата на бетаблокерите с показания за лечение на есенциална хипертония и на хронична сърдечна недостатъчност в геронтологията

Видове рецептурни бланки (рецепти) и срокове на тяхната валидност

В специална статия сме дали обяснение на видовете рецептурни бланки, действащи в Република България, както и сроковете им на валидност


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.