В България вече се предлага лечение на геннокодирани алергии към храна
Новини
17/01/2017

натриев кромогликат за специфични пациентски казуси с генетично обусловена алергия към храни

в чужбина лекарството е известно с търговските имена налкром/ nalcrom, интеркрон/ intercron, гастрокром/ gastrocrom, тилейд/ tilade

 

в помощ на българските пациенти

по настояване на детските гастроентеролози в българия, екипът на централната научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита (цнал) разработи капсулна лекарствена форма на  натриевия кромогликат.

кромогликоловата киселина е позната като стабилизатор на мастните клетки. кромогликатният анион предотвратява отделянето на възпалителнитя медиатори хистамин и левкотриени от мастоцитите. в този смисъл, действа противоалергично, без да има механизма на антихистаминовите лекарства. натриевият кромогликат е първият клинично тестван стабилизатор на мастоцитите.

използва се широко като капки за очи при алергични конюнктивити и кератити, като капки за нос. най-напред била използвана като лекарство против възпалението на тъканите при астма. употребата му като лекарствено вещество при възпаления на червата в следствие на алергична реакция (хранителна алергия), мастоцитоза, улцерозен колит, дерматографска уртикария е по-ограничено поради необходимостта да се приема често (четири пъти дневно).

 

откривателят е британски учен с арменски произход

кромогликоловата киселина и нейната натриева сол (натриев кромогликат) са открити случайно от роджър алтунян през 1965 година. алтунян страдал години наред от астма и проучвал набор от растения, които биха могли да съдържат вещества с бронходилатативен ефект. едно от растенията, хела (amni visnaga), било използвано като мускулел релаксант още от древните египтяни. от хелата алтунян извлякал субстрат, който нарекъл хелин. след години експерименти ученият достигнал до веществото, на което се дължи ефекта – натриевия кромогликат.

 

тайнственият механизъм

точният механизъм на действие на кромогликатния анион не е напълно изяснен, но се знае, че блокира хлорните йонни канали в клетките. също така се предполага, че блокира инфлукса на калциеви йони.

при стомашно-чревно заболяване, освобождаването на медиатори причинява локално възпаление, което се изявява или чрез стомашно-чревни симптоми, или чрез повишена абсорбция на антигенен материал, който от своя страна предизвиква системни алергични реакции.

натриевият кромогликат/ sodium cromoglycate осъществява стабилизиращ ефект върху мастните клетки, които освобождават медиатори. натриевият кромогликат/ sodium cromoglycate няма действие нито като антихистамините, нито е противовъзпалително средство.

натриевият кромогликат/ sodium cromoglycate се усвоява много слабо в стомаха и червата. едва 1% от приетата доза се резорбира в червата, останалите 99% се излъчват непроменени чрез фецеса.

 

разкажете на лекаря си

пациентите и лекуващите им лекари могат да се обърнат към педиатрична аптека ерудита за приготвяне на индивидуално дозирани капсули натриев кромогликат.

 

важно!

 

натриев кромогликат ерудита капсули е лекарствен продукт по лекарско предписание – приготвя се и се отпуска само по рецепта от квалифициран лекар-гастроентеролог или педиатър.

 

повече за натриев кромогликат ерудита капсули прочетете в статията в раздела лаборатория > капсули

 

--------------------

педиатрична аптека ерудита

 

 

---------

 

ключови думи: даозин

Пфайзер България представи приоритетите си за сезона 2009/2010 година пред фармацевти от София

Пфайзер България представи приоритетите си за сезона 2009/2010 година пред фармацевти от София

В научната среща изложения направиха проф. Генка Петрова, заместник ректор на Медицинския университет и ст.ас. Асена Стоименова, Председател на комисията по качеството при Българския фармацевтичен съюз

Ново видео: Душ за устна хигиена

Ново видео: Душ за устна хигиена

Видеото показва каква е окомплектовката на душа за устна хигиена и как се работи с него

Благотворителен базар в подкрепа на деца с редки болести по случай 1-ви юни – Международен ден на детето

Благотворителен базар в подкрепа на деца с редки болести по случай 1-ви юни – Международен ден на детето

Покана за Благотворителен базар в подкрепа на деца с редки болести по случай 1-ви юни – Международен ден на детето

Лекарство срещу хепатит добавено в позитивния списък

Лекарство срещу хепатит добавено в позитивния списък

В актуализирания позитивен лекарствен списък е добавен препаратът Entecavir за лечение на хронична инфекция с хепатит В. Все още в списъка липсва медикаментът Tenofovir

Флостерон/Flosteron ампули не се внася от средата на лятото

Флостерон/Flosteron ампули не се внася от средата на лятото

Представителството на KRKA не дава информация защо лекарството не се внася у нас


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.