В България вече се предлага лечение на геннокодирани алергии към храна
Новини
17/01/2017

натриев кромогликат за специфични пациентски казуси с генетично обусловена алергия към храни

в чужбина лекарството е известно с търговските имена налкром/ nalcrom, интеркрон/ intercron, гастрокром/ gastrocrom, тилейд/ tilade

 

в помощ на българските пациенти

по настояване на детските гастроентеролози в българия, екипът на централната научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита (цнал) разработи капсулна лекарствена форма на  натриевия кромогликат.

кромогликоловата киселина е позната като стабилизатор на мастните клетки. кромогликатният анион предотвратява отделянето на възпалителнитя медиатори хистамин и левкотриени от мастоцитите. в този смисъл, действа противоалергично, без да има механизма на антихистаминовите лекарства. натриевият кромогликат е първият клинично тестван стабилизатор на мастоцитите.

използва се широко като капки за очи при алергични конюнктивити и кератити, като капки за нос. най-напред била използвана като лекарство против възпалението на тъканите при астма. употребата му като лекарствено вещество при възпаления на червата в следствие на алергична реакция (хранителна алергия), мастоцитоза, улцерозен колит, дерматографска уртикария е по-ограничено поради необходимостта да се приема често (четири пъти дневно).

 

откривателят е британски учен с арменски произход

кромогликоловата киселина и нейната натриева сол (натриев кромогликат) са открити случайно от роджър алтунян през 1965 година. алтунян страдал години наред от астма и проучвал набор от растения, които биха могли да съдържат вещества с бронходилатативен ефект. едно от растенията, хела (amni visnaga), било използвано като мускулел релаксант още от древните египтяни. от хелата алтунян извлякал субстрат, който нарекъл хелин. след години експерименти ученият достигнал до веществото, на което се дължи ефекта – натриевия кромогликат.

 

тайнственият механизъм

точният механизъм на действие на кромогликатния анион не е напълно изяснен, но се знае, че блокира хлорните йонни канали в клетките. също така се предполага, че блокира инфлукса на калциеви йони.

при стомашно-чревно заболяване, освобождаването на медиатори причинява локално възпаление, което се изявява или чрез стомашно-чревни симптоми, или чрез повишена абсорбция на антигенен материал, който от своя страна предизвиква системни алергични реакции.

натриевият кромогликат/ sodium cromoglycate осъществява стабилизиращ ефект върху мастните клетки, които освобождават медиатори. натриевият кромогликат/ sodium cromoglycate няма действие нито като антихистамините, нито е противовъзпалително средство.

натриевият кромогликат/ sodium cromoglycate се усвоява много слабо в стомаха и червата. едва 1% от приетата доза се резорбира в червата, останалите 99% се излъчват непроменени чрез фецеса.

 

разкажете на лекаря си

пациентите и лекуващите им лекари могат да се обърнат към педиатрична аптека ерудита за приготвяне на индивидуално дозирани капсули натриев кромогликат.

 

важно!

 

натриев кромогликат ерудита капсули е лекарствен продукт по лекарско предписание – приготвя се и се отпуска само по рецепта от квалифициран лекар-гастроентеролог или педиатър.

 

повече за натриев кромогликат ерудита капсули прочетете в статията в раздела лаборатория > капсули

 

--------------------

педиатрична аптека ерудита

 

 

---------

 

ключови думи: даозин

Сериозно се ограничава употребата на Церукал/Cerucal, Антиеметеин/ Antiemetin, Деган/ Degan, Прамидин/ Pramidin и Реглан/ Reglan

Сериозно се ограничава употребата на Церукал/Cerucal, Антиеметеин/ Antiemetin, Деган/ Degan, Прамидин/ Pramidin и Реглан/ Reglan

Европейската агенция по лекарствата издаде препоръка за съществено ограничаване на предписването на метоклопрамид-съдържащите лекарствени продукти

Био Баланс/ Bio Balance и Био Баланс Бейби/ Bio Balance Baby - новите продукти на Нобел Фарма/ Nobel Pharma

Био Баланс/ Bio Balance и Био Баланс Бейби/ Bio Balance Baby - новите продукти на Нобел Фарма/ Nobel Pharma

Нобел Фарма/ Nobel Pharma пусна на пазара патентно защитения си продукт – комбинация от пробиотик с пребиотик – Био Баланс / Bio Balance

Медицински яки в сайта на Ерудита

Медицински яки в сайта на Ерудита

Три вида - мека, регулируема и твърда яка са качени и описани на сайта на Педиатрична аптека Ерудита

Започват тестове с ваксина срещу Алцхаймер

Започват тестове с ваксина срещу Алцхаймер

Първите резултати от изпитанията ще станат известни след 2012 година

ПРОМОЦИЯ: Електронен термометър заедно с Мис Карол

ПРОМОЦИЯ: Електронен термометър заедно с Мис Карол

До изчерпване на количествата термометърът с форма на кравичка ще се отпуска заедно с всеки инхалатор Мис Карол


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.