Артериално кръвно налягане
Новини

 

артериално кръвно налягане

 

кое артериално кръвно налягане е нормално?

кръвното налягане се смята за прекалено високо, ако в състояние на покой диастолното налягане е повече от 90 мм живачен стълб и/или систолното налягане е повече от 140 мм живачен стълб. в този случай се препоръчва да се обърнете към лекар възможно най-скоро. продължителното задържане на налягането на това ниво представлява опасност за вашето здраве, тъй като то предизвиква прогресиращо увреждане на кръвоносните съдове на организма.

ако систолното налягане е от 140 до 160 мм живачен стълб и/или диастолното налягане  е от 90 до 95 мм живачен стълб, следва да се обърнете към лекар. препоръчва се също периодически да измервате артериалното кръвно налягане.

при ниско кръвно налягане (систолно – по-малко от 105 мм живачен стълб и/или диастолно налягане по-малко от 60мм живачен стълб) също трябва да се обърнете за консултация към лекар.

ако измерените показатели на налягането са нормални (вж таблицата долу), препоръчва се с помощта на вашия апарат за измерване на кръвно налягане да контролирате показанията, за да можете своевременно да разпознаете възможни отклонения и да предприемете необходимите действия.

ако вие сте на курс за лечение на повишено или понижено артериално кръвно налягане, редовно измервайте и записвайте показанията в дневник. при прегледа при лекаря покажете дневника, в който сте записали показанията по часове. без указания от вашия лекар не променяйте самостоятелно предписаните медикаменти и тяхната дозировка.

как възниква високото или ниското артериално налягане?

нивото на артериалното налягане се контролира от особен участък на главния мозък, наречен „съдодвигателен център”. под въздействието на нервните импулси, които се изпращат от този център, се променя силата и честотата на сърдечните свивания (пулса), също така и ширината на отворите на кръвоносните съдове (за сметка на свиването или отпускането на гладките мускулни влакна в стените на кръвоносните съдове). нивото на артериалното кръвно налягане се променя в процеса на сърдечната дейност: по време на фазата на свиване на сърцето (систола) показанието на налягането е максимално (систолно артериално налягане), а по време на фазата на отпускане (диастола) е минимално (диастолно артериално налягане).

показанията на артериалното кръвно налягане трябва да се намират в определен диапазон (счита се за нормален) за да се избегне последващото развитие на редица заболявания.

microlife average measurement (mam) е единствената патентована технология в света, позволяваща получаването на точен резултат при измерване на артериалното налягане. преди години измерването на налягането или честотата на сърдечния ритъм при хора, страдащи от вибрираща аритмия или болест на паркинсон, практически беше невъзможно.

 

към раздела апарати за кръвно налягане >>>

Мепрезор/Meprezor: първият генерик на Нексиума у нас

Мепрезор/Meprezor: първият генерик на Нексиума у нас

Фармацевтичната генерична фирма Сандоз/Sandoz регистрира първия генеричен заместител на Нексиум/Nexium – Мепрезор/Meprezor. За сега Мепрезор е само под формата на стомашно-устойчиви таблетки от 20 и 40 mg.

Да се забрани приема на ацетилсалицилова киселина до 16 годишна възраст...

Да се забрани приема на ацетилсалицилова киселина до 16 годишна възраст...

Въпреки че Синдромът на Рей се наблюдава много рядко, за този родител, на когото се случи детето му да загине от прием на ацетилсалицилове киселина, е трагедия!

Бруфен/ Brufen - оригиналният ибупрофен

Бруфен/ Brufen - оригиналният ибупрофен

Абот/ Abbott България регистрира суспензията за перорална употреба Бруфен/ Brufen, която съдържа 20мг/мл ибупрофен

Герисан/Gerisan сироп - ефективно средство за профилактика на сезонните заболявания

Герисан/Gerisan сироп - ефективно средство за профилактика на сезонните заболявания

Естествен имуностимулатор без странични действия

Ластични чорапи налични в нов раздел на сайта на аптеката

Ластични чорапи налични в нов раздел на сайта на аптеката

Мъжки и дамски ластични чорапи


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.