Рисперидон Ерудита суспензия/ Risperidon Erudita suspension за пиене
Новини

 

 

рисперидон ерудита/ risperidone erudita орална суспензияронидал/ ронидал съдържа лекарственото вещество рисперидон/risperidone. оригиналният продукт рисполет/ rispolet бе изтеглен от българия преди повече от 8 години

 


 

 

откакто преди повече от осем години фармацевтичния концерн янсен-цилаг/ janssen-cilag спря вноса  на оригиналното лекарство рисполет/ rispolet, у нас останаха само генерични производители  с  различни търговски имена, съдържащи рисперидон/ risperidone – медориспер/ medorisper, неорисп/ neorisp, респерон/ resperon, рилептид/ rileptid, рисперидон генерикс/ risperidon generics, рисполукс/ rispolux, рисар/ rissar, сперидан/ speridan, торендо/ torendo.

 


 

наскоро у нас румънска фирма производител регистрира pисперидон/ risperidone под търговското име ронидал/ ronidal, включително и под формата на орален разтвор ронидал сироп 1mg/1ml. за съжаление ронидал/ ronidal изчезна от аптеките и в момента единствената възможност за пациентите е да приемат приготвен в аптеката рисперидон/ risperidone суспензия.

 

 

централната научна аптечна лаборатория приготвя ежедневно за пациенти с необходимост рисперидон/ risperidone суспензия, като удобството е, че може да се приготви в различни концентрации от 0.5 до 3mg/ml. за пациенти, които са свикнали с концентрацията 1mg/ml, както е търговският продукт, оставяме сиропа в непроменена концентрация.

 

 

рисперидон ерудита/ risperidone erudita е лекарство, което е показано за лечение на шизофрения, както и за краткосрочно лечение на персистираща агресия на пациенти с алцхаймер, за които има риск от самонараняване или нараняване на околните. рисперидон/ risperidone е лекарство, подходящо за краткосрочно симптоматично лечение на персистираща поведенческа агресия при деца на възраст над пет години и юноши.

 

 

да се прилага с особено внимание при пациенти с:

увреждане на бъбреците и черния дроб – при тези пациенти елиминирането на лекарството става по-бавно и плазмената концентрация остава по-висока от обикновено. началната и следващите дози трябва да са намалени на половина, а корекцията на дозата трябва да се осъществява по-плавно.

 

пациентите с наследствени дефекти, като непоносимост към галактоза, дефицит на lapp-лактаза или на глюкозо-галактозна малабсорбция не трябва да приемат рисперидон/ risperidone суспензия, понеже съдържа лактоза.

 

взаимодействия с храна:

храната не повлиява абсорбцията на pисперидон/ risperidone.

рисперидон/ risperidone е несъвместим с повечето видове чай, включително черен чай. 

 

взаимодействия с лекарства:

·         клинично доказана е по-висока смъртност при пациенти, които се лекуват едновременно с фуроземид/ furosemid и рисперидон/ risperidone. липсват данни за повишена смъртност при употреба на pисперидон/ risperidone и други диуретици (основно тиазидни диуретици в ниски дози)

·         рисперидон/ risperidone трябва да се прилага с внимание при пациенти с рискови фактори за инсулт, поради клинично доказана завишена смъртност при възрастни пациенти (повече от 65 години) с деменция. рискът е по-висок при пациенти със смесен или съдов тип деменция, от колкото деменция от алцхаймер. пациентите или хората, които се грижат за тях, трябва да бъдат предупредени незабавно да съобщават за признаци и симптоми нмср като: внезапна слабост или скованост на лицето, ръцете, краката или за проблеми с говора, или зрението.

 

·         рисперидон/ risperidone трябва да се прилага с внимание при пациенти на антихипертензивно лечение, тъй като алфа-блокиращото действие на рисперидон/ risperidone може да предизвика ортостатична хипотония.

 

·         рисперидон/ risperidone да се прилага с внимание при пациенти с паркинсонова болест или деменция с телца на леви.

 

·         рисперидон/ risperidone да се прилага с внимание при пациенти с диабет. употребата му може да прогресира диабетното състояние и в редки случаи да се стигне до кетоацидоза и диабетна кома.

 

 

рисков фактор за бременността: c – да не се прилага при бременност

 

 

кърмене:

при проучвания е установено, че метаболити на рисперидон/ risperidone се отделят в кърмата. въпреки че няма данни за нежелани реакции при кърмачета, трябва внимателно да се прецени баланса между ползата и риска от употребата на рисперидон/ risperidone в периода на кърмене.

 

 

ефект върху способността за шофиране и работа с машини:

пациентите, които ползват рисперидон/ risperidone не следва да шофират или да работят с машини, тъй като лекарството има минимален до умерен ефект върху зрението и концентрацията на вниманието.

 

внимание!

рисперидон/ risperidone суспензия се приготвя и отпуска само по лекарско предписание (с рецепта)!

 

-------------------------------------------

запитване за актуална цена:

напишете запитването си за актуалната цена в раздел контакти на сайта.

приемаме плащане в брой, с дебитна карта на системата борика и с кредитни карти visa или mastercard.

 

условия за обработка на запитването ви:

напишете съобщение в раздел контакти на сайта със следната информация:

1. за какво здравословно състояние се отнася (диагноза);

2. за кой лекарствен продукт е запитването ви;

3. три имена на пациента;

4. възраст и телесно тегло на пациента;

5. имена и телефон за връзка с вас.

 

запитване за лекарство по рецепта:

напишете запитването си за лекарство по рецепта в раздел контакти на сайта.

ако не можете да разчетете рецептата, ще ви посочим адрес на електронна поща, на който да изпратите изображение на рецептата (сканирана или заснета с телефон).

 

общи условия на цнал:

за да се запознаете с общите условия за ползване на услугите на централната научна аптечна лаборатория към педиатрична аптека ерудита, натиснете тук .

----------------------------------

педиатрична аптека ерудита

 

 

----------------------------------

ключови думи: родинал сироп няма у нас защото е в отказ рисполепт момичета откъде да намеря ронидал казват че го има в румъния но къде? неясно защо производството на ронидал солуцио или ронидал разтвор е преустановено временно или вносът не е изряден но не мога да намеря лекарството ронидал психиатър ни изписа ронидал на сироп за да го пие брат ми но го няма в аптеките едно време имаше разтвор рисполепт после рисполепт конста и в момента няма никакъв ронидал който е всъщност много скъп у нас за лечение на шизофрения и при пристъпи на ярост с елементи на нараняване на околните и себе си ронидал ни дава добра поносимост а всъщност лекарството е регистрирано за пръв път през 1993 година относително ново

Прокуратурата повдигна обвинение срещу директора на НЗОК Жени Начева и на бившия заместник-министър Емил Райнов

Прокуратурата повдигна обвинение срещу директора на НЗОК Жени Начева и на бившия заместник-министър Емил Райнов

Блокиране и изтегляне на Ацефеин/ Acefein таблетки х 20

Блокиране и изтегляне на Ацефеин/ Acefein таблетки х 20

Блорикат се и се изтеглят партиди: 1551307, 1551407, 1551607, 1043008

Солите на доктор Шуслер (Schuessler Salze) вече и в Педиатрична аптека Ерудита

Солите на доктор Шуслер (Schuessler Salze) вече и в Педиатрична аптека Ерудита

Целият набор от Шуслевори соли е наличен вече и у нас

Хеликс Оригинал/ Helix Original в комбинация с мумийо и Шуслерови соли

Хеликс Оригинал/ Helix Original в комбинация с мумийо и Шуслерови соли

Мощна комбинация за регенериране на ставите, хвущялните повърхности и при костни фрактури

Държавата абдикира от грижата за пациента в областта на лекарствата

Държавата абдикира от грижата за пациента в областта на лекарствата

Фармацевтите не са виновни за липсата на някои безплатни лекарства


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.