Рисперидон Ерудита/ Risperidone Erudita сируп
Новини

 


српски

 

рисперидон ерудита/ risperidone erudita орална суспензија

 

активна супстанца ронидала/ ronidal је рисперидон/risperidone. оргиналан лек рисполет/ rispolet је извучен из бугарске пре више од 8 година.

 

откако пре више од осам година фармацеутска брига јасена-цилага/ janssen-cilag стопира увоз оргиналног лека рисполет/ rispolet, код нас су остали само генерични произвођачи са различитим трговачким именима, који садрже рисперидон/ risperidone – медориспер/ medorisper, неорисп/ neorisp, респерон/ resperon, рилептид/ rileptid, рисперидон генерикс/ risperidon generics, рисполукс/ rispolux, рисар/ rissar, сперидан/ speridan, торендо/ torendo.

 

недавно код нас румунска фирма произвођач регистрира pисперидон/ risperidone са трговачким именом ронидал/ ronidal, укључен у форми оралног разтвора ронидал сируп 1mg/1ml. нажалост ронидал/ ronidal  нестаје у апотекама и сада у тренутку јединствена могућност за пацијенте је да примају направљен у апотеци рисперидон/ risperidone суспензију.

  

централна научна апотекарска лабораторија припрема свакодневно за пацијенте којим је необходна рисперидон/ risperidone суспензија, удобно је јер може да се припреми у различитим концентрацијама од 0,5 до 3mg/ml. за пацијенте који имају навику на концентрацију 1mg/ml, као што је и трговачки продукт, остављамо сируп са непромењеном концентрацијом.

 

рисперидон ерудита/ risperidone erudita је лек, који је показан за лечење шизофреније, као и за кратковремено лечење упорне агресије код пацијената са алцхајмером, за које има опасност од самонарањавања или нарањавање на околину. рисперидон/ risperidone је лек, погодан за кратковремено симптоматично лечење упорне агресије понашања код деце са узрастом над пет година и адолесцената.

 

да се прилже са посебном пажњом код пацијената са:

болешћу бубрега и јетре-код тих пацијената елиминирање лека је полако и плазмена концентрација остаје већа од обичне. почетна и следеће дозе треба да су смањене на пола, а концентрација дозе треба да се реализује брже.

пацијенти са наследним манама, као нетолерантност ка галактози, недостатак lapp-лактазе или на глукозо-галактозне малабсорбције не треба да примају рисперидон/ risperidone суспензију, која садржи лактозу.

 

реакције са храном:

храна не утиче на абсорбцију pисперидона/ risperidone.

рисперидон/ risperidone је недоследан са већином врста чајева, укључујући и црни чај.

 

 

реакције са лековима:

клинички доказана је већа смртност код пацијената, који се лече истовремено са фуроземидом/ furosemid и рисперидоном/ risperidone. недостају подаци за повећану смртност код употребе pисперидона/ risperidone и других диуретика (основно тиазидних диуретика у ниским дозама).

рисперидон/ risperidone треба да се прилаже са пажњом код пацијената са ризичним фактором за мождани удар, због клиничко доказане повишене смртности код старијих пацијената (старих од 65 година) са деменцијом. опасност је већа код пацијената са измешаним и судовим типом деменције, од колико деменције алцхајмера. пацијенти или људи, који се негују за њих, треба да буду упозорени одма да причају за признаке и симптоме нмср као: изненадна слабост и укоченост лица, руку, ногу или за проблем говора, или визије.

рисперидон/ risperidone треба да се прилаже са пажњом код пацијената на атихипертензивно лечење, алфа-блокерно дејсто рисперидона/ risperidone може да проузрокује ортостатичну хипотензију.

рисперидон/ risperidone  се прилаже са посебном пажњом код пацијената са паркинсоновом болешћу или деменцијом са телима леви.

рисперидон/ risperidone се прилаже са посебном пажњом код пацијената са диабетесом. употреба може да погорша диабетно стање и у редким случајима да се стигне до кетоацидозе и диабетне коме.

 

фактор риска у трудноћи: c – да се не прилаже у трудноћи

 

дојење:

при проучавању је установљено, да метаболити рисперидона/ risperidone се одељују у мајчином млеку. упркос томе нема података за нежељено дејство код одојчади, треба пажљиво да се определи баланс међу користи и недостатака од употребе рисперидона/ risperidone у периоду дојења.

 

ефекат способности вожње и радом са машинама:

пацијенти који користе рисперидон/ risperidone не треба да возе или да раде са машинама, лек имам минималан до умерен ефекат визије и концентрације пажње.

 

пажња!

рисперидон/ risperidone се припрема и предписује само по лекарском предпису (са рецептом)!

Актуални данни на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за извършващия се преглед на съотношението полза-риск за Avandia, Avandamed и Avaglim

Актуални данни на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за извършващия се преглед на съотношението полза-риск за Avandia, Avandamed и Avaglim

Предисването на тези препарати продължава да е силно ограничено

Грипната епидемия ни настигна, приемайте много вода и носете защитни маски!

Тамифлу сироп за малки деца има в Педиатрична аптека Ерудита

При функционална диспепсия: Iberogast/Иберогаст

При функционална диспепсия: Iberogast/Иберогаст

Функционалната диспепсия се лекува много добре с капките Иберогаст

Блокиране на Кафетин SC/Caffetin SC табл х 10

Блокиране на Кафетин SC/Caffetin SC табл х 10

По заповед на Изпълнителната агенция по лекарствата, от аптечния пазар се блокират следните партиди на лекарствения продукт Кафетин SC/ Caffetin SC таблетки х 10: 012270307 и 173270609

Расилез не доказа ефективност

Европейската агенция по лекарствата препоръчва препаратът да бъде изключен от лекарственото лечение при диабетици


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.