Циклоспорин Ерудита капки за очи/ Cyclosporin Erudita eye drops
Новини
 
 
 
циклоспорин ерудита капки за очи/ cyclosporin erudita eye drops

известен е в чужбина с търговските имена рестазис/ restasis, циклоксан/ cycloxan, икервис/ ikervis. в българия няма регистриран търговски продукт - изготвя се единствено в централната научна аптечна лаборатория по рецепта от лекуващия лекар
 
 
 
капките за прилагане в конюнктивалния сак имат общо наименование колири
 
 
централната научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита има нужните условия и капацитет да приготви капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops по предписание от лекуващия офталмолог
 

циклоспоринът е лекарствено вещество - мощен имуносупресант, селективно действащ върху т-лимфоцитите. той е цикличен не-рибозомен полипептид, състоящ се от 11 аминокиселини, произведени от гъбички от вида beauveria nivea. използва се за предотвратяване на отхвърлянето на присадката по време на трансплантация на органи и тъкани.
 
действието на циклоспорина върху имунната система е открито в лабораторията на фармацевтичната фирма сандоз/ sandoz в базел (швейцария) на 31 януари 1972 г.
 
 
показания:
 
капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops се прилагат при пациенти със сух кератоконюнктивит (които не произвеждат достатъчно слъзна течност) – за стимулиране продукцията на сълзи.
 
капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops е локален имуномодулатор, което прави приложението му допустимо при множество съвсем различни по произход очни състояния.
 
 
механизъм на действие: 
 
точният механизъм на действие на капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops засега не е изяснен. на клетъчно ниво, той потиска образуването и освобождаването на лимфокини, включително интерлевкин 2 (растежен фактор на т-лимфоцитите). циклоспорин/ cyclosporin блокира лимфоцитите в покой в гена g0 или g1 на клетъчния цикъл и потиска антиген-зависимото освобождаване на лимфокини от активирани т лимфоцити. всички получени данни показват, че циклоспорин/ cyclosporin специфично и обратимо върху лимфоцитите. за разлика от цитостатиците, циклоспорин/ cyclosporin не инхибира хемопоезата и не засяга функцията на фагоцитите.

фармакологично, циклоспорин/ cyclosporin попада в групите на инхибитори на калцинеурин и имуносупресивните агенти.

 
най-честа дозировка:
 
капки за очи циклоспорин капки за очи/ cyclosporin eye drops се дозират на 12 часа по 1 капка в засегнатото око.

ако се използват други капки за очи, между приложението на различните лекарства трябва да има интервал от най-малко 15 минути. циклоспорин капки за очи/ cyclosporin eye drops трябва да се прилага последен. 
 
лекарят трябва да проверява необходимостта от продължаване на лечението с циклоспорин капки за очи/ cyclosporin eye drops най-малко на всеки 6 месеца. 

 
начин на приложение:
 
преди употреба, разклатете внимателно флакона с капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops (без да разтръсквате – с бавни движения първо в едната, после в другата посока), за да се хомогенизира добре.
ако носите контактни лещи, отстранете ги преди накапване на капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops. контактните лещи може да поставите отново поне 15 минути след прилагане на капките. 
 

 

лекарствени форми:

стабилизиран стерилен маслен разтвор на циклоспорин/ cyclosporin, най често в концентрация 0,05 %.

 


внимание!


не правете опит сами да приготвите капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops! непознаването на технологията на очните форми и липсата на специално оборудване може да доведе до сериозни очни увреждания, включително дисеминирано микробиално замърсяване или лезии на лигавицата на конюнктивалния сак и роговицата!

 

очни лекарствени форми се приготвят само и единствено в асептични условия от квалифицирани фармацевти!

 

асептични условия се постигат със специално оборудване, което подлежи на периодичен микробиологичен контрол и прецизни  техники на почистване!


централната научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита е единствената в страната лицензирана база от открит тип (гражданска аптека), която има разрешение за приготвяне на очни лекарствени форми!

 

 

бременност и кърмене

нежеланите реакции не са наблюдавани след употреба на  очни капки циклоспорин  при репродуктивните проучвания при животни. серумните концентрации са под границата на откриване (<0.1 ng / ml) след офталмологично приложение. експозиция на фетуса след офталмично приложение не се очаква. трудно преминава диаплацентарната бариера.  лекарствената форма е за локално прилижение и практически не оказва какъвто и да било системен ефект върху плода. нежелани лекарствени реакции 

от страна на сърдечно-съдовата система: много често - артериална хипертония. 
от страна на хемопоетичната система: понякога - анемия, тромбоцитопения; рядко - микроангиопатична хемолитична анемия, хемолитичен уремичен синдром. 
от страна на централната нервна система и периферната нервна система: много често - тремор, главоболие; често парестезия; понякога - признаци на енцефалопатия. 

 
описаните горе нежелани лекарствени реакции са наблюдавани при системно лечение (прием през устата) на циклоспорин/ cyclosporin.
 
нежелани лекарствени реакции при приложение на циклоспорин/ cyclosporin в очния сак: 
очна болка;
оток на очите, зачервяване, тежък дискомфорт, песъчливост;
леко парене или чувство на жилене в очите;
леко зачервяване или сърбеж;
замъглено зрение;
чувството за чуждо тяло в  окото. 

 

противопоказания

при повишена чувствителност и непоносимост към някоя от съставките, употребата на капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops следва да се прекрати и незабавно да се направи консултация с лекар – офталмолог.

злокачествени новообразувания и преканцерозни кожни заболявания;

дребна шарка;

херпес зостер (риск от генерализиране на процеса);

тежка чернодробна недостатъчност;

хиперкалиемия;

неконтролирана хипертония;

синдром на малабсорбция;

инфекциозни заболявания в остра фаза.

 

специални предупреждения преди употреба 

 

да не се използва:

ако пациенът  е прекарал херпесна инфекция на окото (херпесен кератит)

на фона на злокачествени  новообразования, засягащи окото

в педиатрията при деца на възраст до една година

при чувствителност към активното или някое от помощните вещества на лекарството 

 


лекарствени взаимодействия 

едновременната перорална употреба на нспвс с циклоспорин/ cyclosporin, особено при дехидратация, може да потенцира бъбречната дисфункция. трябва да се внимава при употребата на други лекарства, за които е известно, че нарушават бъбречната функция.

 

фармакокинетика  и фармакодинамика 

разпределението в околните тъкани е сравнително добро и бързо. максималните пикови концентрации в кръвта достигат от 1 – 6 часа след прилагането му. циклоспоринът се разпределя предимно извън кръвния поток. в кръвта 33-47% от циклоспорина е в плазмата, 4-9% в лимфоцитите, 5-12% в гранулоцитите и 41-58% в еритроцитите. свързването към плазмените протеини (главно липопротеини) е приблизително 90%.  циклоспоринът до голяма степен  претърпява основна  биотрансформация, което води до образуването на приблизително 15 метаболита. няма един основен път на метаболизъм.  циклоспорин се екскретира основно  през жлъчка и само 6% от вътрешната доза се екскретира в урината (само с 0,1% непроменен). стойностите на крайния т1 / 2 циклоспорин са силно променливи, което зависи от използвания метод за определяне и изследваната популация пациенти. стойностите на крайния т1 / 2 варират от 6,3 часа при здрави доброволци до 20,4 часа при пациенти с тежко чернодробно заболяване.  


 

съхранение 

на тъмно и при околна температурата до 25 градуса.
не използвай след указания на опаковката срок на годност!

съранявайте на място, недостъпно за деца! 

 

режим на отпускане 

капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops се приготвят и отпускат само по лекарско предписание (с рецепта)!

 

-------------------------------------------

запитване за актуална цена:

напишете запитването си за актуалната цена в раздел контакти на сайта.

приемаме плащане в брой, с дебитна карта на системата борика и с кредитни карти visa или mastercard.

 

условия за обработка на запитването ви:

напишете съобщение в раздел контакти на сайта със следната информация:

1. за какво здравословно състояние се отнася (диагноза);

2. за кой лекарствен продукт е запитването ви;

3. три имена на пациента;

4. възраст и телесно тегло на пациента;

5. имена и телефон за връзка с вас.

 

запитване за лекарство по рецепта:

напишете запитването си за лекарство по рецепта в раздел контакти на сайта.

ако не можете да разчетете рецептата, ще ви посочим адрес на електронна поща, на който да изпратите изображение на рецептата (сканирана или заснета с телефон).

 

общи условия на цнал:

за да се запознаете с общите условия за ползване на услугите на централната научна аптечна лаборатория към педиатрична аптека ерудита, натиснете тук .

----------------------------------

педиатрична аптека ерудита

 

 

----------------------------------

ключови думи: рестазис капки за очи се приготвят в специални асептични условия циклоспорин на капки за очи не са като капките за нос приготвяне на капки за очи за накапване в очите с циклоспорин рестазис със същото качество рестазис като капките за очи с цислоспорин капките за очи се наричан очни капки на латински колир или очни капки у нас само аптека ерудита има условия за приготвяне на очни капки с циклоспорин рестазис и циклоксан да не се бърка с цилоксан очни капки за очи

 

Шуслеровите соли - след предаването

Шуслеровите соли - след предаването "На кафе" по Нова телевизия

Всички Шуслерови соли са налични в Педиатрична аптека Ерудита

Нерголин/Nergolin е ново търговско наименование на ницерголина у нас

Нерголин/Nergolin е ново търговско наименование на ницерголина у нас

актавис разширяват портфолиото си с генерик на Сермиона

Фуроземид/ furosemid капсули от 250 или 500 мг вместо несъществуващия в България Лазикс/ Lasix

Фуроземид/ furosemid капсули от 250 или 500 мг вместо несъществуващия в България Лазикс/ Lasix

Оригиналният продукт Лазикс капсули/ Lasix capsules от 250мг или от 500 мг няма регистрация в България

Ranitidin / Ранитидин  150 мг, Paracofdal Паракофдал и Loratidin / Лоратидитин 10 мг вече се отпускат без лекарско предписание

Ranitidin / Ранитидин 150 мг, Paracofdal Паракофдал и Loratidin / Лоратидитин 10 мг вече се отпускат без лекарско предписание

Виртуалната Ерудита вече и със секция за глюкомерите

Виртуалната Ерудита вече и със секция за глюкомерите

Всички елементи на апарата за измерване на кръвна захар Аку Чек са качени онлайн


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.