Коларгол Ерудита капки за очи / Collargol Erudita eye drops
Новини

 

 

коларгол – очни капки/ collagrol eye drops

очните капки с коларгол/ collargol eye drops са екстемпорален лекарствен продукт (приготвя се на момента в аптеката)

 


субстанцията коларгол/ collargol (от colloid – колоид  + argentum – сребро) представлява финодиспергирано колоидно сребро, облечено с протеин. коларгол/ collargol в чиста форма съдържа до 70% сребро и  30% албумин, който е предназначен да се свърже със сребърните  йони и да ги поддържа в активно състояние.

очните капки коларгол/ collargol eye drops се отличават с висока концентрация на сребърни йони. високото сребърно съдържание осигурява и мощния антисептичен ефект на продукта.

сребърните йони въздействат върху широк спектър грам- положителни и грам-отрицателни бактерии, включително различни видове стафилококи (включително staphyllococcus aureus - златист стафилокок), стрептококи, пневдомонас, хемофилни пръчици и пр. компонентите на капките за очи коларгол/ collargol eye drops потискат активността на множество гъбички, включително кандида албиканс/  candia albicans. има множество данни за активност на коларгол/ collargol  спрямо няколкостотин патогена – както бактерии, така и вируси и гъбички.

употреба:
очни капки коларгол/ collargol eye dros се прилагат за лечение при вирусен конюнктивит, гноен бактериален конюнктивит

лекарствени форми:
насцентно приготвен стабилизиран разтвор на коларгол/ collargol в концентрации от 0,5 до 3%.

 


внимание!


не правете опит сами да приготвите очни капки с коларгол/ collargol eye drops! непознаването на технологията на очните форми и липсата на специално оборудване може да доведе до сериозни очни увреждания, включително дисеминирано микробиално замърсяване или лезии на лигавицата на конюнктивалния сак и роговицата!

 

очни лекарствени форми се приготвят само и единствено в асептични условия от квалифицирани фармацевти!

 

асептични условия се постигат със специално оборудване, което подлежи на периодичен микробиологичен контрол и прецизни  техники на почистване!


централната научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита е единствената в страната лицензирана база от открит тип (гражданска аптека), която има разрешение за приготвяне на очни лекарствени форми!


механизъм на действие

бактерицидното и дезинфекционното действие на среброто се дължи на силния афинитет на сребърния йон към различни жизнено важни ензими на едноклетъчните микроорганизми. колоидните сребърни частици се свързват стабилно главно със сулфхидрилните групи в ензимите и блокират трайно тяхната работа. следва "задушаване" и бърза смърт на микроорганизмите. в среда на колоидни сребърни частици, всички неспорообразуващи микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички и плесени) загиват в рамките на не повече от шест (6) минути.

 

бременност и кърмене

лечението с коларгол/ collargol е допустимо по време на бременност, но само след консултация с лекар.
лечението не бива да е продължително. колоидното сребро не се усвоява от организма и практически се “плъзга” по възпалените лигавици, като обира патогенните частици и успокоява обхванатите от инфекцията тъкани.


нежелани лекарствени реакции

възможна е появата на алергия, изразена с обрив по цялото тяло.

  • употребата на капките за очи с коларгол/ collargol eye drops може да доведе до изсушаване лигавицата на окото и кръвотечения. най-често настъпва от превишаване на дозата.
  • честата или продължителна  употреба на капки за очи с коларгол/ collargol eye drops не се препоръчва, защото среброто може  да се отлага по кръвоносните съдове.  
  • в редки случаи колоидното сребро може да провокира реакции на свръхчувствителност, а прекалено честата му употреба може да стане причина за болестното отклонение, наречено аргироза, или аргирия (натрупването на сребърните йони, които организмът не може да отдели).

тези нежелани лекарствени реакции са наблюдавани само при прием през устата на колоидно сребро.

 

противопоказания

при повишена чувствителност и непоносимост към сребро или албумин, употребата на капки за очи с коларгол/ collargol eye drops следва да се прекрати и незабавно да се направи консултация с лекар – офталмолог.


лекарствени взаимодействия

при локално приложение, капките за очи с коларгол/ collargol eye drops  са несъвместими с натриев хлорид, хексаметилентетрамин (urothropine), новокаин, йодиди и алкалоидни соли. употребата заедно с лекарства, съдържащи етилов алкохол, електролити и адреномиметици не е препоръчителна.


фармакокинетика  и фармакодинамика

молекулярна и биохимичната основа на антимикробната активност на сребро и неговите продукти, все още не е напълно изяснена и изискват по-задълбочени проучвания.  като цяло, антибактериалната активност се дължи на комплексни каталитични и биохимични  реакции на  среброто с  бактериални и вирусни ензими (особено при аеробни условия), както и с  протеини, и с мембранната структура на патогена.

биологичният ефект на сребърните наночастици може да се дължи на техните каталитични свойства. среброто може да действа като реагент (под формата на йони и комплекси) и катализатор (под формата на наночастици).

дозировка

обикновено 3-6 пъти дневно х 1 капка в очния сак.

 

съхранение

на тъмно и при околна температурата до 25 градуса.
разтворът на колоидно сребро е малотраен продукт - до 14 дни той губи лечебните си качества.

 

режим на отпускане

капки за очи с коларгол/ collargol eye drops се приготвят и отпускат само по лекарско предписание (с рецепта)!

 

-------------------------------------------

запитване за актуална цена:

напишете запитването си за актуалната цена в раздел контакти на сайта.

приемаме плащане в брой, с дебитна карта на системата борика и с кредитни карти visa или mastercard.

 

условия за обработка на запитването ви:

напишете съобщение в раздел контакти на сайта със следната информация:

1. за какво здравословно състояние се отнася (диагноза);

2. за кой лекарствен продукт е запитването ви;

3. три имена на пациента;

4. възраст и телесно тегло на пациента;

5. имена и телефон за връзка с вас.

 

запитване за лекарство по рецепта:

напишете запитването си за лекарство по рецепта в раздел контакти на сайта.

ако не можете да разчетете рецептата, ще ви посочим адрес на електронна поща, на който да изпратите изображение на рецептата (сканирана или заснета с телефон).

 

общи условия на цнал:

за да се запознаете с общите условия за ползване на услугите на централната научна аптечна лаборатория към педиатрична аптека ерудита, натиснете тук .

----------------------------------

педиатрична аптека ерудита

 

 

----------------------------------

ключови думи: капки за очи се приготвят в специални асептични условия коларгол на капки за очи не са като капките за нос приготвяне на капки за очи за накапване в очите с коларгол черните капки дето ги капят в носа не са със същото качество като капките за очи с коларгол капките за очи се наричан очни капки на латински колир или очни капки у нас само аптека ерудита има уславия за приготвяне на очни капки с коларгол да не се бърка със сребърната вода очни капки за очи

 

Медицински яки в сайта на Ерудита

Медицински яки в сайта на Ерудита

Три вида - мека, регулируема и твърда яка са качени и описани на сайта на Педиатрична аптека Ерудита

Промяна в цените на лекарства

Промяна в цените на лекарства

Списък на лекарствени продукти и хранителни добавки с повишени цени

Грипната епидемия ни настигна, приемайте много вода и носете защитни маски!

Тамифлу сироп за малки деца има в Педиатрична аптека Ерудита

Релаксит/ Relaxit – миниклизма за ректална употреба при бебета и кърмачета

Релаксит/ Relaxit – миниклизма за ректална употреба при бебета и кърмачета

Релаксит/ Relaxit се прилага при новородени, малки деца, бременни жени и кърмачки под формата на еднократни дози

Био Баланс/ Bio Balance и Био Баланс Бейби/ Bio Balance Baby - новите продукти на Нобел Фарма/ Nobel Pharma

Био Баланс/ Bio Balance и Био Баланс Бейби/ Bio Balance Baby - новите продукти на Нобел Фарма/ Nobel Pharma

Нобел Фарма/ Nobel Pharma пусна на пазара патентно защитения си продукт – комбинация от пробиотик с пребиотик – Био Баланс / Bio Balance


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.