"Линдакса" счупи рекорд по търсене в сайта
Новини

 

защо българите ще намаляваме доброволно 

типично за българите, в последните три-четири седмици наблюдаваме интересен феномен - търсенето в сайта на препарата "линдакса" счупи рекорда и се качи на първо място от всички ключови думи!

линдакса/ lindaxa е търговско име на лекарствения препарат сибутрамин/ sibutramine, който беше забранен за употреба преди няколко месеца в целия свят. у нас симутраминът беше регистриран с името редуктил/ reductil, сибутрамин сандоз/ sibutramin sandoz и мейса/ meissa.

ето само две от множеството запитвания, които отправяте към нас: 

**************** 

molq otgovorete mi dali imate vuzmojnost da mi namerite lekarstveniqt preparat lindaxa 15mg. poneje e mnogo trudno da go otkriq

****************

здравейте, искам да ви попитам ще можете ли да ми намерите lindaxa или reduktil? моля ви знам, че ги спряха но сте ми последната надежда. или ако може техен заместител да се вземе. аз живея в малък град и не мога да ги намеря, вие сте в софия има по голям шанс. благодаря предварително!!!!

****************

разбира се, в повечето случаи не става въпрос просто за каприз на отслабването преди морето през лятото, а по необходимост, цитат:

първо искам да ви кажа едно огромно благодаря, явно не съм разбрала колко е опасно лекарството. а да не говоря,че съм ходила и в аптеките да го търся [...] както разбрахте от разговора ни аз просто имам дискови хернии и съпътсващите проблеми като парези и т.н. а съм само на 31г. за мое огромно съжаление доста ми се промени живота с тази болест. когато ходех на прегледи при професори ми казваха много спешно трябва да отслабнете. аз съм 1.66 висока и тежах тогава 75кг., а сега съм 66кг. [...] относно хранителният ми режим не успявам доста да го спазвам признавам си. не пуша, алкохол не употребявам изобщо нито пък пия кафе, за това не пропускам закуската. опитвам се да е кисело мляко или активия закуска обикновено, или филийка с нещо намазана каквото имам. обяд ям супа и малко от второто, тотално избягвам сладкото което обожавам. до вечеря си похапвам по малко но пък доста пъти и през повечето време са плодове. за вечеря е нещо много леко или пък изобщо не ям. зависи колко съм си похапвала. в общи линии това е. и отново искам да ви кажа благодаря. и най важното изхвърлих хапчетат веднага доста се стреснах.

установяваме две неща:

първо, у нас пациентите, неясно на какво отгоре, решават, че имат нужната квалификация да преценят дали може или не може да приемат едно лекарствено вещество, нищо че е забранено. всеки у нас разбира от медицина... смятаме за нужно да споделим, че действащ лекар, ръководител на клиника миналата година си замина за една нощ след употреба на сибутрамин - в петък през деня колегата прави три операции на пациентки, в петък вечерта влиза по спешност в пирогов, в събота се спомина. тежка панкреатична криза, чернодробна недостатъчност и фатален изход...

винаги държавните контролни органи са били обвинявани, че не следят строго ефективността и безопасността на лекарствата и под натиска на фирмите-приозводители пускат на пазара какви ли не неща. но, когато същите тези органи забранят някое лекарство, изведнъж една орда от недоволни пациенти хуква да ни разказва колко било хубаво това лекарство, тяхното си лекарство...

второ, очевидно здравните специалисти - лекарите и фармацевтите - у нас не са още на нужното за европейския стандарт ниво и не предоставят правилно лекарствената информация. какво означава вашият лекуващ лекар да ви изпише забранен вече за употреба лекарствен продукт или пък в аптеката да ви кажат " не знаем защо е спрян, но го нямаме" ?! ако тези "специалисти" не знаят, то кой да знае? това означава, че равнището на подготовка днес е плачевно слабо и за това вина носят както държавните власти, така и съсловните организации. пациентите също носят своята вина, като посещават неподготвени лекари и фармацевти, но тази вина е несъществено малка, спрямо отговорността на работещите в здравната система.

в резюме: сибутраминът (линдакса, редуктил, мейса) е забранен, защото е доказано токсичен!

ако имате у дома таблетки от линдакса или редуктил, унищожете ги незабавно. ако имате близък, който взема от този препарат, направете възможното това да се прекрати веднага!

между другото, историята всеки път се повтаря - по-възрастните помнят как се е търсел ddt след неговата забрана - неистово, защото вършел добра работа срещу бълхи!

-------------------------

педиатрична аптека ерудита

Nurofen/Нурофен 400 стана лекарство без рецепта

Nurofen/Нурофен 400 стана лекарство без рецепта

Всички форми на Nurofen/Нурофен вече се отпускат без рецепта

Десета Национална конференция за ОПЛ и педиатри с международно участие

Десета Национална конференция за ОПЛ и педиатри с международно участие

Слънчев бряг прие над 200 участници от 22 до 24 май

Списък на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание (без рецепта)

Списък на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание (без рецепта)

Списъкът е актуален към 31 март 2009 година

Rasilez® (Aliskiren) сложи началото на новия антихипертензивен клас Директни ренинови инхибитори (ДРИ)

Rasilez® (Aliskiren) сложи началото на новия антихипертензивен клас Директни ренинови инхибитори (ДРИ)

Дипросалик/ Diprosalic унгвент и Дипрозон/ Doprosone крем блокирани!

По заповед на ИАЛ са блокирани следните партиди лекарства: Дипросалик/ Diprosalic унгвент - партида 1 EKDA 22001 и Дипрозон/ Doprosone крем - партида 1 YTFZ 07005


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.