Доколко добре защитават слънцезащитните продукти?
Новини

доколко добре защитават слънцезащитните продукти?

източник: списание потребители, брой 6, 2008 г. 

слънчевата светлина е най-добрият източник на така важния за човешкото здраве витамин d. излагането на слънце обаче трябва да е умерено и да не се прекалява с дълго стоене на плажа или на открито. слънчевото изгаряне може да бъде много опасно и е сочено като един от факторите, допринасящи за развитието на рак на кожата. най-рисковата група тук, за съжаление, са най-малките, като те трябва да се пазят от излагане на слънце.

не си мислете обаче, че като намажете себе си и вашите деца със слънцезащитно мляко, сте добре защитени. изследване, проведено от американската environmental working group (ewg), показва много обезпокоителни факти. едва 15% от всички 952 изследвани продукта предпазват едновременно и uv-a и uv-b лъчението, остават стабилни при излагане на слънчева светлина и съдържат малко или нямат съставки, които е известно, че са опасни за здравето.

много продукти не предпазват от uv-а лъчите

изследването показва, че само 7% от продуктите с висок фактор (поне 30-ти фактор) предпазват само от uv-b лъчението. те не съдържат съставки, които да ви защитят от uv-а лъчите, свързващи се най-често с увреждане на кожата и стареене, проблеми с имунната система и потенциален риск от рак на кожата... парадоксално, но много слънцезащитни продукти съдържат съставки, които не са устойчиви при излагане на слънчева светлина и се разпадат. анализът показва, че 48% от продуктите на пазара съдържат съставки, които самостоятелно или комбинирани са нестабилни. следователно се поражда въпросът дали те наистина продуктите да толкова трайни, колкото се твърди на етикета.

не са редки и случаите на подвеждащи за потребителя етикети, поставени върху тези продукти

твърдения от типа „защита всеки ден", „нежно като водата" и „блокира всички вредни лъчи" са заблуждаващи, защото сами по себе си не са верни. дори и потребителят да осъзнава това, на подсъзнателно ниво може да се подведе и да купи продукта заради това твърдение. някои съставки на слънцезащитните продукти се абсорбират от кръвта и могат да доведат до покачване на кръвното налягане.

изследването показва, че в някои отношения европейците сме изпреварили американците. докато в европа има одобрени 29 съставки за слънцезащитни продукти, които повишават качеството на uv-a и uv-b защита, то в сащ техният брой е само 17, от които едва 4 вида осигуряват добра защита срещу uv-a лъчението.

какъв може да е изводът от казаното дотук?

изводът е да употребяваме всеки продукт умерено, да не прекаляваме и да не се предоверяваме. слънце-защитните продукти са необходими и най-вероятно в бъдеще качеството им на защита ще се подобрява. въпреки това не можем да очакваме че, като се излагаме на слънце в най-опасните часови зони, ще бъдем напълно защитени било то и от най-добрия крем на пазара.

няколко съвета преди началото на слънчевите бани:

специално внимание за децата:

  • деца до 1 година не трябва да бъдат излагани продължително на слънце;
  • от 1 до 3 години са позволени кратки слънчеви бани, но децата да са намазани със слънцезащитен продукт;
  • децата до 10 години трябва да се предпазват от слънчеви изгаряния.


в началото на почивката защитният фактор трябва да е по-висок и продуктът да се поставя около половин час преди излагане на слънце.

помнете, че и под чадър и на облачно време може да се изгори. не забравяйте да поставите слънцезащитен продукт и в тези случаи.

дори и продуктът да е водоустойчив, част от него се отмива във водата, затова го нанесете пак след излизане от водата.

знаете ли, че:

uv лъчите са електромагнитни вълни. дължина на вълната при тях е по-къса от тази на видимата светлина. дългите вълни с обхват от 400 до 320 нанометри са известни като uva, а средните вълни с обхват от 320 до 280 нанометри - uvb.

Еротон: Българският генерик на Виагра-та

Еротон: Българският генерик на Виагра-та

Фармацевтичната генерична компания "Актавис" регистрира и пусна на пазара генерично копие на Виагра-та. Името на лекарственият продукт е Еротон/ Eroton

Подготовка за планинско катерене (алпинизъм) - Диамокс (ацетазоламид) помага против ефектите на височинната болест

Ацетазоламид/ acetazolamide е диуретик, известен по свет с търговските имена: Диамокс/ Diamox, Диамокс Секвелс/ Diamox Sequels, Апо-ацетазоламид/ Apo-Acetazolamide, Дехидратин/ Dehydratin, Диакарб/Diacarb

Нова система за изхвърляне на опасни отпадъци в София

Нова система за изхвърляне на опасни отпадъци в София

Няма минимално количество на отпадъците. Потребителите могат да подадат заявка дори и само за един термометър. Услугата е напълно безплатна. Заявките могат да се подадат всеки работен ден от 9 до 18 часа на горепосочения телефон

Още информация в разделите Санитария, Против насекоми и Помощни средства на Виртуалната Ерудита

Още информация в разделите Санитария, Против насекоми и Помощни средства на Виртуалната Ерудита

Качени са изображения на още пластири, описание и снимки на други очаквайте скоро

90% от хората с рак умират от... химиотерапията

90% от хората с рак умират от... химиотерапията

И това за сетен път доказва, че лекарите са се научили да лекуват и унищожават туморните клетки, но не са се научили да поддържат здрави другите системи в организма


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.