Доколко добре защитават слънцезащитните продукти?
Новини

доколко добре защитават слънцезащитните продукти?

източник: списание потребители, брой 6, 2008 г. 

слънчевата светлина е най-добрият източник на така важния за човешкото здраве витамин d. излагането на слънце обаче трябва да е умерено и да не се прекалява с дълго стоене на плажа или на открито. слънчевото изгаряне може да бъде много опасно и е сочено като един от факторите, допринасящи за развитието на рак на кожата. най-рисковата група тук, за съжаление, са най-малките, като те трябва да се пазят от излагане на слънце.

не си мислете обаче, че като намажете себе си и вашите деца със слънцезащитно мляко, сте добре защитени. изследване, проведено от американската environmental working group (ewg), показва много обезпокоителни факти. едва 15% от всички 952 изследвани продукта предпазват едновременно и uv-a и uv-b лъчението, остават стабилни при излагане на слънчева светлина и съдържат малко или нямат съставки, които е известно, че са опасни за здравето.

много продукти не предпазват от uv-а лъчите

изследването показва, че само 7% от продуктите с висок фактор (поне 30-ти фактор) предпазват само от uv-b лъчението. те не съдържат съставки, които да ви защитят от uv-а лъчите, свързващи се най-често с увреждане на кожата и стареене, проблеми с имунната система и потенциален риск от рак на кожата... парадоксално, но много слънцезащитни продукти съдържат съставки, които не са устойчиви при излагане на слънчева светлина и се разпадат. анализът показва, че 48% от продуктите на пазара съдържат съставки, които самостоятелно или комбинирани са нестабилни. следователно се поражда въпросът дали те наистина продуктите да толкова трайни, колкото се твърди на етикета.

не са редки и случаите на подвеждащи за потребителя етикети, поставени върху тези продукти

твърдения от типа „защита всеки ден", „нежно като водата" и „блокира всички вредни лъчи" са заблуждаващи, защото сами по себе си не са верни. дори и потребителят да осъзнава това, на подсъзнателно ниво може да се подведе и да купи продукта заради това твърдение. някои съставки на слънцезащитните продукти се абсорбират от кръвта и могат да доведат до покачване на кръвното налягане.

изследването показва, че в някои отношения европейците сме изпреварили американците. докато в европа има одобрени 29 съставки за слънцезащитни продукти, които повишават качеството на uv-a и uv-b защита, то в сащ техният брой е само 17, от които едва 4 вида осигуряват добра защита срещу uv-a лъчението.

какъв може да е изводът от казаното дотук?

изводът е да употребяваме всеки продукт умерено, да не прекаляваме и да не се предоверяваме. слънце-защитните продукти са необходими и най-вероятно в бъдеще качеството им на защита ще се подобрява. въпреки това не можем да очакваме че, като се излагаме на слънце в най-опасните часови зони, ще бъдем напълно защитени било то и от най-добрия крем на пазара.

няколко съвета преди началото на слънчевите бани:

специално внимание за децата:

  • деца до 1 година не трябва да бъдат излагани продължително на слънце;
  • от 1 до 3 години са позволени кратки слънчеви бани, но децата да са намазани със слънцезащитен продукт;
  • децата до 10 години трябва да се предпазват от слънчеви изгаряния.


в началото на почивката защитният фактор трябва да е по-висок и продуктът да се поставя около половин час преди излагане на слънце.

помнете, че и под чадър и на облачно време може да се изгори. не забравяйте да поставите слънцезащитен продукт и в тези случаи.

дори и продуктът да е водоустойчив, част от него се отмива във водата, затова го нанесете пак след излизане от водата.

знаете ли, че:

uv лъчите са електромагнитни вълни. дължина на вълната при тях е по-къса от тази на видимата светлина. дългите вълни с обхват от 400 до 320 нанометри са известни като uva, а средните вълни с обхват от 320 до 280 нанометри - uvb.

Деган/Degan таблетки с нова опаковка

Деган/Degan таблетки с нова опаковка

Сандоз поставя логото си върху старите марки

В България вече се предлага лечение на геннокодирани алергии към храна

Пациентите,които имат генни дефекти в храносмилателните ензими често имат нужда от натриев кромогликат

Заместител на изчезналия от аптеките Репитенд разтвор/ Repitend solutio 100 mg/ml

Заместител на изчезналия от аптеките Репитенд разтвор/ Repitend solutio 100 mg/ml

Централна научна аптечна лаборатория към Педиатрична аптека Ерудита приготвя лекарството под формата на орална суспензия в концентрация, според предписанието на лекаря

Три нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А (H1N1) в България

Три нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А (H1N1) в България

Майка и две деца се разболяха от новия грип

Герисан/Gerisan сироп - ефективно средство за профилактика на сезонните заболявания

Герисан/Gerisan сироп - ефективно средство за профилактика на сезонните заболявания

Естествен имуностимулатор без странични действия


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.