Доколко добре защитават слънцезащитните продукти?
Новини

доколко добре защитават слънцезащитните продукти?

източник: списание потребители, брой 6, 2008 г. 

слънчевата светлина е най-добрият източник на така важния за човешкото здраве витамин d. излагането на слънце обаче трябва да е умерено и да не се прекалява с дълго стоене на плажа или на открито. слънчевото изгаряне може да бъде много опасно и е сочено като един от факторите, допринасящи за развитието на рак на кожата. най-рисковата група тук, за съжаление, са най-малките, като те трябва да се пазят от излагане на слънце.

не си мислете обаче, че като намажете себе си и вашите деца със слънцезащитно мляко, сте добре защитени. изследване, проведено от американската environmental working group (ewg), показва много обезпокоителни факти. едва 15% от всички 952 изследвани продукта предпазват едновременно и uv-a и uv-b лъчението, остават стабилни при излагане на слънчева светлина и съдържат малко или нямат съставки, които е известно, че са опасни за здравето.

много продукти не предпазват от uv-а лъчите

изследването показва, че само 7% от продуктите с висок фактор (поне 30-ти фактор) предпазват само от uv-b лъчението. те не съдържат съставки, които да ви защитят от uv-а лъчите, свързващи се най-често с увреждане на кожата и стареене, проблеми с имунната система и потенциален риск от рак на кожата... парадоксално, но много слънцезащитни продукти съдържат съставки, които не са устойчиви при излагане на слънчева светлина и се разпадат. анализът показва, че 48% от продуктите на пазара съдържат съставки, които самостоятелно или комбинирани са нестабилни. следователно се поражда въпросът дали те наистина продуктите да толкова трайни, колкото се твърди на етикета.

не са редки и случаите на подвеждащи за потребителя етикети, поставени върху тези продукти

твърдения от типа „защита всеки ден", „нежно като водата" и „блокира всички вредни лъчи" са заблуждаващи, защото сами по себе си не са верни. дори и потребителят да осъзнава това, на подсъзнателно ниво може да се подведе и да купи продукта заради това твърдение. някои съставки на слънцезащитните продукти се абсорбират от кръвта и могат да доведат до покачване на кръвното налягане.

изследването показва, че в някои отношения европейците сме изпреварили американците. докато в европа има одобрени 29 съставки за слънцезащитни продукти, които повишават качеството на uv-a и uv-b защита, то в сащ техният брой е само 17, от които едва 4 вида осигуряват добра защита срещу uv-a лъчението.

какъв може да е изводът от казаното дотук?

изводът е да употребяваме всеки продукт умерено, да не прекаляваме и да не се предоверяваме. слънце-защитните продукти са необходими и най-вероятно в бъдеще качеството им на защита ще се подобрява. въпреки това не можем да очакваме че, като се излагаме на слънце в най-опасните часови зони, ще бъдем напълно защитени било то и от най-добрия крем на пазара.

няколко съвета преди началото на слънчевите бани:

специално внимание за децата:

  • деца до 1 година не трябва да бъдат излагани продължително на слънце;
  • от 1 до 3 години са позволени кратки слънчеви бани, но децата да са намазани със слънцезащитен продукт;
  • децата до 10 години трябва да се предпазват от слънчеви изгаряния.


в началото на почивката защитният фактор трябва да е по-висок и продуктът да се поставя около половин час преди излагане на слънце.

помнете, че и под чадър и на облачно време може да се изгори. не забравяйте да поставите слънцезащитен продукт и в тези случаи.

дори и продуктът да е водоустойчив, част от него се отмива във водата, затова го нанесете пак след излизане от водата.

знаете ли, че:

uv лъчите са електромагнитни вълни. дължина на вълната при тях е по-къса от тази на видимата светлина. дългите вълни с обхват от 400 до 320 нанометри са известни като uva, а средните вълни с обхват от 320 до 280 нанометри - uvb.

Респивакс /  Respivax 50 мг. х 30 и Респивакс /  Respivax 25 мг. х 30 вече са лекарствени продукти без лекарско предписание

Респивакс / Respivax 50 мг. х 30 и Респивакс / Respivax 25 мг. х 30 вече са лекарствени продукти без лекарско предписание

Старите опаковки ще се предлагат до изчерпване на количествата

Видове рецептурни бланки (рецепти) и срокове на тяхната валидност

В специална статия сме дали обяснение на видовете рецептурни бланки, действащи в Република България, както и сроковете им на валидност

Заместител на изчезналия от аптеките Репитенд разтвор/ Repitend solutio 100 mg/ml

Заместител на изчезналия от аптеките Репитенд разтвор/ Repitend solutio 100 mg/ml

Централна научна аптечна лаборатория към Педиатрична аптека Ерудита приготвя лекарството под формата на орална суспензия в концентрация, според предписанието на лекаря

Глюкомерът Accu Chek Sensor вече на нова цена от 70 лв!

Глюкомерът Accu Chek Sensor вече на нова цена от 70 лв!

Вносителят Марвена взе решение за намаляване на цената и компенсиране на аптеките, закупили апарата на по-висока цена.

Хедан/Haedan табл 50 мг пусна на пазара Актавис

Хедан/Headan е генерик на Имиграна, съдържа суматриптан


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.