Вигабатрин / Vigabatrin капсули за деца
Новини

 

 

 

изображение: vectorstock.com 

 

вигабатрин / vigabatrin капсули за деца

 

екипът на централна научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита предлага решение за пациентите, на които е изписан вигабатрин / vigabatrin

 


търговски имена, под които се среща:

сабрил/ sabril, сабрилан/ sabrilan, сабрилекс/ sabrilex

 

 

вигабатрин / vigabatrin се прилага при парциална епилепсия и инфантилни спазми.  (katzung pharmacology, 12th edition)

за пръв път вигабатрин / vigabatrin получава регистрация за лечение на незадоволително контролирани форми на епилепсия, както като адювантна, така и като монотерапия през 2003 година в мексико. прилага се и като монотерапия при новодигностицирани пациенти, които не са третирани с други средства.

през 2009 година американската федерална агенция по храни и лекарства регистрира вигабатрин / vigabatrin като лекарство за лечение (монотерапия) на инфантилни спазми при пациенти на възраст от 1 месец до 2 години, за които рискът от загуба на зрението е по-малък от ползите от лечението. при възрастни е показан като адюватна терапия на рефракторна парциална епилепсия, в случай че досегашните опити за лечение с други терапии не са дали резултат и рискът от загуба на зрението е по-малък от потенциалните ползи от лечението с вигабатрин / vigabatrin.

през 1994 година feucht и brantner докладват, че вигабатрин / vigabatrin намалява епилептичните припадъци с 50-100% при 85% от децата със синдрома на lennox-gastaut, при които лечението с валпроати не е дало съществен резултат.

вигабатрин / vigabatrin е антиепилептично лекарствено вещество, което инхибира разпадането на гама-аминомаслена киселина (gaba) чрез необратимо инхибиране на ензима гамк трансаминаза (gaba-t) (katzung pharmacology, 12th edition). познат е още с името гама-винил-гамк, защото е структурен аналог на гамк, но не се свързва с гамк-рецепторите.


рисков фактор при бременността:

d - неподходящ при бременни


употреба по време на кърмене:

до сега не са установени противопоказания при кърмене, затова трябва да се приема с повишено внимание от кърмачки, особено когато детето под 2 месечна възраст.

 

нежелани лекарствени реакции:

сънливост (12.5%), главоболие (3.8%), световъртеж (3.8%), нервност (2.7%), депресия (2.5%), нарушения на паметта (2.3%), диплопия (2.2%), агресивност (2.0%), атаксия (1.9%), вертиго (1.9%), хиперактивност (1.8%), загуба на зрението (1.6%), обърканост (1.4%), безсъние (1.3%), нарушена концентрация (1.2%), личностови нарушения (1.1%).
някои пациенти развиват психоза по време на лечението с вигабатрин / vigabatrin, като това състояние е по-характерно при възрастните, отколкото при децата. такова развитие е възможно, независимо, че преди лечението с вигабатрин / vigabatrin не са имали симптоми на психоза.
други нарушения на функциите на цнс са още: гневност, емоционална нестабилност, раздразнителност, тремор, нарушения в говора.внимание!

при 30-50% от пациентите загубата на зрение е необратима!

 


вигабатрин / vigabatrin повишава нивата на кортизола и актх у здрави доброволци.

да се ползва с повишено внимание при пациенти:

с настоящи психични заболявания, остра чернодробна недостатъчност.

противопоказания:

известна свръхчувствителност към вигабатрин / vigabatrin или някое от помощните вещества, остра чернодробна недостатъчност.

лекарствени взаимодействия:

вигабатрин / vigabatrin повишава плазмения клирънс на карбамазепин / carbamazepine (doi:10.1046/j.1365-2710.2002.00441.x. pmid 12472982. )

вигабатрин / vigabatrin намалява серумната концентрация на фенитоин / phenytoin ( doi:10.1016/s0140-6736(84)92112-3. pmid 6141335. )

плазменият полуживот на вигабатрин / vigabatrin е 6-8 часа, но има проучвания, които насочват към това, че фармакодинамичната активност на лекарството е удължена и не е свързана с плазмения полуживот.


дозировка:

пациенти 1 месец до 2 години:
началната доза е 50 mg/кг на ден, разделена на два равни приема през 12 часа. последващата доза може да се титрира с повишение с 25-50 mg/ кг телесно тегло през всеки 3 дни до максимално от 150 mg/кг, разделена на два равни приема през 12 часа.

при пациенти на възраст 10-16 години дозата се изчислява на база телесно тегло, както следва:
при тегло 25-60 кг началната доза е 500 mg, а лечебната доза е 2000 mg дневно, разделена на два равни приема през 12 часа. при тегло над 60 кг дозата се определя както при възрастни пациенти.

при възрастни началната доза е 1000 mg (500 mg два пъти дневно), като тази доза може да се повиши до 2000-3000 mg дневно, в редки случаи и по-висока. повишаването на дозата се прави стъпаловидно с 500 mg на седмица. (katzung pharmacology, 12th edition) доза от 6000 mg дневно не дава по-добър ефект спрямо доза от 3000 mg, като съществено се увеличава изявата на нежеланите лекарствени ефекти.

изследвания не показват статистически и клинично-значими данни приемът на храна да влияе на върху абсорбцията на вигабатрин / vigabatrin (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc1379675/)  

когато е нужно да се преустанови приема на вигабатрин / vigabatrin, лекарят следва да предпише схема за стъпаловидно намаляване на дозите с по 1000 mg на седмица.

 

лекарствени форми, които предлага централната научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита:

- твърди капсули в доза, индивидуално определена за конкретния пациент

- орална суспензия в доза, индивидуално определена за конкретния пациент

 

препоръка за предписване:

нека предписващият лекар да определи единичната доза в милиграми на прием, брой приеми в деня и обща продължителност на лечението или да разпише схема на приемите ден по ден

 

-------------------------------------------

запитване за актуална цена:

напишете запитването си за актуалната цена в раздел контакти на сайта.

приемаме плащане в брой, с дебитна карта на системата борика и с кредитни карти visa или mastercard.

 

условия за обработка на запитването ви:

напишете съобщение в раздел контакти на сайта със следната информация:

1. за какво здравословно състояние се отнася (диагноза);

2. за кой лекарствен продукт е запитването ви;

3. три имена на пациента;

4. възраст и телесно тегло на пациента;

5. имена и телефон за връзка с вас.

 

запитване за лекарство по рецепта:

напишете запитването си за лекарство по рецепта в раздел контакти на сайта.

ако не можете да разчетете рецептата, ще ви посочим адрес на електронна поща, на който да изпратите изображение на рецептата (сканирана или заснета с телефон).

 

общи условия на цнал:

за да се запознаете с общите условия за ползване на услугите на централната научна аптечна лаборатория към педиатрична аптека ерудита, натиснете тук .

----------------------------------

педиатрична аптека ерудита

 

 

----------------------------------

ключови думи:  sabril и вигабатрин е едно и също както у нас няма сабрил наричат го още събрил или саборил за лечение на тежки форми на епилепсия при деца у нас в правителствена болница в детското отделение и на други места в страната сабрил се предлага само в чужбина лабораторията на педиатрична аптека ерудита предлага вигабатрил или преопаковане на дози на капсули сабрил, които родителите са закупили от чужбина защото сабрил в българия няма наличен сабрил за лечение на епилепсия сабрил

 

Пулмогел/ Pulmogel от Педиатрична аптека Ерудита замества спрения вече Пулмекс Бейби/ Pulmex Baby

Пулмогел/ Pulmogel от Педиатрична аптека Ерудита замества спрения вече Пулмекс Бейби/ Pulmex Baby

Централната научна аптечна лаборатория при Педиатрична аптека Ерудита се погрижи за малките цеда, след като представителството на фармацевтичната фирма Новартис/ Novartis преустанови вноса на препарата Пулмекс/ Pulmex

Три нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А (H1N1) в България

Три нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А (H1N1) в България

Майка и две деца се разболяха от новия грип

Аспиратор за носни секрети с външна механизирана тяга

Аспиратор за носни секрети с външна механизирана тяга

Аспираторът за носни секрети с външна механизирана тяга е устройство, което се включва съм въздуховодния маркуч на домашна прахосмукачка

Успешно въведен стандарт за управление на качеството БДС EN ISO 9001:2015

Успешно въведен стандарт за управление на качеството БДС EN ISO 9001:2015

Педиатрична аптека Ерудита е първата у нас аптека, сертифицирана по ISO 9001:2015 !

Нов проект за промяна на Закона за лекарствата

Нов проект за промяна на Закона за лекарствата

Нашенските депутати веднага запретнаха ръкави, аз да претворят това безумие в закон


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.