Вигабатрин / Vigabatrin капсули за деца
Новини

 

 

 

изображение: vectorstock.com 

 

вигабатрин / vigabatrin капсули за деца

 

екипът на централна научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита предлага решение за пациентите, на които е изписан вигабатрин / vigabatrin

 


търговски имена, под които се среща:

сабрил/ sabril, сабрилан/ sabrilan, сабрилекс/ sabrilex

 

 

вигабатрин / vigabatrin се прилага при парциална епилепсия и инфантилни спазми.  (katzung pharmacology, 12th edition)

за пръв път вигабатрин / vigabatrin получава регистрация за лечение на незадоволително контролирани форми на епилепсия, както като адювантна, така и като монотерапия през 2003 година в мексико. прилага се и като монотерапия при новодигностицирани пациенти, които не са третирани с други средства.

през 2009 година американската федерална агенция по храни и лекарства регистрира вигабатрин / vigabatrin като лекарство за лечение (монотерапия) на инфантилни спазми при пациенти на възраст от 1 месец до 2 години, за които рискът от загуба на зрението е по-малък от ползите от лечението. при възрастни е показан като адюватна терапия на рефракторна парциална епилепсия, в случай че досегашните опити за лечение с други терапии не са дали резултат и рискът от загуба на зрението е по-малък от потенциалните ползи от лечението с вигабатрин / vigabatrin.

през 1994 година feucht и brantner докладват, че вигабатрин / vigabatrin намалява епилептичните припадъци с 50-100% при 85% от децата със синдрома на lennox-gastaut, при които лечението с валпроати не е дало съществен резултат.

вигабатрин / vigabatrin е антиепилептично лекарствено вещество, което инхибира разпадането на гама-аминомаслена киселина (gaba) чрез необратимо инхибиране на ензима гамк трансаминаза (gaba-t) (katzung pharmacology, 12th edition). познат е още с името гама-винил-гамк, защото е структурен аналог на гамк, но не се свързва с гамк-рецепторите.


рисков фактор при бременността:

d - неподходящ при бременни


употреба по време на кърмене:

до сега не са установени противопоказания при кърмене, затова трябва да се приема с повишено внимание от кърмачки, особено когато детето под 2 месечна възраст.

 

нежелани лекарствени реакции:

сънливост (12.5%), главоболие (3.8%), световъртеж (3.8%), нервност (2.7%), депресия (2.5%), нарушения на паметта (2.3%), диплопия (2.2%), агресивност (2.0%), атаксия (1.9%), вертиго (1.9%), хиперактивност (1.8%), загуба на зрението (1.6%), обърканост (1.4%), безсъние (1.3%), нарушена концентрация (1.2%), личностови нарушения (1.1%).
някои пациенти развиват психоза по време на лечението с вигабатрин / vigabatrin, като това състояние е по-характерно при възрастните, отколкото при децата. такова развитие е възможно, независимо, че преди лечението с вигабатрин / vigabatrin не са имали симптоми на психоза.
други нарушения на функциите на цнс са още: гневност, емоционална нестабилност, раздразнителност, тремор, нарушения в говора.внимание!

при 30-50% от пациентите загубата на зрение е необратима!

 


вигабатрин / vigabatrin повишава нивата на кортизола и актх у здрави доброволци.

да се ползва с повишено внимание при пациенти:

с настоящи психични заболявания, остра чернодробна недостатъчност.

противопоказания:

известна свръхчувствителност към вигабатрин / vigabatrin или някое от помощните вещества, остра чернодробна недостатъчност.

лекарствени взаимодействия:

вигабатрин / vigabatrin повишава плазмения клирънс на карбамазепин / carbamazepine (doi:10.1046/j.1365-2710.2002.00441.x. pmid 12472982. )

вигабатрин / vigabatrin намалява серумната концентрация на фенитоин / phenytoin ( doi:10.1016/s0140-6736(84)92112-3. pmid 6141335. )

плазменият полуживот на вигабатрин / vigabatrin е 6-8 часа, но има проучвания, които насочват към това, че фармакодинамичната активност на лекарството е удължена и не е свързана с плазмения полуживот.


дозировка:

пациенти 1 месец до 2 години:
началната доза е 50 mg/кг на ден, разделена на два равни приема през 12 часа. последващата доза може да се титрира с повишение с 25-50 mg/ кг телесно тегло през всеки 3 дни до максимално от 150 mg/кг, разделена на два равни приема през 12 часа.

при пациенти на възраст 10-16 години дозата се изчислява на база телесно тегло, както следва:
при тегло 25-60 кг началната доза е 500 mg, а лечебната доза е 2000 mg дневно, разделена на два равни приема през 12 часа. при тегло над 60 кг дозата се определя както при възрастни пациенти.

при възрастни началната доза е 1000 mg (500 mg два пъти дневно), като тази доза може да се повиши до 2000-3000 mg дневно, в редки случаи и по-висока. повишаването на дозата се прави стъпаловидно с 500 mg на седмица. (katzung pharmacology, 12th edition) доза от 6000 mg дневно не дава по-добър ефект спрямо доза от 3000 mg, като съществено се увеличава изявата на нежеланите лекарствени ефекти.

изследвания не показват статистически и клинично-значими данни приемът на храна да влияе на върху абсорбцията на вигабатрин / vigabatrin (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc1379675/)  

когато е нужно да се преустанови приема на вигабатрин / vigabatrin, лекарят следва да предпише схема за стъпаловидно намаляване на дозите с по 1000 mg на седмица.

 

лекарствени форми, които предлага централната научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита:

- твърди капсули в доза, индивидуално определена за конкретния пациент

- орална суспензия в доза, индивидуално определена за конкретния пациент

 

препоръка за предписване:

нека предписващият лекар да определи единичната доза в милиграми на прием, брой приеми в деня и обща продължителност на лечението или да разпише схема на приемите ден по ден

 

-------------------------------------------

запитване за актуална цена:

напишете запитването си за актуалната цена в раздел контакти на сайта.

приемаме плащане в брой, с дебитна карта на системата борика и с кредитни карти visa или mastercard.

 

условия за обработка на запитването ви:

напишете съобщение в раздел контакти на сайта със следната информация:

1. за какво здравословно състояние се отнася (диагноза);

2. за кой лекарствен продукт е запитването ви;

3. три имена на пациента;

4. възраст и телесно тегло на пациента;

5. имена и телефон за връзка с вас.

 

запитване за лекарство по рецепта:

напишете запитването си за лекарство по рецепта в раздел контакти на сайта.

ако не можете да разчетете рецептата, ще ви посочим адрес на електронна поща, на който да изпратите изображение на рецептата (сканирана или заснета с телефон).

 

общи условия на цнал:

за да се запознаете с общите условия за ползване на услугите на централната научна аптечна лаборатория към педиатрична аптека ерудита, натиснете тук .

----------------------------------

педиатрична аптека ерудита

 

 

----------------------------------

ключови думи:  sabril и вигабатрин е едно и също както у нас няма сабрил наричат го още събрил или саборил за лечение на тежки форми на епилепсия при деца у нас в правителствена болница в детското отделение и на други места в страната сабрил се предлага само в чужбина лабораторията на педиатрична аптека ерудита предлага вигабатрил или преопаковане на дози на капсули сабрил, които родителите са закупили от чужбина защото сабрил в българия няма наличен сабрил за лечение на епилепсия сабрил

 

Дипросалик/ Diprosalic унгвент и Дипрозон/ Doprosone крем блокирани!

По заповед на ИАЛ са блокирани следните партиди лекарства: Дипросалик/ Diprosalic унгвент - партида 1 EKDA 22001 и Дипрозон/ Doprosone крем - партида 1 YTFZ 07005

Затяга се контрола на отпускането на лекарства

Затяга се контрола на отпускането на лекарства

Видео

Клопидрогел и инхибиторите на протонната помпа са несъвместими

Клопидрогел и инхибиторите на протонната помпа са несъвместими

Изявление на Европейската агенция по лекарствата относно взаимодействие между клопидогрел и инхибиторите на протонната помпа

Алегозан табл и Бусколизин табл вече са лекарства без рецепта!

Алегозан табл и Бусколизин табл вече са лекарства без рецепта!

Промяната важи само и единствено за таблетните форми. Ампулите продължават да бъдат лекарствени препарати по лекарски предписание

Да се забрани приема на ацетилсалицилова киселина до 16 годишна възраст...

Да се забрани приема на ацетилсалицилова киселина до 16 годишна възраст...

Въпреки че Синдромът на Рей се наблюдава много рядко, за този родител, на когото се случи детето му да загине от прием на ацетилсалицилове киселина, е трагедия!


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.