Гастроезофагиален рефлукс при бебета
Новини
Източник: списание „Моето дете”, бр.5, май 2009

Николина Станчева

Консултант: д-р Виолета Алексиева, педиатър, болница „Вита” - София

 

Как да си сигурна дали бебето има колики, колко е нормално да повръща, или става дума за рефлукс? Научи се да различаваш признаците.

 

Рефлукс е думата, която обяснява на медицински език какво се случва, когато част от храната на детето се върне обратно по хранопровода или в устата. Диафрагмата (мускулът, които отделя гръдната от стомашната кухина) играе ролята на клапа, спираща стомашното съдържание да се връща обратно нагоре по хранопровода. Понякога обаче действието на клапата не е толкова добро, както е при бебетата (храносмилателната им система е още недоразвита).

 

Твоето мъниче може да връща или изплюва малко мляко след хранене, както и да хълца от време на време. Това е напълно нормално и ако липсват други симптоми и бебчо е весел и доволен, няма от какво да се притесняваш. Всъщност около 50% от бебетата проявяват симптоми на рефлукс в един или друг момент, но само в малък процент от тези случаи има реален повод за безпокойство.

 

Ето и някои от по-разпространените, за да се ориентираш по-добре какво се случка в стомахчето на твоето бебе.

 •  Силен плач, като от болка
 • Дискомфорт по време на хранене (пищи, отказва да се храни, обръща се на другата страна)
 • Раздразнителност
 • Течащо носле
 • Чести случаи на повръщане или плюене (до около З часа след последното хранене)
 • Лош дъх (с леко кисел мирис)
 • Хронична кашлица
 • Често кашляне през нощта
 • Неспокоен сън и често будене
 • Често хълцане
 • Непоносимост към определени храни
 • Незначително наддаване
 • Зачервено гърло
 • Силно слюноотделяне
 

Рядко се срещат и инфектиране на носа, ушите или гърлото, причинени от рефлукс.

 

Децата, които страдат от това неприятно състояние, може да изпитат само някои или всички симптоми не през цялото време или дори само понякога. Ако имаш съмнение за рефлукс, посъветвай се с твоя педиатър!

 

Ако кърмиш, няма нужда да спираш, когато бебето ти има рефлукс. Някои хора смятат, че адаптираното мляко помага да се преодолеят симптомите на това неприятно състояние, но всъщност не е съвсем така. Адаптираното мляко е по-тежко и хранително, затова то се задържа по-добре в малките стомахчета. Майчиното мляко, макар и по-леко, се усвоява по-бързо от организма, така че бебето ти има по-добър шанс да се нахрани, преди да повърне.

 

Как да се справиш с проблема

 

След хранене подръж детенцето изправено поне половин час, за да се оригне. Така гравитацията естествено ще помогне на храната да остане там, където й е мястото - в стомахчето на твоето бебе. Ако погушкаш бебчо в скута си, като главичката му е малко по-високо – на ръката или гръдта ти, ще бъде по-щастлив и доволен. Смята се, че когато детето лежи за известно време под ъгъл (около 30 градуса), това може да облекчи симптомите на рефлукс, а и гушкането ще е много приятно и за двама ви! Храни бебчето си често и на малки порции.

 

 Ако можеш да кърмиш детето си, продължавай да го правиш без никакви колебания! Ако по някаква причина обаче не можеш, ползвай хипоалергично адаптирано мляко, тъй като то се усвоява по-добре и по-бързо.

 

За кърмещата мама - избягвай храни като цитруси, газирани напитки, домати, мазни, пържени и пикантни храни и шоколад. Избягвай да движиш детето рязко или да го раздрусваш много. Гледай дрешките, с които го обличаш, да не го пристягат - избягвай тесните бодита, камизолките с много връзки и симпатичните еластични коланчета около коремчето на детето. Когато бебчето започва да се храни с твърда храна, обогатявай менюто постепенно и бавно - започни с няколко лъжички на ден, докато малкият герой привикне да изяжда по цяла купичка! В никакъв случай не дръж детето в близост до пушачи и цигарен дим.

 

При избора на детско столче за автомобил следи дали детето има възможност да се отпусне така, че да не е прегърбено и да притиска коремчето си.

 

Не ползвай лекарства, ако не са били назначени от педиатъра!

 

Най-важно е да запазиш спокойствие и да не се отчайваш. Бъди сигурна, че правиш най-доброто за твоето бебче!

 

Нужно е да знаеш…

 

Ако кърмачето има рефлукс, кърмачката трябва да избягва да консумира:

зеленчуци

плодовенапиткибобовидруги
броколиябълки с обелкитекраве млякобобпържено
зелен пиперпортокаликафелещамесо с кожи
зелемандариниколаграхкайма или месо с консерванти и соеви протеини
брюкселско зелелимоникакао оцет
карфиолгрейпфрутчерен чай мед
доматикокосгазирани напитки сладкиши с набухватели
царевица   чили
лук   черен пипер
чесън   пектин

 [назад]

Ако ви е предписан Акнатак гел/ Acnatac gel, но не го намирате, може да Ви бъде изготвено генерично копие на лекарството

Пациентите могат да получат генеричен заместител

Nurofen/Нурофен 400 стана лекарство без рецепта

Nurofen/Нурофен 400 стана лекарство без рецепта

Всички форми на Nurofen/Нурофен вече се отпускат без рецепта

Масово доплащаме ”безплатни” лекарства

Масово доплащаме ”безплатни” лекарства

Върви масово доплащане на иначе безплатни лекарства за много болести, сред които диабет, епилепсия, паркинсон, проблеми с щитовидната жлеза, твърдят пациенти от София, Пловдив, Велико Търново и Русе, съобщава вестник "24 часа"

Търсите Итраконазол капсули 100мг / Itraconazol capsules 100 mg? Намерихте!

Изготвяме Итраконазол капсули 100мг / Itraconazol capsules 100 mg както и орална суспензия (сироп за пиене) с Итраконазол/ Itraconazol


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.