Детските храни забранени за аптеките?!
Новини
26/03/2009

Ние сме изправени пред абсурд. Това е прецедент в целия ЕС, такава забрана няма в нито една държава в съюза.
Това заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки по време на пресконференция в БТА.


Поводът за нея е решението на парламентарната здравна комисия от миналата седмица, с което се забранява продажбата на адаптирани млека, пюрета и диетични храни.

По думите на Костов тази забрана ще създаде изключително голямо неудобство на родителите, защото ограничава до голяма степен предлагането на подобен тип продукти.

В момента, уточни той, има три канала за продажба на детски храни - аптеките, супермаркетите и детските магазини. Аптеките заемат 40 % дял от пазара, а за някои адаптирани млека - 60 %. Тоест както се изрази Костов, 40 % от хората си купуват детски храни от аптеки.

Със приетата забрана се създава социален проблем, изтъкна председателят на асоциацията. Той коментира, че с промените в закона, се ограничава свободата на избор на пациента, защото от тук нататък майките няма да купуват по свое усмотрение храни за децата си, а ще пазаруват от там, откъдето депутатът им каже.

Сериозен проблем, според него, ще се създаде и в малките населени места, където ще е налице пречка със снабдяването и осигуряването на подобен тип продукти.

Запитан за финансовото изражение в ограниченията на продажбите в аптеки, Костов отговори така - Пазарът на детски храни е доста малък в сравнение с пазара на лекарства, въпросът не е в парите, той е изключително социално значим.

Все пак той подчерта, че рестрикциите ще повилият и на без това влошеното състояние на аптеките у нас. Той допълни, че дискусията в комисията е била много странна - люшкала се от една крайност в друга. От това да се разрешат всички храни, до това да се забранят.

Костов цитира с явна ирония един от аргументите за забраната, изтъкнат от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Емил Христов, а именно - да се спре продажбата на кюфтета в аптеките. Искам да попитам господин Христов къде у нас или в Европа се продават кюфтета в аптеките, попита Костов.

От асоциацията призоваха за максимално малко намеса на държавните чиновници.

Ние пледираме за по-малко държава, заяви Костов - нека да има държава, но там, където е нужна.

Той добави, че през последните години обстановката за аптеките у нас се е влошила изключително много в чисто нормативен план. Костов обяви, че през февруари 2008 г. аптеките в София са били 1 150. Февруари тази година те са 865, което Костов определи като драстичен спад. Той допълни, че в момента аптеките в национален мащаб са около 3 700. От тях 500 държат едва 5 % от пазара, което означава, че на практика са фалирали, заяви той.

Прогнозите са до края на годината техният брой да намалее с 1 000. Основните причини за изключително влошеното състояние на аптечната мрежа е мащабното намаляване на надценките на лекарствата с повече от 25 %. Налице е и свиване на пазара, допълни той, както и все по-затруднено отпускане на кредити.

Същевременно задълженията на аптеките към дистрибуторите възлизат на около 180 милиона лева.

Костов подчерта, че разходите на аптеките са много по-различни и в много по-голям размер отколкото например на един магазин Това е свързано с все по-големите изисквания към аптеките, някои от които абсурдни.

Ние по цял ден сме принудени да пишем, изтъкна той.

Костов поясни, че ако пазарът детските храни се пренасочи към супермаркетите, се създава и друг проблем, а именно - липсата на консултация на родителите със специалист. Той изтъкна, че по Закон на етикетите на всички детски храни присъства изискването за задължителна консултация със специалист преди употреба.

Как това ще се случва в магазините, попита той.

Супермаркетите имат възможност да поддържат най-евтини цени на детските храни, допълни Костов, но подчерта, че това е най-вече предимно заради по-малкото разходи, които имат и евтиния персонал, с който разполагат. Той отново наблегна на факта, че аптеките имат едно много голямо предимство и то е че разполагат със специалист, който може да даде адекватна и навременна консултация.

Ние не искаме да продаваме нищо ново, искаме да продължим да продаваме това, което винаги сме предлагали, изтъкнаха още специалистите.

Те определиха и като нормативен абсурд друго решение на здравната комисия - изискването аптеките да се регистрират служебно по закона за храните.

Надяваме се депутатите да проявят здрав разум и да премахнат тази забрана, завърши председателят на Асоциацията на аптеките.

Източник: news.ibox.bg

Педиатрична аптека Ерудита

 

-----------------------------

Ключови думи: детски храни бебешки храни бебешки млека адаптирани млека хумана нан аптамил фризо фризолак милумил милупа нестле ганчев хаме хип пюре пюрета супермаркети магазин дрогерия продавам пазар търговия оборот на храните народно събрание ИАЛ Емил Христов Антония Първанова министерство на здравеопазването лекарски съюз фармацевтичен съюз асоциация на собствениците на аптеки лечебна хумана преходни храни лоу лактоз обогатено мляко обогатени млека

Учени “слизат“ в пикопространството

Учени “слизат“ в пикопространството

Изследователи от IBM конструираха атомно-силов микроскоп с точност от порядъка на 100 пикометра. С негова помощ се визуализира тримерно изображение на структура от молекули на органичното вещество пентацин с дължина 1,4 нм.

Неомицинум/Neomycinum спрей се появи отново, може да замени Бивацин/Bivacin спрей

Неомицинум/Neomycinum спрей се появи отново, може да замени Бивацин/Bivacin спрей

Еднокомпонентният антибиотичен спрей е подходящ за третиране на хирургични рани и всякакъв друг вид пресни рани

ВАС потвърди решението си

ВАС потвърди решението си

могат да се заведат индивидуални искове срещу НЗОК

Ако ви е предписан Акнатак гел/ Acnatac gel, но не го намирате, може да Ви бъде изготвено генерично копие на лекарството

Пациентите могат да получат генеричен заместител

Пробиотик с витамини от В - групата наличен в Педиатрична аптека Ерудита

Пробиотик с витамини от В - групата наличен в Педиатрична аптека Ерудита

Заради наличието на витамините от В комплекса, новият Пробиен е подходящ за употреба по време и след антибиотично лечение


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.