Фармацевтите в България са 5560 души според новия им регистър
Новини
13/09/2009
11.09.2009 
Източник: dnevnik.bg, снимка: mqablog.com

Списък с имената на магистър-фармацевтите, регистрирани да упражняват професията в България, е публикуван в днешния брой на "Държавен вестник", съобщиха от Българския фармацевтичен съюз. Той включва 5560 души и според председателя на съсловната организация Мирослав Ненчев, обхваща всички специалисти, които работят в аптеките у нас. Възможно е в различни институции и фармацевтични компании да работят още 300-400 фармацевти, които не са регистрирани в съсловната организация.

Ненчев призова всички, които са пропуснали да се регистрират във фармацевтичния съюз да го направят, особено ако в длъжностните им характеристики се изисква фармацевтично образование, защото в противен случай след 5 години ще изгубят правото да практикуват професията си.

Регистърът се изготвя за първи път в историята на фармацевтичната професия в България. В него са изброени трите имена, уникалния идентификационен номер и колегията, в която е регистриран даден магистър-фармацевт. Данните вече са публично достояние и по този начин всеки би могъл да провери дали в близката аптека работи магистър-фармацевт. По време на работа всеки магистър-фармацевт е длъжен да носи бадж с името си за улеснение на контролните органи и гражданите.

По инициатива на Европейската комисия предстои да бъде изработена Европейска здравна професионална карта за всички медицински специалисти, припомниха от Българския фармацевтичен съюз. С нея българските фармацевти ще могат да се идентифицират навсякъде в Европа на база своите УИН-ове. Тези карти ще бъдат издадени от съсловните организации, като едната страна ще бъде в съответствие с утвърден от Европейската комисия макет, а другата ще бъде изработена по индивидуален проект от съсловната организация в съответната страна.

Основната цел е да се улесни свободното движение на здравни професионалисти в Европа, като се предвижда картата да придобие и други възможни приложения, като например валидиране на продължаващото обучение, достъп до здравни записи и подобряване качеството на здравните услуги за обществото.

Лили Войнова

-----------------------------------------------

Нашият коментар: Добре би било от Дневник да научат разликата между "списък" и "регистър". Списъци си правят този и онзи. Спомняме си за инсинуацията "Онзи списък" на Стоян Ганев. Списък си правят и хората, преди да организират купон у дома- списък с гостите, списък с покупките...

Регистърът на магистър-фармацевтите е законов инструмент за регулиране на професията. Регистърът е задължителен по Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите. Целта е не само някой да може да види дали човекът в бяла престилка има право да ви обслужва в аптеката, ами и да се даде повече ресурс на съсловната организация да се прочисти от всевъзможни напъни на разни кръгове да обърнат фармацевтичната услуга в търговия с хапчета, а аптеката- в магазин за лекарства. Все още аптеките са здравни заведения, както са и лекарските кабинети, и вътре не се върти алъш-вериш, а се прави професинална преценка дали дадено лекарство може или не може да се даде на конкретния пациент да го приложи върху себе си или свой близък човек.

Естествено, всички квалифицирани услуги се заплащат, както се плаща за преглед при лекар, за консултация при адвокат, за архитектурен проект при архитект или за да ви сложат плочките в банята - при плочкаджията. Щом и общината събира пари, за да ви даде някакъв документ, въпреки, че се издържа от нашите данъци, защо фармацевтите да работят за по-малко, отколкото един сърдечен хирург, например? Да вдигне ръка този от вас, който смята, че един банкер е по-важен за живота ви от магистър-фармацевта в аптеката, от която си купувате лекарства!

----------------------------

Педиатрична аптека Ерудита

Хомеопатията вече има свои по-фундаментални научни доказателства - физичните

Хомеопатията вече има свои по-фундаментални научни доказателства - физичните

Биофотоните са източник на енергия за живите организми и омбяната им води до промяна в общото състояние на организма

Фармацевтите в България са 5560 души според новия им регистър

Фармацевтите в България са 5560 души според новия им регистър

Регистрацията ще помогне на гражданите да проследят дали в кварталната аптека работят фармацевти

Д-р Шарков: Водете детето на зъболекар още на 6-месечна възраст

Д-р Шарков: Водете детето на зъболекар още на 6-месечна възраст

Зимните бебета са застрашени от рахит заради липсата на витамин D

Нерголин/Nergolin е ново търговско наименование на ницерголина у нас

Нерголин/Nergolin е ново търговско наименование на ницерголина у нас

актавис разширяват портфолиото си с генерик на Сермиона

12 години, откакто фармацевтите във Великобритания имат правото да предписват лекарства

12 години, откакто фармацевтите във Великобритания имат правото да предписват лекарства

Практиката на допълващо предписване на лечение от фармацевти се въвежда за първи път през 2003 г. от Националната здравна каса на Великобритания


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.