Все повече рибари с изгаряния от ток
Новини
20/06/2010

Все повече рибари с изгаряния от ток

20.06.2010, вестник Труд

С проф. Огнян Хаджийски, началник на Клиниката по изгаряния в „Пирогов", разговаря Диана ТЕНЧЕВА

 

Клиниката ви се напълни с изгорели пациенти. А през 4 часа в четвъртък приемахте по един пострадал при експлозия на газова бутилка. На какво се дължат тези страшни случаи, проф. Хаджийски?

Няма обяснение на този бум на пациенти с изгаряния. Но това наложи да увеличим леглата в клиниката ни от 60 на 75. И с тях обаче едва смогваме. Затова се стараем да изписваме, колкото се може по-бързо пациентите. Разбира се, без това да се отразява  на нужното лечение. Наистина най-много са пострадалите след избухване на газови бутилки. Пациентите са с над 30% изгаряния, повечето са все млади хора – на около 30 г. Според мен, най-вероятно причината е неспазване на правилата на работа с тези уреди.

Вече имате пациенти с типичните летни травми - изгорели в солариум или след като са заспали под жаркото слънце на плажа.

Да, за съжаление. Млади момичета, в желанието си да почернеят, прекаляват със солариума. И резултатът е почервеняване и изгаряния по тялото. Една от пациентките стояла цял ден у дома, като се надявала, че повръщането, втрисането и главоболието ще отминат. Но това не се случило и тя пристигна при нас в „Пирогов". Имаме и пациент, заспал на плажа, чиито крака са изгорели до рани.

Такава травма може ли да отключи рак на кожата?

Трудно е да се каже, че едно, две или три посещения на солариум могат да доведат до рак. Но хората трябва да знаят, че през лятото ни заплашват и други травми. Имаме пациент например, който по време на каране на моторна лодка паднал от нея, защото тя се преобърнала. Перката раздрала цялото му бедро, раната е много дълбока и предстои да му бъде направена серия от реконструктивни операции. Борим се не само за живота му, но и да спасим крайника. Напоследък зачестяват също изгарянията при рибарите.

Искате да кажете, че се оформя нова рискова група, така ли? И защо?

На пръв поглед е доста учудващо. Но когато те замахват с въдицата,кордата се усуква около проводници на ток с високо напрежение. И тъй като въдицата е направена от карбон с въглерод, тя е добър проводник. Така се стига до изключително тежки електрически изгаряния. В последните три месеца имаме над 10 такива пациенти. В момента в клиниката също лежи пострадал рибар. За съжаление не можахме да спасим лявата му ръка и тя е ампутирана. Мъжът беше с около 30% изгаряния. Затова рибарите са рискова група за изгаряния, особено ако са в близост до проводници с високо напрежение. В тези случаи те трябва да са изключително внимателни. Защото токът не прощава на никого.

През седмицата в страната трещяха мълнии. Каква е вероятността тя да порази човек?

Съществуват американски изследвания, според крито тази опасност е 1 на 100 000 в момент на буря с гръмотевици. Ние обикновено всяка година имаме по двама-трима такива пациенти. А някои пък не стигат до нас, просто защото са имали късмета, свестили са се и са се отървали без последствия. Вижте, пораженията върху човека не се изразяват толкова с изгаряния, колкото е действието на мълнията, на тока, който протича през тялото. Той става причина за смущения в дишането, в сърдечната дейност и това може да доведе до смъртни случаи. Обикновено, когато гръм удари човек, той бива разтресен и губи съзнание. Ако наблизо няма друг, който да му окаже първа помощ или да извика лекари, то изходът е фатален.

Как лекувате ударените от гръм?

Терапията е същата като при изгарянията. Разбира се, съобразяваме се с това дали има поражения в дихателната, сърдечно-съдовата или в другите системи. Много често такива пациенти получават парализа на гръбначния стълб и на долните крайници.  Стига се до потъмняване на лещата на окото и до загуба на зрение, защото става дума за високоволтово изгаряне.

Защо пациентът се парализира?

Защото небесният ток си търси пътища в тялото, през които да мине. А гръбначният  мозък е сравнително с по-малко съпротивление. Затова, когато токът мине оттам, се получава увредата на гръбначния мозък. И следват усложнения.

А какво казват пострадалите за случилото им се?

Обикновено нямат спомен. Отварят очите си чак в болницата. Защото губят съзнание, тъй като се поразява централната нервна система.

Кое е най-тежкото изгаряне, което води до смърт?

Няколко фактора определят прогнозата при изгарянето. Колко процента е, но и колко е дълбоко. Колкото е по-дълбоко, колкото повече структури засяга, толкова проблемът е по-сериозен. Веднага давам пример: ако имаме 100% изгаряне, но от първа степен (като плажната травма), то пациентът ще бъде спасен. При 5-6% дълбоко изгаряне по лицето, със смущения в дишането, вече може да се причини смърт. Обяснимо е, че малките деца и възрастните хора по принцип по- трудно понасят такива поражения. Изходът от изгарянето зависи също дали и пострадалият е вдишал пушечни газове и по тази причина се е стигнало и до изгаряния на дихателните пътища. Всички тези нещастия определят прогнозата за пациента. Но ето, за последната половин година имаме трима спасени с дълбоки изгаряния върху 80% от кожата на тялото им. Те бяха оперирани по повече от 10-15 пъти, но отново се радват на живота. Те са все млади мъже.

На кой тип кожа изгарянето се отразява по- тежко? Нали тя се дели на шест типа.

Светлите хора, блондините и блондинките, изгарят по-лесно, но това е всеобщоизвестно. Не правете извода обаче, че мургавите не получават термични травми. Независимо от кожата човек трябва да се съобразява с опасностите, когато се излага на слънце. А що се отнася до битовите или производствените изгаряния, то тук, естествено, няма никакво отношение дали си светъл или по-тъмнокож.

Колко струва дневното спасение на пациент с изгаряния?

За изгаряне до 20% здравната каса плаща 3500 лв., а над 20%-8500 лв. На пръв поглед сумата е голяма. Но всъщност трябва да се знае, че лечението на сериозно изгаряне продължава към 100 дни. И реално то струва почти шестцифрена сума. Затова тези поражения са изключително скъпи, трудоемки и времеемки. И не случайно в България има само 3-4 клиники за изгаряния.

Как се оправяте тогава, след като касата поема минимална част от лечението?

Трудно. Много внимаваме с лечението, гледаме максимално да го съкратим, започваме с операциите още първия-втория ден след постъпването на пациентите в клиниката ни. Много стриктно спазваме всичките принципи и протоколи на терапия, за да съкратим разходите. Но и да не забравяме, че зад гърба ни стои една огромна болница,  която винаги ни помага. Винаги е готова да спонсорира  лечението, дори да сме на червено. Затова в малките болници не се занимават с изгаряния! Ето, миналата седмица пристигна пациент от Бургас, в четвъртък - двама от Габрово и т. н.

Има ли по-специфични случаи на пострадали, които са зачестили напоследък?

Да, битовите травми. Става дума най-вече за мъже, които не знаят как да работят с кухненските уреди, с тенджери под налягане.  И в момента имаме такива болни. Хубавото е, че пострадалите малки деца намаляха значително. Отдавам го на добрите грижи и на вниманието на родителите.

Кой е най-големият ви проблем в лечението?

Трудното оборудване. Болницата купува много апаратура, но понеже тя се използва изключително интензивно, затова бързо се амортизира. А примерно един апарат за изкуствено дишане или спасителни клинитронови легла са много скъпи. Голям проблем при нас е, че материалите, с които работим в операционната,  не са еднократни.

Колко е животът на клинитроновите легла?

Нашите са купени преди повече от 20 г. Много амортизирани са. Но предстои генерален ремонт.

Спира се таблетната форма на лекарството Низорал/ Nizoral

Спира се таблетната форма на лекарството Низорал/ Nizoral

Доказа се високата токсичност на кетоконазол/ ketokonazole, когато се приема през устата

Залаин / Zalain вече наличен в Педиатрична аптека Ерудита

Залаин / Zalain вече наличен в Педиатрична аптека Ерудита

Залаин/ Zalain е търговско наименование на лекарството сертаконазол / sertaconazole

Ароматерапия и етерични масла вече в сайта на Педиатрична аптека Ерудита

Ароматерапия и етерични масла вече в сайта на Педиатрична аптека Ерудита

Нов раздел Ароматерапия и етерични масла на сайта на Педиатрична аптека ще информира нашите пациенти за възможностите за доставка и лечение с ароматерапевтични субстанции

Зденка Сташова: Първо трябва да си добър човек, тогава ще бъдеш и добър фармацевт

Зденка Сташова: Първо трябва да си добър човек, тогава ще бъдеш и добър фармацевт

Задачите ни бяха да приготвяме лекарства по строго разписани протоколи. За мен това беше напълно ново и интригуващо

"Американският аспирин" отпада от употреба в целия свят

Вече се използват 100-милиграмови еднократни дози ацетилсалицилова киселина за профилактика на тромбози


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.