90% от хората с рак умират от... химиотерапията
Новини
21/06/2010

Д-р Иван Михайлов: 90% от хората с рак умират от... химиотерапията

Източник: агенция Блиц
11 юни 2010, Янка Бояджиева

 Знаете ли, че само един процент от починалите след операция на челюстно-лицев тумор са умрели от самия тумор.
Всички останали 99 процента са починали от белодробни или от сърдечни нарушения. Токсините, натрупани след химиотерапията, трябва непременно да се изхвърлят от организма.

Наскоро попаднах на тази статистика - по-коварна от самата болест. Бързам да ви представя интервю със специалист, който да коментира защо оперираните умират не от самия рак, а от усложненията след химио- и лъчевата терапия.

Вижте какво отговори на вашите и нашите въпроси д-р Иван Михайлов, онколог.

Д-р Михайлов, вярно ли е, че само един процент от оперираните от тумор в челюстно-лицевата област умират от самия рак? Ако е така, от какво умират останалите 99 процента?
Вярно е. И това за сетен път доказва, че лекарите са се научили да лекуват и унищожават туморните клетки, но не са се научили да поддържат здрави другите системи в организма.

Практиката показва, че 33 процента от оперираните от тумор в челюстно-лицевата област са починали от белодробни усложнения, други 33 процента - от сърдечносъдови. Особено младите хора - 28-30 годишни - след прилагане на лъчева- и химиотерапия и прочее известни методи са започнали да развиват инфаркти или сериозни тромбози след операцията. Очевидно е, че е много сложно химиотерапията да се преживее от който и да е организъм, а какво остава за болен човек.

Ако туморът е в друг орган, пак ли е такава ситуацията?
Горе-долу е така - е, има разлика с няколко процента в една или друга степен. Но по принцип според съвременната статистика от самия тумор умират значително по-малко хора, отколкото от усложненията, възникващи вследствие методите на лечение.

Защо се случва така?
Трябва да разберем, че в здравия организъм тумор не възниква. Той се появява, когато в него са силно нарушени процесите на регулация и балансът на определени системи. Освен това, за да се появи тумор, са нужни определени условия, за да може той да просъществува. Туморът е млада растяща тъкан - агресор в организма. Такива млади клетки се развиват във всички нас, но на някакъв етап една такава клетка престава да се подчинява на регулиращите централни механизми и започва да расте напълно безразборно. Още повече, тя не старее. Тя е винаги млада клетка, която изисква много хранителни вещества и създава много проблеми. Вследствие на това всички основни системи в организма отслабват, а жизнеността на раковите клетки провокира формиране на токсични вещества. Тази интоксикация поглъща защитните вещества и клетките на имунната система блокират. Страда целият организъм. Най-много страдат кръвните клетки и тези на костния мозък. А също и черният дроб.

Добре, да предположим, че на човека са му провели курс по лъчева или химиотерапия. Всички сме чували, че е ужасно и това състояние може да продължи дълго. Как може да се поддържа правилно качеството на живот в такава ситуация?
Лъчевата и химиотерапията са насочени към убиване на увредените млади тъкани - туморните. Но в организма винаги съществуват процеси на регенерация и всички останали системи също имат млади растящи органи и тъкани. Затова именно младите клетки като цяло най-много страдат - например кръвните клетки, тези на костния мозък - точно те регенерират през цялото време. Въобще излиза така, че организмът се намира в сложна ситуация - подлага се на толкова мощни и агресивни методи за въздействие върху органите и тъканите на вече болен човек. Още повече че страда и черният дроб. Затова болните обикновено изпитват прилошаване, повръщане, болки в различни части на тялото, главоболие, болки в кръста - т.е. много тежко състояние на вътрешно отравяне

Лъчевата и химиотерапията предизвикват разпад на самата туморна тъкан, отделяйки много токсини. И при лоша работа на черния дроб и бъбреците се получава сериозно замърсяване, интоксикация. Често организмът не може да се справи с това. В такава ситуация човек трудно може да оздравее. Сега вече ситуацията наистина започва да се променя - вече мислим как да помогнем на болния да възстанови организма си и системите на регулация. И везните се накланят към една страна - да разберем причината за появилия се тумор. Повярвайте, когато сме съумявали, много често тя се е оказвала психологична. Затова си мислим, че човек може да излезе от тежкото състояние само ако преразгледа своите позиции в живота. Защото такива заболявания не възникват просто така.

Ако ви разбирам правилно, искате да кажете, че след като човек промени мирогледа си, може да получи някакъв шанс?
Човек трябва коренно да преразгледа отношението към самия себе си, без това е невъзможно лечението. От друга страна, вече на всички е известно, че когато човек бъде поразен от такова сериозно заболяване, първият въпрос, който си задава, е: “Защо на мен?” В този момент започва да мисли и да анализира живота си, някои събития, за да разбере защо наистина на него се е случило. Такава ситуация заставя човека да се замисли. Но във всички случаи при правилно отношение към себе си има шанс да се стигне до оздравяване.

А какви нови подходи се предвиждат за лечение на онкоболните?

Необходимо е да се използват имуномодулиращи средства. Те дават 98 % защита на сърцето от увреждане от лъчевата и химическата терапия. В значителна степен подобряват състоянието на имунната и антиоксидантната система, за да се позволи на човека да оцелее.

Няма да е излишно да се приемат средства за антихомотоксична терапия, т.е. да се прочистват токсините. Например озонотерапията има огромно значение, защото създава благоприятни условия за възстановяване живота и здравето на болния човек. Разбира се, основното лечение се провежда от онколог. Допълнителна терапия помага да се подобри качеството на живот на оперирания човек.

Д-р Михайлов, вече стана известно че химиотерапията, както и лъчевата терапия нарушават регулацията в организма. Това вече никой не го отрича. Но сега можете ли да ми кажете по какво се различават двата метода?
Много се различават. Химиотерапията е въздействие с химични препарати, които увреждат туморната тъкан. А лъчевата терапия е облъчване с различни рентгенови излъчвания, които също увреждат локално областта на тумора. След разпада на тъканите се появява голямо количество токсични белтъчини. Те трябва да се изхвърлят от организма. Точно това кара човека да се чувства толкова зле - натрупаните токсини. И към това трябва да се насочат новите подходи за лечение на онкоболните след лъчева и химиотерапия.

Нека сега ви попитам какво е това предрак? В последно време много се говори и за него?
То е ясно от наименованието му - в една или друга степен помага за развитие на туморни заболявания. Това основно са някакви възлови доброкачествени заболявания, но до един момент. Случва се например някакви кожни прояви, които не са тумори, да се изродят след време.

Съществува заболяване, което наричаме атрофичен гастрит. Той може да доведе до развитие на рак на стомаха. Ето това са предракови състояния, на които трябва да се обръща много сериозно внимание.

А могат ли да се предотвратят раковите заболявания?
Аз лично смятам, че въобще раковите заболявания са следствие от вече тежки и задълбочени процеси. Те не възникват у здравия човек. Здравият човек няма тумори.

А има ли значение наследствеността?
Тя има значение само ако човекът живее в неблагоприятни условия и води неправилен, нездравословен начин на живот. Тогава има вероятност да наследи тази болест. И тук е мястото да кажа, че всеки един от нас може и трябва да се огледа и да се отнесе сериозно към подобна ситуация. И тогава може да избегне болестта.

Моля ви да обобщите още веднъж как да се помогне на жена, която е прекарала операция на рак на млечната жлеза например? Как да оцелее тя? Какво следва след химиотерапията?
Ще се повторя. Трябва да се изхвърлят токсините, които са се натрупали вследствие на химиотерапията. Така ще се облекчи състоянието на болната жена, ще се подобри работата на защитната, имунната и всички останали функции в организма. Задължително трябва да се стимулира функцията на черния дроб - това е много важен орган в имунната система. И по никакъв начинът не забравяйте да потърсите помощта и на психолог - за да се разреши евентуален вътрешен конфликт.

Емоционалното състояние на човека има огромно значение, особено ако това е свързано с отношение към самия себе си. Във всички случаи хората успешно се избавят от туморите, ако променят своя поглед към света и отношението към живота.

Как доброкачествените тумори преминават в злокачествени? По какви причини?
Никой не може да каже кога именно се случва това. Много е трудно този процес да се забележи. По принцип се забелязва тогава, когато процесите са много напреднали. В организма са се натрупали токсини и това е повлияло на защитните му функции. В определен момент възниква ситуация, когато тъканта, която уж е била доброкачествена и е представлявала малък възел, придобива автономни свойства. Туморът е такава тъкан, която не се поддава на никакъв контрол от страна на организма. Така тя придобива злокачествени свойства. Всички останали тъкани реагират на тези изменения, на всички контролиращи функции на организма, но туморните тъкани - не, те не реагират, те не се подчиняват, те не “слушат”. Те са вид анархисти в организма. Правят каквото си пожелаят.

Едно интервю на Янка БОЯДЖИЕВА

Аптекарите отново на символичен протест

Аптекарите отново на символичен протест

По една студена вода ще пият на 29 и 30 април 2009 година

ВАЖНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за пациенти, използващи EXTRANEAL (Икодекстрин7.5%)

ВАЖНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за пациенти, използващи EXTRANEAL (Икодекстрин7.5%)

Пациенти, използващи EXTRANEAL (Икодекстрин7.5%), разтвор за перитонеална диализа, производство на Бакстер АД, може да покажат погрешни резултати на кръвната захар при използването на някои глюкомери и тест ленти за определяне на кръвна захар

Прадакса/ Pradaxa с нови данни за безопасност

Прадакса/ Pradaxa с нови данни за безопасност

През октомври 2011 г. Комитетът за лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) към ЕМА препоръча промени в информацията за продукта Прадакса/ Pradaxa (дабигатран етексилат) вследствие на съобщенията за фатални случаи на кръвоизливи при пациенти, леку

Обновено родилно отделение откри Втора градска болница в София

Премиерът Бойко Борисов и кметът Йорданка Фандъкова прерязаха лентата

Ксилометазолин/Xylomethazoline, Ваготил/Vagothyl и Бисептол/Biseptol отново на пазара в България!

Ксилометазолин/Xylomethazoline, Ваготил/Vagothyl и Бисептол/Biseptol отново на пазара в България!

Засега няма информация дали наличните количества ще са достатъчни за зимния сезон


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.