Бананите
Новини
21/10/2010

 

бананите

източник: списание "активни потребители", брой 2, 2010 година

в миналото се редяхме на опашки, сега са навсякъде. какво още не знаем за тях?

може и да е учудващо, но бананът е трева!

по приницип, бананите не са палми, а високи тревисти растения, чиито стъбла напомнят на палмови листа. съплодията са по около 300 банана всяко. за търговски цели те се отрязват зелени на 8-та до 10-та седмица след появяването на растението. оставят се да доузреят в специални заводи. причината е, че ако плодът узрее на дървото, обвивката му се напуква и той става напълно безвкусен.

в магазините и по сергиите обикновено се продават съплодия от по 5-8 банана. латинското име на банана е musa sapientum (банан на мъдрия). свързва се с древна легенда за мъдрец, който лежал под сняката на банана и се хранел с плодовете му. названието "банан" е общо в почти всички езици. то е с арабски произход и означава "пръст" (вероятно поради по-дребните размери на плода в миналото).

бананът е смятан за божествен и свещен плод в страните от далечния изток - индия, китай, малайзия. пренесен е в европа през 16 век. през 1516 г. португалецът томас де берланга, монах от ордена на францисканците, пренася растението на карибския остров санто доминго. това поставя началото на разработването на една от най-масовите култури в централна и южна америка. до северна америка бананите достигат чак по време на търговското изложение във филаделфия през 1876 г. предлагали ги увити във фолио.

на банана се приписват и митологични истории. според някои тълкувания на корана  дървото на познанието, до което аллах забранил на адам и хава (ева) да се приближават, е банан. с неговите листа двамата закрили осъзнатата си голота, след като усетили сладостта на плодовете му.

в днешни дни бананът e загубил екзотичността си. той е широкодостъпен и всеки би могъл да се възползва от качествата му.

какво представляват бананите като храна?


бананите са плодове, които са първенци по съдържание на калий, необходим за работата на мускулите, сърцето, черния дроб, мозъка, костите и зъбите. в 100 грама банани се съдържат 376 mg калий. oсвен това в бананите се съдържат и много други вещества:

 • 75 % вода
 • 5-8 % нишесте
 • 1,5% белтъчини
 • 0,6% летливи вещества
 • 15-20% захари (най-вече захароза)
 • витамините в1, в2, рр, е, с, бета каротин
 • минерали (натрий, калий, желязо и фосфор)
 • баластни вещества, ферменти и пектин

бананите са полезни при възпаление на лигавицата на устата, гастрити, язвена болест на стомаха, а също и при:

 • атеросклероза и хипертония
 • заболявания на черния дроб
 • като средство, подобряващо настроението
 • при кашлица - бананите се пекат и правят на пюре

високото им съдържание на плодови захари обаче ги прави неподходящи за диабетици и хора, които искат да редуцират теглото си. също така консумацията им от малки деца не е желателна, поради по-трудната им усвояемост от червата.
ако оставите жълтия банан при стайна температура, той ще узрее. незрелите банани съдържат неразтворимо нишесте, което се усвоява трудно и често предизвиква усилено образуване на газове. в зрелите плодове нишестето се превръща в захар, която не предизвиква подобни проблеми.

бананът е лесен за пренасяне и за консумация. само се сваля обвивката и не е необходимо да се мие. той се разгражда бързо от възрастните хора и спомага за възстановяване на изгубената енергия. зелените банани са подходящи за готвене и най-вече - за печене. ако искате бананите да узреят, може да ги оставите и в хладилника. така те ще станат сладки, но обвивката им ще почернее. стайната температура не влияе толкова драматично върху обвивката на банана и той не почернява. ако го оставите в кафяв хартиен плик за през нощта, ще ускорите процеса на зреенето. също така, ако в плик с по-зелени банани добавите един по-зрял, зелените банани ще узреят по-бързо. предварително обелените банани може да се замразяват във вакумирани пликчета.

освен вътрешността на банана, може да се използва и обелката. богатите хранителни вещества, които се съдържат в нея, са подходящи за подхранване на домашните растения или цветните храсти. за целта може да се зарови обелката от банан в близост до корените на храста, а за саксийните растения се смила на каша и се нанася като наторяваща смес.

Онлайн списък на лекарствата с техния тератогенен потенциал

Онлайн списък на лекарствата с техния тератогенен потенциал

Библиотеката дава ценна информация за опасността за плода при приема на лекарства

Гърция остава без лекарства

Гърция остава без лекарства

Две датски фармацевтични компании изтеглят лекарства от Гърция, след като правителството обяви, че намаля цените на лекарствата с 25%

Таблица на Е-кодовете на добавките към храните

Таблица на Е-кодовете на добавките към храните

В две части са дадени кратък и пълен списък на веществата в храните

Бруфен/ Brufen - оригиналният ибупрофен

Бруфен/ Brufen - оригиналният ибупрофен

Абот/ Abbott България регистрира суспензията за перорална употреба Бруфен/ Brufen, която съдържа 20мг/мл ибупрофен

Весело цвете подарък за всеки, който си закупи опаковка от новите мултивитамини Вигор/ Vigor

Весело цвете подарък за всеки, който си закупи опаковка от новите мултивитамини Вигор/ Vigor

От промоцията вече се възползват редовните потребители на мултивитамини


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.