Сезонни инфекции, грип и имуностимулация
Новини
18/11/2010

 

 

 

Софийско поле, ноември 2010 година

 

Сезонни инфекции, грип и имуностимулация
д-р Райна Томова, МЦ „Фитолек”

 

 

Намираме се в период, когато зачестяват вирусните и бактериалните инфекции на горните дихателни пътища, между които и грипната инфекция. В сезона на инфекциите е важно да се предприеме подходяща имуностимулация, особено в уязвимите групи на децата, често боледуващите и хората с хронични заболявания. Успешната имуностимулация съчетва няколко подхода:  хомеопатия, добра хигиена на живот, прием на подходящи фитопрепарати и хранителни добавки.

 

Хомеопатия и имуностимулация

Тя може да се осъществи чрез изготвяне на индивидуална хомеопатична профилактична схема, както и чрез редовния прием на 1 флаконче Осцилококцинум, веднъж седмично.

 

Хигиена на живот и имуностимулация

Рационално хранене с редовна употреба на:

 • Продукти от растителен произход, съдържащи витамин С (лимони, портокали, нар, киви, черна боровинка, касис, чушки, шипка);
 • Продукти, съдържащи витамин Д (мляко, яйца, риба);
  Храни, съдържащи фитонциди (чесън, лук, евкалипт). Те са природно оръжие, убиващо вредните микроорганизми;
 • Пчелни продукти (мед, прополис, пчелно млечице), чието антивирусно, антибактериално и общо имуностимулиращо действие открай време се използва в нашата традиционна медицина.
 • Кисело мляко, което освен фактор на дълголетието е и фактор, участващ във възстановяването на някои Т-клетки (клетки с важна роля в осъществяването на имунния отговор).

Закаляване


Студената вода, с която се обливаме или в която се потапяме е форма на стрес, на който организмът реагира с изработването на голям брой антитела. Прекомерното и рязко охлаждане на непривикналия организъм обаче може да е фактор за снижаване на имунната защита. Затова закаляването трябва да се провежда постепенно и с умереност. За възрастните хора добра форма на закаляване е вземането всяка сутрин на душ с постепенно понижаване на температурата на водата от 30 до 15 градуса по Целзий.

Спазване на елементарни хигиенни изисквания

 • Често миене на ръцете със сапун, което възпрепятства разпространението на вируси и бактерии между хора и повърхности.
 • Използване на еднократни носни кърпички за покриване на устата и носа при кихане.
 • Редовно проветряване на работните и битовите помещения.
 • Избягването на затворени пространства със струпване на много хора в периода на грипа.
 • Употреба на устройства за насищане на въздуха с отрицателни йони.

Добро настроение


Доказано е, че при положително настроените хора нивото на антитела е по-високо, отколкото при мрачните и депресирани индивиди. Положителните емоции, здравият сън, смехът, спортът водят до отделяне на ендорфини, които имат имуностимулиращо действие.

 

Фитопродукти, хранителни добавки и имуностимулация

Най-утвърдените и често използвани фитопродукти за имуностимулация съдържат ехинацея и котешки нокът (саменто)

Ехинацея

Тя е лечебно растение, използвано още от древните индианските племена. Използват се стъблото, цветовете и корените на растението. Те укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции. В състава на тъканите си растението съдържа някои уникални и много интересни за науката, но все още недостатъчно изучени вещества като: ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин В, ехинацеин. Изследвания са показали, че ехинацеята е способна да противостои на повече от 200 различни вируси.
Открити са свойства на растението ехинацея, които позволяват тя да се използва като ефикасно средство против хремата - лека, но често срещана и понякога много упорита изява на инфекциите в студения сезон. Американски фармацевти, цитирани от USA Today, заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но и в съчетание с витамин С растението е способно да намали риска от появата на хрема с 86%. Други публикации съобщават, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от появата на ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяването - да намали два пъти продължителността му. Ехинацеята е известна и с положителното си действие при кашлица и главоболие. Тя се използва като допълващо лечение с благоприятен ефект и при далеч по-сериозни заболявания като: хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити и други.
Екстрактът от ехинацея оказва също и противовъзпалително и регенеративно  въздействие върху тъканите, като ускорява зарастването на рани, изгаряния и други кожни увреждания. Ехинацеята подкрепя структурата и интегритета на съединителната тъкан, стимулира фибробластите и подобно на кортикостероидите стимулира секрецията на надбъбречните хормони. Нейната употреба обаче също си има ограничения - не се препоръчва редовен прием при деца под 2 годишна възраст, не се препоръчва и при болни с автоимунни заболявания и СПИН.

Котешки нокът (саменто)

Това е вид лиана, която расте в тропическите зони на Централна и Южна Америка и може да достигне до 30 метра дължина. Нарича се „котешки нокът”, заради специфичните шипове по стеблото. Използват се кората и корените на растението. В медицината приложение намират две негови разновидности. Разновидността на котешкия нокът с латинското наименование Uncaria tomentosa има имуностимулиращ ефект, а разновидността Uncaria guianensis – ефект при терапията на и профилактиката на остеоартрити.

Имуностимулиращият ефект на саментото се изразява в:

 • Унищожаване на много от паразитните щамов е бактерии, живеещи в храносмилателната система;
 • Подпомагане на т.нар. Т - клетки на имунната система;
  Увеличаване на ефективността на макрофагите (друг вид имунни клетки);
 • Увеличаване на способността на имунната система за борба с рака;
 • Подобряване на общата способност на тялото за справяне с вирусни инфекции.

 

Витамини и микроелементи

Друга група имуностимулатори, които влияят благотворно на организма в борбата му срещу сезонните вируси са витамините и микроелементите. Колкото и рационален и разнообразен да е нашият хранителен режим, често той не успява да набави необходимото разнообразие от витамини и минерали и е хубаво те да бъдат допълвани с прием на подходящи хранителни добавки (за предпочитане на базата на естествени екстракти). Особено важни за имунитета са витамините A,C, E, D, както и микроелементите цинк, селен, сребро и др.

Един от успешните продукти на българският пазар, съчетаващ ехинацеят а и котешкия нокът с витамините и микроелементите с най-голямо значение за имунитета, това е "Имунокомплекс" на USA Laboratories.

 

Ако грипът вече е факт

Най-вече: без паника.
Грипът е познат отдавна. За първи път за грипа се споменава преди много векове (през 412 г. преди новата ера Хипократ прави описание на грипоподобно заболяване). Днес патогенните за човека грипни вируси се класират в две групи – А и В. Генетичният състав на вирусите на грипа позволява чести, малки модификации. Три пъти в рамките на миналия век, вирусите на грипа тип А са претърпели значителни генетични промени, което е довело до пандемии с висока заболеваемост и смъртност, но за щастие в повечето случаи грипът протича под формата на инфекция на горните дихателни пътища, която изисква само симптоматично лечение и от звучава в рамките на няколко дни. Известен факт е, че при неусложнена вирусна инфекция, антибиотичното лечение е неуместно и безсмислено, макар че то често (според някои публикации в 40 % от случаите) все пак се предписва в рамките на една порочна практика на „презстраховане”. В същото време хомеопатията предлага един напълно безопасен и доста ефикасен метод за лечение на грипните инфекции. Прилагането на хомеопатични медикаменти цели мобилизиране на собствените защитни сили, при това без никакви странични действия или противопоказания.

В идеалния случай, хомеопатичната терапия се назначава от лекар – хомеопат, който измежду множеството възможни медикаменти подбира онези, които най-точно отговарят на индивидуалната реактивност на болния и съответно осигуряват оптимален ефект. На нашия пазар обаче има и хомеопатични специалитети (комбинирани препарати), които могат да бъдат доста успешни в съчетание с удачна имуно-стимулираща терапия. От хомеопатичните медикаменти, безспорното първенството в световен мащаб по отношение на лечението и профилактиката на вирусните инфекции и на грипа се държи от “Oscillococcinum”. Многобройни клинични изследвания са потвърдили неговата ефективност и са били публикувани в такива престижни медицински списания, каквито са “British Journal of Clinical Pharmacology” и “Lancet”. Както беше спомената по-горе, за профилактика от “Oscilllococcinum” се приема по един флакон веднъж седмично в периода на опасност от инфекция (от октомври до март). За лечение - при поява на първите симптоми на заболяването се препоръчва приемане на три флакона, по един на всеки 6-8 часа, в два последователни дни.  Препоръчително е прилагането на “Oscillococcinum” да започне в първите 24 до 48 часа след първите симптоми на заболяването.
“Paragrippe” и „GripHeel” са много подходящи за приложение, когато вирусната инфекция е вече разгърната и протича с главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост. За целта е препоръчително на всеки два часа да се смучат по две таблетки “Paragrippe”.  Ако предпочетете "GripHeel", от него се смуче по една таблетка на всеки 15 минути за първите 2 часа и после по една таблетка - три, четири пъти дневно (за деца дозата е наполовина). С намаляването на оплакванията, приемите се разреждат.

Ефектът на хомеопатичното лечение в острия период се подсилва и от подходящите имуностимулиращи добавки, които най-често включват представените по-горе ехинацея, котешки нокът, прополис, витамини и микроелементи.

 

----------

Подготовка за планинско катерене (алпинизъм) - Диамокс (ацетазоламид) помага против ефектите на височинната болест

Подготовка за планинско катерене (алпинизъм) - Диамокс (ацетазоламид) помага против ефектите на височинната болест

Ацетазоламид/ acetazolamide е диуретик, известен по свет с търговските имена: Диамокс/ Diamox, Диамокс Секвелс/ Diamox Sequels, Апо-ацетазоламид/ Apo-Acetazolamide, Дехидратин/ Dehydratin, Диакарб/Diacarb

Мистър Заек/ Mister Carrot ще се появи в Педиатрична аптека Ерудита до две седмици

Мистър Заек/ Mister Carrot ще се появи в Педиатрична аптека Ерудита до две седмици

Мистър Заек/ Mister Carrot прилича на детска играчка заек - бял заек с оранжеви уши и крачета

Гиназол/Gynazol вагинален крем се появи отново на лекарствения пазар в България

Гиназол/Gynazol вагинален крем се появи отново на лекарствения пазар в България

Гинеколозите могат да го предписват отново, след кратко прекъзване от 3 месеца

Да се разреши интернет търговията с лекарствени продукти предвижда промяна в закон

Да се разреши интернет търговията с лекарствени продукти предвижда промяна в закон

МИЕТ предлага с промяна в Закона за защита на потребителя да се разреши интернет-търговията с лекарствени продукти без лекарско предписание

Респивакс / Respivax 50 мг. х 30 и Респивакс / Respivax 25 мг. х 30 вече са лекарствени продукти без лекарско предписание

Респивакс / Respivax 50 мг. х 30 и Респивакс / Respivax 25 мг. х 30 вече са лекарствени продукти без лекарско предписание

Старите опаковки ще се предлагат до изчерпване на количествата


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.