Любовният рак убива на 40 годишна възраст
Новини
03/02/2011
  снимка: Top News Singapore

Любовният рак убива на 40 годишна възраст

Карциномът на маточната шийка погребва по 1 българка дневно. HPV вирусът се разменя и с целувка, крие се 15 лета
Източник: в-к Стандарт, 03.02.2011,Лора Симеонова

Една българка дневно погребва "любовният рак" - карциномът на маточната шийка. След туморите на гърдата той е най-смъртоносното злокачествено заболяване сред жените. Всяка година поваля 1100 нови българки. От тях 344 не оцеляват, сочи черната статистика.

 

Как може да бъде спрян "любовният рак"? И докога България ще бъде лидер в класацията на погребаните от рака на маточната шийка жени? На тези въпроси търсиха отговор на кръгла маса в парламента преди седмица. Лекари, депутати и пациенти се обединиха около меморандум за борба с коварната болест. А специален гост на форума бе генералният директор на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка (ECCA) д-р Филип Дейвис. Експертите си пожелаха от догодина в България да се въведе ефективна профилактика при рака на маточната шийка.

 

Какво стои зад меморандумите и обещанията за превенция? Победим ли е ракът на маточната шийка? И защо убива по 1 българка дневно? Попитахме гинеколога от АГ "Шейново" д-р Христо Станков, който работи в един от най-модерните кабинети за превенция на рака на шийката на матката в България.

 

Не е СПИН. Но пак е вирус. И като ХИВ си го разменяме с любов. Но даже е по-страшен - защото се предава и с интимна целувка. И подобно на СПИН-а убива. Да, това е "любовният рак" - карциномът на маточната шийка. Предизвиква го вирус - коварният HPV. "Любовният бацил" ни хваща най-често под чаршафа, обяснява д-р Христо Станков.

 

Заразяването става лесно.

 

Последствията пък рядко са фатални. 80% от младите дами успяват да се изплъзнат от НPV без последствия, признава гинекологът. "Самоочистват се от вируса сами - за 10-12 месеца", обяснява д-р Станков. Има едни 20%, които обаче нямат този късмет. HPV вирусът се загнездва в тях - обикновено във възрастта между 18 и 25 г. И "чака". "Любовният вирус" обикновено се "крие" 10-15 г., споделя опита си д-р Станков. И ракът "лъсва" при дамите между 35 и 55 години, показва статистиката. Страшните цифри говорят и друго - най-често от "любовния рак" умират българките на 40 г. "Окото ми се е уплашило - толкова млади момичета има с предканцероза", признава д-р Станков. И показва резултатите от една от последните си колпоскопии. Жената е на 32 г., не е раждала и е в напреднал стадий на рак на маточната шийка. "Няма да можем да я спасим от хистеректомия", притеснява се д-р Станков.

 

Можеше ли да има друга съдба?

 

Да, категоричен е специалистът. Ракът на маточната шийка не просто е успешно лечим, а и преодолим.

 

Как?

 

"Ваксина срещу HPV трябва да се прави", категоричен е д-р Станков. И смята - имунизацията трябва не просто да е в препоръчителния, а в задължителния списък. И да се поема от здравната каса. Ваксината в момента е непосилна за средния българин - трите ампули излизат около 750 лв., обяснява гинекологът. Имунизацията е най-ефективна, ако се постави преди започване на полов живот. "Ваксината няма никакви странични ефекти - в най-лошия случай може да се получи зачервяване около боцнатото място обяснява д-р Станков. Имунизацията обаче има смисъл, когато се направи до 26 г.

 

Как да се пазим след това?

 

"С профилактика", категоричен е д-р Станков. Цитонамазката трябва да стане "закон" след 30 г., категоричен е гинекологът. PAP тестът трябва да се прави веднъж годишно. "Ако в продължение на 3 последователни години резултатът е отрицателен, цитонамазката не е задължителна в следващите три", обяснява д-р Станков. Но препоръчва - правете си PAP тест всяка година - за всеки случай. Кога резултатите са тревожни? За нормално се приема, ако PAP тестът ни определи в I или II група. Ако се окажем в трета или четвърта, трябват допълнителни изследвания. Задължително се прави колпоскопия, за да се огледа шийката на матката добре. Пуска се и вирусологично изследване - за да се установи има ли заразяване с HPV. Диагнозата обаче се доказва само с биопсия, уточнява д-р Станков. Гинекологът не крие, че много пациентки с "лоша" (или т.нар. сигнализирана) цитонамазка се оказват с предканцероза. Това обаче не е фатално, успокоява д-р Станков.

 

Как се лекува маточната шийка?

 

"Най-радикалната терапия е конизация - тогава изрязваме част от шийката. Но се прилага само, ако находката покаже канцероза в трета степен", успокоява д-р Станков. И уточнява - че при много млади жени с доказана лека форма на предраково заболяване се изписват само имуностимулатори. "Разчитаме на това, че организмът им е силен и могат да се справят сами", обяснява д-р Христо Станков. И успокоява - мит е, че преболедуването от карцином на маточната шийка задължително води до стерилитет. Факт обаче е друго - HPV вирусът атакува най-жестоко дамите с отслабен имунитет. Затова много често се заразяват бременни жени, уточнява специалистът. Ранното започване на полов живот, честата смяна на партньорите и пушенето също са рискови фактори за рака на шийката на матката. Най-коварното е, че симптоми няма. Болежките обикновено се появяват, когато в твърде късно, признава гинекологът. А симптомите обикновено са кървене по време на секс и обилно "бяло течение", обяснява д-р Христо Станков от АГ "Шейново".

Блокиране и изтегляне на Клопидогрел Актавис/Clopidogrel Actavis табл 75 мг х 30

Блокиране и изтегляне на Клопидогрел Актавис/Clopidogrel Actavis табл 75 мг х 30

По заповед на Изпълнителната агенция по лекарствата, генеричното лекарство се изтегля от пазара

Подготовка за планинско катерене (алпинизъм) - Диамокс (ацетазоламид) помага против ефектите на височинната болест

Подготовка за планинско катерене (алпинизъм) - Диамокс (ацетазоламид) помага против ефектите на височинната болест

Ацетазоламид/ acetazolamide е диуретик, известен по свет с търговските имена: Диамокс/ Diamox, Диамокс Секвелс/ Diamox Sequels, Апо-ацетазоламид/ Apo-Acetazolamide, Дехидратин/ Dehydratin, Диакарб/Diacarb

Лекарство срещу хепатит добавено в позитивния списък

Лекарство срещу хепатит добавено в позитивния списък

В актуализирания позитивен лекарствен списък е добавен препаратът Entecavir за лечение на хронична инфекция с хепатит В. Все още в списъка липсва медикаментът Tenofovir

Гедеон Рихтер представи Нортиван (валсартан) таблетки от 80 и 160 мг

Гедеон Рихтер представи Нортиван (валсартан) таблетки от 80 и 160 мг

Нортиван/Nortivan е търговско наименование на валсартан/valsartan, производство на унгарската фармацевтична фирма Гедеон Рихтер/Gedeon Richter

Живачните термометри са забранени във всички страни на Европейския съюз

Живачните термометри са забранени във всички страни на Европейския съюз

От 1 януари 2009 година се забранява употребата на живат в уреди и апарати за домашна употреба


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.