Д-р Шарков: Водете детето на зъболекар още на 6-месечна възраст
Новини
10/03/2011

Източник: в-к Монитор, 10.03.2011


Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р НИКОЛАЙ ШАРКОВ: Водете детето на зъболекар още на 6-месечна възраст

Зимните бебета са застрашени от рахит заради липсата на витамин D

Напоследък излизат покъртителни данни за денталното здраве на българските деца. Вярно ли е, че те са с най-криви и развалени зъби?

За съжаление е вярно. Безплатният пакет, който Националната здравноосигурителна каса осигурява за децата и тийнейджърите до 18-годишна възраст, е значително по-богат, отколкото за пълнолетните. Докато за възрастните той включва един преглед и две дейности, то за тях са осигурени един преглед и четири дейности. Въпреки това се оказва, че има и малчугани, които не са водени на зъболекар дори в рамките на безплатно осигуреното лечение. В същото време изследване на Българския зъболекарски съюз показва, че 6-годишните имат по 5 временни зъба с кариес, 12-годишните - средно 3 развалени постоянни зъба, а при 18-годишните всеки четвърти младеж е с поне един изваден зъб.

Децата в повечето случаи ги е страх от зъболекаря. Има ли трикове, с които все пак те могат да бъдат убедени да влязат в кабинета?

Възпитанието на децата по отношение на здравето зависи от първите седем години, но по-важни са първите седем години на мама и тате. Родителите, а често пъти и баба и дядо, които ги отглеждат, са тези, които трябва да изградят позитивната нагласа към белите престилки. Те в никакъв случай не бива да плашат детето с чичо доктор.

Още при поникването на първите зъбки към 6-месечна възраст то трябва да бъде заведено на зъболекар. Преди това обаче бъдещата майка още след установяване на бременността трябва да посети своя лекар по дентална медицина. Това е фиксирано и в наредбата на Министерството на здравеопазването за майчиното здраве. Зъболекарят е този, който ще я съветва по време на цялата бременност какво да прави, за да бъдат здрави и прави зъбите на бъдещото й дете. Допреди двадесетина години това се изпълняваше стриктно, тъй като акушер-гинеколозите, щом установяха и регистрираха бременност, изпращаха жените при нас. Сега обаче това се неглижира от тяхна страна и остава най-вече инициатива на самата бъдеща майка.
Важно е да се знае, че здравноосигурената бременна има право на втори преглед. Това е залегнало и в Националния рамков договор със здравната каса.

Какво трябва да прави бременната, за да бъдат здрави зъбите на детето й?

От изключителна важност е храненето. След третия месец от бременността тя трябва да увеличи консумацията на месо, риба и млечни продукти, тъй като те са богати на аминокиселини – така необходими за изграждане на матрицата, върху която ще се отлагат солите и ще се образува костната система и зъбите на детето.

Ако жената е вегетарианка?

Вегетарианките могат да ползват повече ядки и яйца. Петият-шестият месец от бременността е периодът на отлагане на минералите. Тогава организмът има нужда от повече калций и фосфор. Задължително те трябва да се набавят чрез храната, от млякото и млечните продукти. Количеството им на консумация трябва да е удвоено. Калциевите препарати не са така ефикасни както самите продукти. В този период от тях се нуждае не само организмът на жената, но и на бъдещото дете. Кърменето е много важно, нищо не може да го замести. Кърмата не може да бъде заменена дори от най-добрата изкуствена храна. До една годинка бебето се нуждае от достатъчни количества витамин D и Е. Към момента обаче най-широкоизползваният досега препарат - вигантол, липсва от аптеките заради промяна на опаковките. Поради това зимните бебета, които не могат да бъдат излагани на слънце, са най-застрашени от рахит, тъй като витамин D подпомага обмяната на калция.

Вярно ли е, че биберонът може не само да увреди постоянните зъби, но и да наруши цялостно захапката на детето?

Абсолютно вярно е и това вече е доказано. Бабешкият метод за успокояване на бебето – биберон, намазан с мед, е бич за зъбите. Водата, която му се дава, в никакъв случай не бива да бъде подсладена. Съществува т.нар. синдром на биберона, при който предните зъби на горната челюст на детето напълно се унищожават в най-ранна възраст. Такива деца имаме много в България. Нощното хранене с мляко също крие опасност, защото също води до синдрома на биберона. По същата причина да не се дават безразборно плодови сокове, а само с основното хранене. След това устата на детето трябва да се изплакне, като му се даде да пийне вода. Още след раждането два пъти седмично майката трябва да отваря устата му и с намотана марля на пръста леко да я очиства, когато пробият първите зъбки – да ги изчетква със специални накрайници за пръсти или с бебешки четки, които се продават в аптеките. Така детето от малко свиква с това, че зъбите са важно нещо и трябва да се поддържат с всекидневна грижа.

От каква възраст детето трябва да започне да мие зъбите си с паста и четка?

До годинка и половина майката се грижи за устната му хигиена. След тази възраст то трябва да бъде снабдено с детска четка и ароматна паста за зъби, за да му е приятно да си ги чисти. Миенето им първоначално трябва да прави майката, след това то да държи четката, а тя да насочва ръката му към правилното почистване, докато постепенно малчуганът се научи сам. Тя трябва да го научи да четка и езика си, тъй като той е с фини папили, в които се загнездват много вредни и болестотворни микроорганизми.

Есциталопрам - съдържащите препарати станаха седем в България

Есциталопрамът даде добри резултати в психиатричната практика

Ентерик Екол/ Enteric Ecol - нов, подобрен пробиотик на Кенди Фарма

Ентерик Екол/ Enteric Ecol - нов, подобрен пробиотик на Кенди Фарма

Ентерик Екол/ Enteric Ecol е под формата на капсули, които при деца под 6 години могат да се отварят и да се дават като съдържимото се смеси с малко мляко, сок или вода

Нимезулид/Nimesulid - съдържащите лекарства се ограничават

Нимезулид/Nimesulid - съдържащите лекарства се ограничават

Административно се променят показанията, като се изключват всички състояния на повишена температура или грипоподобни симптоми

Да се разреши интернет търговията с лекарствени продукти предвижда промяна в закон

Да се разреши интернет търговията с лекарствени продукти предвижда промяна в закон

МИЕТ предлага с промяна в Закона за защита на потребителя да се разреши интернет-търговията с лекарствени продукти без лекарско предписание

Мепрезор/Meprezor: първият генерик на Нексиума у нас

Мепрезор/Meprezor: първият генерик на Нексиума у нас

Фармацевтичната генерична фирма Сандоз/Sandoz регистрира първия генеричен заместител на Нексиум/Nexium – Мепрезор/Meprezor. За сега Мепрезор е само под формата на стомашно-устойчиви таблетки от 20 и 40 mg.


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.