Лечение на остеопороза с бисфосфонат - една таблетка и месец спокойствие
Новини
14/11/2011

 

Лечение на остеопороза с бисфосфонат - една таблетка и месец спокойствие

 

Остеопорозата е заболяване на опорно-двигателния апарат, което се характеризира с висока честота на заболеваемост. Засяга костите и главно калциевата обмяна.

 

Постъпилият чрез храната калций се всмуква в червата с дейното участие на витамин D. Калцият в кръвта участва в мускулните съкращения, кръвосъсирването, както и в провеждането на нервни импулси. В организма 99% от наличния калций се складира в костите под формата на неразтворимия комплекс хидроксиапатит.

Човешкото тяло има три вида костни клетки: едните усвояват калция от кръвта и го натрупват под формата на костно вещество (остеобласти), а другите (остеокластите) – обратно, разграждат костното вещество и така пускат калция обратно в кръвта. Тези два противоположни процеса играят ролята на балансьор на плазмените нива на калция, а костите всъщност са резервоар за калций. Третият вид (остеоцитите) поддържат матрикса на костта.

 

Тихата епидемия

При остеопорозата се нарушава равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костно вещество, в полза на разграждането. Костите стават крехки, поради намаляване на количеството на хидроксиапатита.  Засягат се най-вече китките, гръбнака и тазобедрените кости.

 

Снимка: Health Jockey.com

Характерно за заболяването е, че болният не го боли и може да остане незабелязано в продължение на години. Болката настъпва, едва когато се получат счупвания в местата с най-голяма костна загуба. Костите стават толкова рехави, че е възможно пациент да си счупи ребро или гръбначен прешлен само при ставане или при нормално извиване настрани!

Остеопорозата е първична и вторична. Към първичната спадат състояния, възникнали  в напреднала възраст или след настъпване на менопаузата при жените. Вторичната най-често се причинява от даден вид лекарство.

 

Какво води до появата на остеопороза?

Различни фактори могат да доведат до развитието на заболяването.

Организмът на мъжа и на жената произвежда полови хормони, които стимулират остеобластите и потискат остеокластите. Когато отпадне функцията на яйчниците (след последната менструация), намалява продукцията на женски полови хормони. В резултат се нарушава усвояването на калций от червата, намалява количеството му в кръвта. За да компенсират недостига на калций в кръвта, остеокластите веднага започват да разграждат костно вещество.

Ендокринните болести (засягат производството на хормони), са също фактор за развитие на остеопорозата. При хипогонадизмът намаляват половите хормони, при хиперпаратиреоидизмът се повишава нивото на паратиреоидни хормони, които пък стимулират костното разграждане.

Лошото хранене, консумацията на алкохол и тютюнопушенето, както и хронични заболявания като нарушеното всмукване на хранителни вещества от червата, хроничната бъбречна недостатъчност, онкологичните заболявания, също водят до недостиг на калций и витамин D.

Обездвижването подпомага развитието на заболяването, докато физическото натоварване, обратно,  е стимул за изграждане на скелета. Двигателната активност повишава костната плътност и влияе благоприятно върху обмяната на веществата.

 

Как да се предпазим от остеопороза?

Като профилактика е необходимо да се изключат рисковите фактори, както и да се обогати диетата с калций и витамин D. Предозирането на калций, обаче, може да доведе до натрупването му в стените на кръвоносните съдове и да причини запушване на артерии или да образува камъни в бъбреците. Препоръчителната доза е около 1500 милиграма, а тази на витамин D - 200 милиграма на денонощие.

 

Пациентите, лекувани с кортикостероиди са застрашени от развитие на остеопороза

Пациенти, които дълго време са на лечение с кортикостероиди (над шест месеца) са предразположени да заболеят от лекарство-индуцирана (вторична) остеопороза. Опасността от кортикостероидите се дължи на това, че те потискат продукцията на полови хормони от тестисите и яйчниците, усвояването на калций от червата, както и пряко потискат остеобластите. Може да предизвикат вторичен хиперпаратиреоидизъм - повишават костното разграждане. Кортикостероиди са дексаметазонът (Дексаметазон/ Dexamethazon, Преднизолон F/ Prednizolon F), бетаметазонът (Флостерон/ Flosteron, Дипрофос/ Diprophos, Целестон/ Celeston), метилпреднизолонът (Медрол/ Medrol, Депо-Медрол/ Depot-Medrol, Солу-медрол/ Solu-Medrol).


Остеопорозата се лекува!

Лечението има за цел да стимулира изграждането на костта или да потисне  нейното разграждане. Използват се седем групи лекарства:

  • бисфосфонати
  • хормон-заместителна терапия
  • лекарства, стимулиращи естрогеновите рецептори
  • рекомбинантен паратиреоиден хормон
  • стронциеви соли
  • калцитонин
  • калцитриол

За лечение на първична остеопороза, лекарства на първи избор са бисфосфонатите, хормон-заместителната терапия и стронциевите соли. В случай на ниска ефективност или противопоказаност, се назначават калцитонин и естрогенови модулатори. При вторична остеопороза се назначават бисфосфонати, хормон-заместителна терапия и калцитриол.

 

Бисфосфонатите – средство на избор

Бисфосфонатите са синтетични аналози на пирофосфат, при който фрагментът Р-О-Р (фосфор-кислород-фосфор) е заменен с Р-С-Р (фосфор-въглерод-фосфор). Тази замяна на кислороден с въглероден атом обуславя тяхната устойчивост на разграждане от различни ензими в организма. Потискат остеокластите и стимулират остеобластите по индиректен начин. Използват се както инжекционни форми, така и таблетки за прием през устата.  Таблетните форми намаляват случаите на отказ на пациента от лечение.

Необходимо е да се дадат специални указания на пациента за приема на таблетирани бисфосфонати:

Дозата се приема сутрин, поне 30 минути преди хранене, само с вода и задължително във вертикално положение – изправен или седнал. Веднага след това е желателно пациентът да се движи тридесетина минути или поне да не ляга за същото време.

Прави се така, за да не се образуват язви по хранопровода и горните отдели на стомашно-чревния тракт. Калциевите препарати се приемат поне два часа след бисфосфоната, за да не пречат на усвояването му.

Снимка: healthcaretips.typepad.com

Освен доброто повлияване на болестта, бисфосфонатите са изключително удобни като схема на дозиране, която може да варира от една седмица до една година!  Най-често се предписват:

  • Ibandronat (Бонвива/ Bonviva) - един път месечно
  • Risendronat (Ризендрос/ Risendros) - един път седмично
  • Alendronat (Фозамакс/ Fosamax) - един път седмично
  • Zolendronat (Акласта/ Aclasta) - един път годишно под формата на инжекционен разтвор

 

Хормон-заместителна терапия

Лечението е продължително, минимум 10 години. Необходимо условие е матката да бъде незасегната. Използва се комбинация от естроген и прогестерон,  за да се сведат до минимум възможностите от  развитие на рак на лигавицата на матката. Естрогените засилват образуването на кръвни съсиреци, затова не се употребяват при пациенти, които имат фамилна предразположеност, затлъстяване или трайно обездвижване.

Интересна алтернатива на хормон-заместителната терапия представлява синтетичният стероид тиболон/ tibolone, който се отличава със слаба естрогенна и прогестеронова активност. Може да се използва при групите пациенти, за които хормон-заместителната терапия е противопоказана.

 

Стимулатори на естрогеновите рецептори

Нехормонална алтернатива на естрогените е ралоксифен/ raloxifene – селективен модулатор на естрогеновите рецептори. Стимулира рецепторите в костната тъкан, сърдечно-съдовата система и потиска рецепторите в млечната жлеза и матката. Избирателното му действие намалява риска от злокачествени заболявания на млечната жлеза и матката.

 

Рекомбинантен паратиреоиден хормон

Човешкият рекомбинантен паратиреоиден хормон терипаратид/ teriparatide (синтетичен аналог на паратиреоидния хормон) се използва при тежки форми на остеопороза при жени в менопауза, както и при мъже, които са развили заболяването, поради намалена продукция на полови хормони. Паратиреоидният хормон повишава количеството на калция в кръвта като го извлича от депата, в това число и от костите. Но синтетичният аналог, поради режима си на дозиране (една подкожна инжекция веднъж дневно), стимулира в по-голяма степен остеобластите, отколкото остеокластите. С това подобрява костното образуване и повишава минералната плътност.

 

Калцитонин

Чрез съвременна рекомбинантна генна технология от сьомга се добива човешки калцитонин. Той потиска остеокластната активност.  Съществува под формата на инжекционен разтвор и спрей за впръскване в носа (Миакалцик/ Miacalcic). Допълнително, проявява обезболяващ ефект, с което е особено полезен при счупвания на гръбначния стълб.

 

Стронциеви соли

Стронциевите соли (Осеор/ Osseor) се използват относително отскоро. Йоните на стронция се прикрепят избирателно върху кристалите на хидроксиапатита. При проведено проучване е установено, че потискат остеокластите и стимулират остеобластите, тоест имат двоен ефект.

 

Калцитриол

Калцитриолът е предшественик на витамин D, който стимулира усвояването на калций в червата и подобрява костното образуване.

 

Остеопоретичните фрактури

При настъпило счупване се използват обезболяващи, нестероидни противовъзпалителни средства, психотропни и отпускащи мускулатурата лекарства. Освен с лекарства, в последно време се налагат лечението с физикална терапия и кинезитерапия, както и ортопедичните средства – носенето на корсети (колан-лумбостати) и оперативно лечение на счупванията.

-----------------------------------

© Педиатрична аптека Ерудита

Сервиз за медицинска апаратура в Педиатрична аптека Ерудита

Сервиз за медицинска апаратура в Педиатрична аптека Ерудита

Ремонтираме апарати за кръвно налягане и инхалатори (небулизатори)

Болница ”Св. Екатерина” с нов компютърен томограф

Болница ”Св. Екатерина” с нов компютърен томограф

УНСБАЛ "Света Екатерина" ЕАД ще разполага с нов компютърен томограф, съобщиха от лечебното заведение

ВАЖНО: Сервизът за апарати за кръвно налягане временно спира приемането на нови поръчки като част от мерките против разпространението на коронавирус у нас

Всички приети до момента апарати ще бъдат сервизирани и на получателите ще се обадим за получаване по график!

Фуроземид/ furosemid капсули от 250 или 500 мг вместо несъществуващия в България Лазикс/ Lasix

Фуроземид/ furosemid капсули от 250 или 500 мг вместо несъществуващия в България Лазикс/ Lasix

Оригиналният продукт Лазикс капсули/ Lasix capsules от 250мг или от 500 мг няма регистрация в България

Мистър Рино отново наличен

Мистър Рино отново наличен

Булгермед, внесе нови количества от най-продавания детски модел инхалатори за домашна употреба Мистър Рино (Mister Rino)


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.