Липофитол/ Lipophytol може да измести статините?
Новини
07/11/2012

Хранителна добавка може да замени употребата на цял клас лекарствени продукти

Откакто медицината се сдоби с високоинформативни клинични изследвания на различни показатели на хомеостазата на човешкия организъм, модерно стана да се говори за двата вида холестерол, наречени условно „лош холестерол (LDL)“ и „добър холестерол (HDL)“. Нископлътностният холестерол (LDL) наричаме лош, понеже именно той се натрупва по вътрешната повърхност на кръвоносните съдове и образува т.нар. артериални плаки. Артериалните плаки са опасни, защото могат постепенно да причинят запушване на кръвоносния съд или да се откъснат и така да запушат по-малък, но важен кръвоносен съд, с което да причинят инфаркт или инсулт.

Съвкупността от лошия и добрия холестерол наричаме общ холестерол. От гледна точка на възможността да оценим риска от сърдечно-съдово заболяване, съотношението между общия холестерол и добрия холестерол представлява най-добрия показател, който предсказва опасността от сърдечно-съдови заболявания. Според Световната здравна организация (СЗО), повишаването на този коефициент само с 1% води до трикратно по-голямо увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Средство на избор в момента при пациенти с повишено ниво на лошия холестерол е употребата на т. нар. статини. Статините са лекарствени вещества, които се намесват пряко в ензимните системи на черния дроб и по този начин възпрепятстват образуването на лош холестерол. Разбира се, една такава намеса от съвременна гледна точка може да бъде оправдана, само ако трябва да бъде спасен живота на пациента. Заради механизма си на действие, статините имат много и доста тежки нежелани ефекти.

В последните години особени надежди се възлагат на фитостеролите – растителни стероли и станоли – които освен, че са с естествен произход, се оказаха доста ефективни в намаляването на лошия холестерол. Ежедневен прием от 2 грама на ден води до намаляване на лошия холестерол с около 10%. Интересното при фитостеролите, е че те могат да бъдат включени в т. нар. функционални храни: вместо да приема лекарства е достатъчно пациентът да приема богата на фитостероли храна. Употребата на функционални храни залегна и в официалните препоръки за първична и вторична превенция на сърдечно-съдовите заболявания на множество уважавани национални и международни организации като: Американската сърдечно-съдова организация, Испанското кардиологично дружество, Асоциацията на специалистите по хранене във Финландия, Националната сърдечно-съдова фондация в Австралия, Националната програма за образование по холестерол и много други.

Фитостеролите са структурни аналози на холестерола и се срещат като естествени съставки на клетъчните стени при растенията. Заради структурната си аналогия те се явяват и функционални аналози на холестерола – регулират флуидността (течливостта), избирателната пропускливост на клетъчните мембрани и други метаболитни процеси, които се случват около и в клетъчната стена. Представители на фитостеролите са кампестерол, бета-ситостерол, ергостерол и др.

Основни източници на фитостероли са нерафинираните растителни масла, ядките, зърнените храни – ръж, царевица, пшеница, бобовите култури, зеленчуците, някои части на иглолистните дървета (бор и смърч). За сравнение, две чаени лъжички царевично масло, съдържат около 250 милиграма стероли, половин чаша фъстъци – 60 милиграма стероли, докато един среден домат е носител на едва 5 милиграма стероли.

Действието на фитостеролите се изразява в това че, поради структурното си сходство с холестерола, го конкурират на ниво чревна абсорбция и поради тази причина организмът не усвоява цялото количество холестерол. От друга страна, фитостеролите повлияват вътреорганизмовия синтез на холестерола като променят експресията на множество стерол-регулиращи гени.

Тъй като нито холестерола, нито фитостеролите могат да преминат сами чревната бариера, то тяхното усвояване зависи също от транспортни механизми, които обаче зависят от експресията на гореспоменатите гени. Съществуват и други биохимични механизми, които повлияват баланса между добрия и лошия холестерол. В резултат може да се каже, че фитостеролите причиняват посредством множество различни механизми намаляване на нивата на холестерола в кръвта.

Първият препарат у нас, който клинично значимо понижава нивата на холестерола, е Липофитолът. Липофитол представлява микрокапсулирани микронизирани неестерифицирани свободни фитостероли под формата на прах за прием през устата. Микрокапсулацията ги прави лесноразтворими както във водна, така и в маслена среда. Микронизацията засилва ефекта като улеснява доброто диспергиране в червата. Важно е също да се отбележи, че липофитол е източник на неестерифицирани фитостероли, които са до 2 пъти по-ефективни от естерифицираните форми.

Фракцията фитостероли, които предоставя препарата Липофитол има и доказан антиатерогенен, антиоксидантен, противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект. Има проучвания, които доказват изразена антиракова активност при рак на гърдата, на стомаха, а хранопровода, на яйчниците и на дебелото черво.

Фитостеролите се явяват, според съвременното гледище, основно средство за профилактика и допълнение към лечението на високи холестеролови нива.

Липофитол е хранителна добавка и може да намерите в Педиатрична аптека Ерудита без рецепта.

Подходящ е за профилактика и лечение на повишени холестеролни нива, като съпътстващ прием при хранителни диети, целящи намаляване на наднорменото тегло, като предпазване на организма в комбинирани схеми за изгаряне на мазнини при спортисти (едновременно с употребата на фатбърнъри), при пациенти с диабет или други форми на метаболитен синдром.

Забележка:

Наименованието холестерин е старо тривиално наименование на холестерола.

Педиатрична аптека Ерудита

Ново видео: Душ за устна хигиена

Ново видео: Душ за устна хигиена

Видеото показва каква е окомплектовката на душа за устна хигиена и как се работи с него

Лечението на глисти и тении отново възможно! Мебендазол/ mebendazole и албендазол/ albendazole сироп за деца и възрастни

Лечението на глисти и тении отново възможно! Мебендазол/ mebendazole и албендазол/ albendazole сироп за деца и възрастни

Лекуващият лекар вече може да предпише албендазол/ albendazole или мебендазол/ mebendazole под формата на орална суспензия

Дотур/Dotur не се внася в България

В момента антибиотикът се предлага под името Вибрамицин/Vibramycin и Доксициклин Актавис/Doxiciclin Actavis

Липофитол/ Lipophytol може да измести статините?

Подходящ е за профилактика и лечение на повишени холестеролни нива, като съпътстващ прием при хранителни диети, целящи намаляване на наднорменото тегло, като предпазване на организма в комбинирани схеми за изгаряне на мазнини при спортисти (едновременно с

Nurofen/Нурофен 400 стана лекарство без рецепта

Nurofen/Нурофен 400 стана лекарство без рецепта

Всички форми на Nurofen/Нурофен вече се отпускат без рецепта


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.