Циклоспорин Ерудита капки за очи/ Cyclosporin Erudita eye drops
Новини
 
 
 
циклоспорин ерудита капки за очи/ cyclosporin erudita eye drops

известен е в чужбина с търговските имена рестазис/ restasis, циклоксан/ cycloxan, икервис/ ikervis. в българия няма регистриран търговски продукт - изготвя се единствено в централната научна аптечна лаборатория по рецепта от лекуващия лекар
 
 
 
капките за прилагане в конюнктивалния сак имат общо наименование колири
 
 
централната научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита има нужните условия и капацитет да приготви капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops по предписание от лекуващия офталмолог
 

циклоспоринът е лекарствено вещество - мощен имуносупресант, селективно действащ върху т-лимфоцитите. той е цикличен не-рибозомен полипептид, състоящ се от 11 аминокиселини, произведени от гъбички от вида beauveria nivea. използва се за предотвратяване на отхвърлянето на присадката по време на трансплантация на органи и тъкани.
 
действието на циклоспорина върху имунната система е открито в лабораторията на фармацевтичната фирма сандоз/ sandoz в базел (швейцария) на 31 януари 1972 г.
 
 
показания:
 
капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops се прилагат при пациенти със сух кератоконюнктивит (които не произвеждат достатъчно слъзна течност) – за стимулиране продукцията на сълзи.
 
капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops е локален имуномодулатор, което прави приложението му допустимо при множество съвсем различни по произход очни състояния.
 
 
механизъм на действие: 
 
точният механизъм на действие на капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops засега не е изяснен. на клетъчно ниво, той потиска образуването и освобождаването на лимфокини, включително интерлевкин 2 (растежен фактор на т-лимфоцитите). циклоспорин/ cyclosporin блокира лимфоцитите в покой в гена g0 или g1 на клетъчния цикъл и потиска антиген-зависимото освобождаване на лимфокини от активирани т лимфоцити. всички получени данни показват, че циклоспорин/ cyclosporin специфично и обратимо върху лимфоцитите. за разлика от цитостатиците, циклоспорин/ cyclosporin не инхибира хемопоезата и не засяга функцията на фагоцитите.

фармакологично, циклоспорин/ cyclosporin попада в групите на инхибитори на калцинеурин и имуносупресивните агенти.

 
най-честа дозировка:
 
капки за очи циклоспорин капки за очи/ cyclosporin eye drops се дозират на 12 часа по 1 капка в засегнатото око.

ако се използват други капки за очи, между приложението на различните лекарства трябва да има интервал от най-малко 15 минути. циклоспорин капки за очи/ cyclosporin eye drops трябва да се прилага последен. 
 
лекарят трябва да проверява необходимостта от продължаване на лечението с циклоспорин капки за очи/ cyclosporin eye drops най-малко на всеки 6 месеца. 

 
начин на приложение:
 
преди употреба, разклатете внимателно флакона с капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops (без да разтръсквате – с бавни движения първо в едната, после в другата посока), за да се хомогенизира добре.
ако носите контактни лещи, отстранете ги преди накапване на капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops. контактните лещи може да поставите отново поне 15 минути след прилагане на капките. 
 

 

лекарствени форми:

стабилизиран стерилен маслен разтвор на циклоспорин/ cyclosporin, най често в концентрация 0,05 %.

 


внимание!


не правете опит сами да приготвите капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops! непознаването на технологията на очните форми и липсата на специално оборудване може да доведе до сериозни очни увреждания, включително дисеминирано микробиално замърсяване или лезии на лигавицата на конюнктивалния сак и роговицата!

 

очни лекарствени форми се приготвят само и единствено в асептични условия от квалифицирани фармацевти!

 

асептични условия се постигат със специално оборудване, което подлежи на периодичен микробиологичен контрол и прецизни  техники на почистване!


централната научна аптечна лаборатория при педиатрична аптека ерудита е единствената в страната лицензирана база от открит тип (гражданска аптека), която има разрешение за приготвяне на очни лекарствени форми!

 

 

бременност и кърмене

нежеланите реакции не са наблюдавани след употреба на  очни капки циклоспорин  при репродуктивните проучвания при животни. серумните концентрации са под границата на откриване (<0.1 ng / ml) след офталмологично приложение. експозиция на фетуса след офталмично приложение не се очаква. трудно преминава диаплацентарната бариера.  лекарствената форма е за локално прилижение и практически не оказва какъвто и да било системен ефект върху плода. нежелани лекарствени реакции 

от страна на сърдечно-съдовата система: много често - артериална хипертония. 
от страна на хемопоетичната система: понякога - анемия, тромбоцитопения; рядко - микроангиопатична хемолитична анемия, хемолитичен уремичен синдром. 
от страна на централната нервна система и периферната нервна система: много често - тремор, главоболие; често парестезия; понякога - признаци на енцефалопатия. 

 
описаните горе нежелани лекарствени реакции са наблюдавани при системно лечение (прием през устата) на циклоспорин/ cyclosporin.
 
нежелани лекарствени реакции при приложение на циклоспорин/ cyclosporin в очния сак: 
очна болка;
оток на очите, зачервяване, тежък дискомфорт, песъчливост;
леко парене или чувство на жилене в очите;
леко зачервяване или сърбеж;
замъглено зрение;
чувството за чуждо тяло в  окото. 

 

противопоказания

при повишена чувствителност и непоносимост към някоя от съставките, употребата на капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops следва да се прекрати и незабавно да се направи консултация с лекар – офталмолог.

злокачествени новообразувания и преканцерозни кожни заболявания;

дребна шарка;

херпес зостер (риск от генерализиране на процеса);

тежка чернодробна недостатъчност;

хиперкалиемия;

неконтролирана хипертония;

синдром на малабсорбция;

инфекциозни заболявания в остра фаза.

 

специални предупреждения преди употреба 

 

да не се използва:

ако пациенът  е прекарал херпесна инфекция на окото (херпесен кератит)

на фона на злокачествени  новообразования, засягащи окото

в педиатрията при деца на възраст до една година

при чувствителност към активното или някое от помощните вещества на лекарството 

 


лекарствени взаимодействия 

едновременната перорална употреба на нспвс с циклоспорин/ cyclosporin, особено при дехидратация, може да потенцира бъбречната дисфункция. трябва да се внимава при употребата на други лекарства, за които е известно, че нарушават бъбречната функция.

 

фармакокинетика  и фармакодинамика 

разпределението в околните тъкани е сравнително добро и бързо. максималните пикови концентрации в кръвта достигат от 1 – 6 часа след прилагането му. циклоспоринът се разпределя предимно извън кръвния поток. в кръвта 33-47% от циклоспорина е в плазмата, 4-9% в лимфоцитите, 5-12% в гранулоцитите и 41-58% в еритроцитите. свързването към плазмените протеини (главно липопротеини) е приблизително 90%.  циклоспоринът до голяма степен  претърпява основна  биотрансформация, което води до образуването на приблизително 15 метаболита. няма един основен път на метаболизъм.  циклоспорин се екскретира основно  през жлъчка и само 6% от вътрешната доза се екскретира в урината (само с 0,1% непроменен). стойностите на крайния т1 / 2 циклоспорин са силно променливи, което зависи от използвания метод за определяне и изследваната популация пациенти. стойностите на крайния т1 / 2 варират от 6,3 часа при здрави доброволци до 20,4 часа при пациенти с тежко чернодробно заболяване.  


 

съхранение 

на тъмно и при стайна температурата до 25 градуса.
не използвай след указания на опаковката срок на годност!

съхранявайте на място, недостъпно за деца! 

 

режим на отпускане 

капки за очи циклоспорин/ cyclosporin eye drops се приготвят и отпускат само по лекарско предписание (с рецепта)!

 

-------------------------------------------

запитване за актуална цена:

напишете запитването си за актуалната цена в раздел контакти на сайта.

приемаме плащане в брой, с дебитна карта на системата борика и с кредитни карти visa или mastercard.

 

условия за обработка на запитването ви:

напишете съобщение в раздел контакти на сайта със следната информация:

1. за какво здравословно състояние се отнася (диагноза);

2. за кой лекарствен продукт е запитването ви;

3. три имена на пациента;

4. възраст и телесно тегло на пациента;

5. имена и телефон за връзка с вас.

 

запитване за лекарство по рецепта:

напишете запитването си за лекарство по рецепта в раздел контакти на сайта.

ако не можете да разчетете рецептата, ще ви посочим адрес на електронна поща, на който да изпратите изображение на рецептата (сканирана или заснета с телефон).

 

общи условия на цнал:

за да се запознаете с общите условия за ползване на услугите на централната научна аптечна лаборатория към педиатрична аптека ерудита, натиснете тук .

----------------------------------

педиатрична аптека ерудита

 

 

----------------------------------

ключови думи: рестазис капки за очи се приготвят в специални асептични условия циклоспорин на капки за очи не са като капките за нос приготвяне на капки за очи за накапване в очите с циклоспорин рестазис със същото качество рестазис като капките за очи с цислоспорин капките за очи се наричан очни капки на латински колир или очни капки у нас само аптека ерудита има условия за приготвяне на очни капки с циклоспорин рестазис и циклоксан да не се бърка с цилоксан очни капки за очи

 

Отново има Фелоран Актавис 100 мг/Feloran Actavis 100 mg таблетки

Фелоран Актавис 100 мг/Feloran Actavis 100 mg е търговско наименование на лекарствен продукт, съдържащ диклофенак/diclofenac

Волуматик/Volumatic отпада, замества го Бейбихалер/ Babyhaler

Волуматик/Volumatic отпада, замества го Бейбихалер/ Babyhaler

Наставката Волуматик (Volumatic) за инхалиране на спрейните форми на лекарствата на ГлаксоСмитКлайн (Салбутамол, Вентолин, Бекотид, Беклофорте, Фликсотид...) се спира от производство и употреба в световен мащаб.

Регаин/Regaine отпада от номенклатурата на лекарствата

Регаин/Regaine отпада от номенклатурата на лекарствата

Производителят Пфайзер го изтегли от пазара по икономически съображения

Прокуратурата повдигна обвинение срещу директора на НЗОК Жени Начева и на бившия заместник-министър Емил Райнов

Прокуратурата повдигна обвинение срещу директора на НЗОК Жени Начева и на бившия заместник-министър Емил Райнов

Има все още остатъчни количества Бариев сулфат каша за рентгеново изследване

Отпускането на лекарството Бариев сулфат каша става само срещу представяне на оригинална лекарска рецепта


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.