За инхалаторите (небулизаторите)
Новини

Здравейте!

Днес разглеждах темите за инхалатори в различните сайтове и понаписах малко коментари, сега и тук ще ви дам информация за инхалаторите, така че простете ме, ако се повтарям...

На темата: инхалациите с физиологичен разтвор имат много благоприятен ефект върху организма. Например, в момента има епидемия от заболявания на дихателните пътища, която е причинена от вируси. Те не се третират с никакви известни на медицината лекарства, освен подсилване на имунната система - витамини, витаминозни храни и... инхалации на физиологичен разтвор.

В детското отделение пред моята аптека масово се прилага инхалацията в болнични условия, а след изписване идват при нас, за да си купят инхалатор за домашна употреба.

Не бъркайте инхалатора за домашна употреба (електрически уред) с приставката за спрейните фоми на лекарствата - Бейбихалер. Бейбихалер е пластмасов накрайник и не е никакъв електрически уред!

Един инхалатор за домашна употреба струва между 60 и 450 лева, като най-продаваните модели са около 150-180 лева. В моята аптека продаваме инхалатори от години и имаме наблюдения върху различните марки. Продавали сме Росмакс, Микролайф, Омрон, Пик, Хепинеб, Еоло, Парибой. С течение на времето, спряхме се основно на моделите Мис Карол (прилича на глава на крава) и Мистър Рино (прилича на пингвинче), от серията ПИК (производител италианската фирма Артсана, която произвежда детската серия Чико). Причината е, че апаратите имат много хубав дизайн (крава и пингвин) и децата ги приемат много по-добре, отколкото другите, които изглеждат като куфарчета с копчета. После, вносителят в България дава 3 години гаранционен срок и досега не сме имали проблеми с нито един апарат от тази серия. При другите марки апарати, гаранцията е или намалена до 1 година, или не се обслужва добре, или няма редовни доставки - налага се да чакате по няколко седмици. Все пак, ако настоявате на модел от друга марка, с която не разполагаме в момента, можем да ви го доставим за един ден или дори да ви го изпратим по куриер, ако не сте от София. На седмица изпращаме поне един инхалатор по куриер някъде из страната. През януари ни обявиха за аптеката, продала най-много инхалатори за 2008 година.

От разговорите с родителите научавам, че инхалаторът им спестява много повече разходи за лекарства, болнични и главоболия. Едно семейство ми споделиха, че за лечение на детето само за антибиотици са давали по 150 лева на месец, и то постоянно. Към това се добавят и усложненията, които детето получава, и натравянето на организма с тежки антибиотици, от които не се знае кога и как ще се проявят страничните ефекти.

Инхалаторът може да се ползва от всички в семейството - децата, майката и таткото - при първи симптоми на водниста хрема или общо неразположение. В окомплектовката влиза маска за деца, за възрастен, мундщук за уста и накрайник за нос при възрастните. Инхалаторът (небулизаторът) може да инхалира не само физиологочен разтвор, но и други течни лекарства, според състоянието на пациента! Купуват го и за лечение на астматици и възрастни хора със сърдечен задух.

На пазара има различни марки инхалатори, като ви съветвам да гледате няколко неща - на първо място- фирмата производител, после фирмата, която обслужва гаранционния сервиз, колко години гаранция има и накрая - дали в комплекта има всичко неоходимо - много от моделите нямат маска за дете, например!

За инхалациите се използват специални ампули физиологичен разтвор, които са по 93 стотинки. Предупреждавам, че не трябва да се ползва физиологичен разтвор от банка, понеже банката е стерилна само първия път, а всяко последващо теглене от нея ви дава един бактериално замърсен разтвор (от въздуха, влизащ в банката), който ще инхалирате на детето. Ползването на стъклени ампули физиологичен разтвор трябва да става при краен случай и с голямо внимание, тъй като е възможно попадането на съклени частици в разтвора за инхалиране.

Не инхалирайте разни чайове и други отвари на билки, защото етеричните масла много често са мощни алергени. Също така, проготвените от вас в домашни условия разтвори, колкото и да ги цедите, почти сигурно съдържат малки частици от билките (например: от цветовете на лайката) или от цедката (памучни влакна) и вие по този начин директно ги инхалирате в най-тесните участъци на белодробните разклонения! Има специални технологии за проготвяне на такива разтвори, но дори в нашата аптека не ги правим, понеже чакаме доставка на една специална апаратура за това.

Не е верно, че инхалаторите насилствено отварят бронхеолите - инхалаторът не прави високо налягане в маската, а оттам- в белите дробове. Маските имат дупки, през които излиза невдишаният аерозол. Технологията включва специален поток въздух в специално разработена небулизаторна чашка, където се раздробява механично течността и тя става на аерозол - това не е водна пара - никъде няма загряване и изпаряване! Подобен аерозол сте виждали когато отворите бутилка с газирана напитка - над нивото на напитката се получава една мъгла - това са фини капчици течност размесени във въздуха. Очевидно там няма никакво загряване!

Ако имате още въпроси, пишете ми тук или влезте в раздела е-Магазин/ инхалатори на сайта.

Педиатрична аптека Ерудита

До 5 години хемофилиците ще сe лекуват само с една инжекция седмично

До 5 години хемофилиците ще сe лекуват само с една инжекция седмично

Проблем е, че някои от възрастните хемофилици не са здравно осигурени и има опасения, че НЗОК може да откаже да плаща за тях

Омнадрен: Едно жадувано завръщане!

Омнадрен: Едно жадувано завръщане!

Аптека Ерудита изготвя списък на пациентите, желаещи да им се обадим, когато лекарството влезе на българския пазар

Гинофлор/Gynoflor вагинални таблетки - една нова за България лекарствена комбинация

Гинофлор/Gynoflor вагинални таблетки - една нова за България лекарствена комбинация

Информация за медицински специалисти!

Нитрофурантоин/ Nitrofurantoin можете да намерите при нас от началото на 2015 година

Нитрофурантоин/ Nitrofurantoin можете да намерите при нас от началото на 2015 година

Лекарството е известно с имената Фуролин/Furolin, Макродантан/ Macrodantan, Нитрофуран/ Nitrofuran и Пиелосептил/Pyeloseptyl

НОВО: Термометър за ухо Момерт

НОВО: Термометър за ухо Момерт

Инфрачервените термометри са бързи (мерят за около една секунда), освен това са неинвазивни (щадящи са) и са прости са употреба


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.