Лошите навици...
Новини
Как да се справим с лошите навици? 

Румяна Каменска, zdravbadi.com

Навиците са едно от най-полезните свойства на нашия мозък. Ако се замислим сериозно, ще си дадем сметка, че както в ежедневието, така и в работата си, вършим много неща на автопилот. Това ни спестява излишна енергия и оставя мисълта ни да се рее някъде необезпокоявана, докато ставаме сутрин, мием си зъбите, обличаме се, приготвяме закуска и т.н. Понякога автопилотът може и да ни подведе, но в общи линии предимствата му са несравнимо повече от недостатъците. Без да искаме, трупаме навици от най-ранно детство. Ненапразно е казано, че ако на човек му липсват първите 7 години, после трябва да полага големи усилия, за да навакса изгубеното.

Как и къде се зараждат навиците?

Д-р Елтън Чалмърс описва образуването на навика по следния начин: нервните клетки в мозъка са свързани посредством дълги нишки, наречени аксони. Чрез тях информацията се изпраща от една клетка в друга. Между аксоните се осъществява контакт, наречен синапс. Върху изпращащия аксон се образуват малки уплътнения, наречени бутони. Всъщност навикът представлява пътечка от такива бутони в нашия мозък. Колкото по-дълго и интензивно се повтаря навикът, толкова бутоните са по-ясно изразени.

За съжаление лошите навици се създават и пускат корени много по-лесно от добрите без да полагаме никакво усилие за това. Те са стабилни и издръжливи като плевелите, на чиято устойчивост и яки корени би завидяло всяко културно растение. Невролозите смятат, че веднъж създаден, навикът не може да се изтрие съвсем от мозъка, дори ако не е упражняван много години. За да се отървем от лошите навици, здраво настанили се в нас, трябва да създадем нови пътечки от бутони за протичане на нови мисловни реакции и действия и старателно да ги „утъпкваме”, та дори лошият навик и да подаде глава, новата пътечка да бъде по-дълбоко врязана в мозъка.

Как да изкореним лошите навици?

Какво да предприемем. Първо трябва да знаем, че имаме в ръцете си едно оръжие с голяма сила. Ако го употребяваме правилно, можем да постигнем неподозирани висини. Това е нашата воля. Трябва да я упражняваме, за да ни бъде добър помощник в трудното начинание.

Не се лъжете. Често се срамуваме да признаем, че всъщност не искаме да се отървем от лошия навик. Знаем, че е лош и казваме, че искаме да го премахнем, а всъщност той е част от нас и или го обичаме тайно, или ни мързи да положим усилия. Ако не си признаем честно истинското положение на нещата, вероятността да го изоставим е много малка. Признайте си: да, обичам този навик, но е необходимо да се освободя от него и ще направя всичко възможно.

Не се колебайте. Най-големият враг на дилемата да направите нещо или не е колебливостта. Ако волята е слаба и не сте решили твърдо да не направите нещо, вероятно скоро ще нарушите обещанието си. Например, ако сте на диета и някой ви предлага вкусен сладкиш, дали ще се съблазните или не, зависи най-вече от силата на вашето решение. Ако то не е установено непоколебимо в мозъка ви, по-лесно ще се подхлъзнете.

Създайте нов навик. Когато искате да се отървете от някой навик, е неправилно да стоите бездейно и да страдате, че няма с какво да се заемете. Природата не търпи празни места, тя се стреми да ги запълни. Освен това, когато насочвате мислите си към забранения навик, желанието за него се увеличава. Най-добре е да създадете навик, противоположен на лошия, и да се опитате чрез повторение да „утъпчете” неговата пътека. Ако имате навик да се карате, опитайте да се усмихвате и да казвате нещо положително; ако ръката ви търси запалката и цигарите, намерете занимание на ръцете си (работа, плетене, шиене на гоблени), което изисква цялото ви внимание и прогонва мисълта за пушене.

Предвкусвайте добрите резултати. Въпреки че формирането на навика ви струва усилия, представяйте си резултатите, които ще постигнете и това ще ви стимулира. Ако нахвърляте дрехите си в гардероба безразборно и не ви се иска да подреждате тези, които прибирате всеки ден, помислете колко време и енергия ще спестите, когато търсите нещо. Те винаги ще си бъдат подредени – само трябва да автоматизирате навика да оставяте всичко на мястото му. В началото, когато ви се прииска да се скарате, усмивката ви ще бъде изкуствена, но след време тя ще стане най-естественото състояние за вас, а това ще ви донесе куп положителни мисли и чувства и много усмивки в отговор и дори няма да ви хрумне да се карате.

Променете обстановката и нарушете ритъма. Навикът се чувства най-добре в определена среда, с определени хора или при определени обстоятелства в зависимост от това как е създаден. Опитайте се да промените всичко, свързано с тях. Ако е възможно, не му създавайте условия да се чувства добре. Например, свикнали сте да хапвате сладко към три часа следобед и това допринася за напълняването ви. Точно по това време силата на изкушението е най-голяма. Постарайте се да му попречите – заемете се с нещо спешно, пийнете чаша вода, мислете за друго. С всеки ден победата се удава по-лесно – новият навик се „окопава” все по-стабилно.

Не се поддавайте съзнателно на изкушението. Не казвайте съзнателно: „Само този път и няма повече”. Така предавате вече извоюваните позиции. Все едно, навярно и без да искате, някога ще действате по стария начин, но когато съзнателно решавате това, волята отслабва.

Не се обезсърчавайте. Ако все пак старото надделее и започнете да действате както преди, не се отказвайте. Знайте, че пътечката, прокарана от новия добър навик, е все още там и никога няма да се изтрие. И, което е по-добро, ако тръгнете по нея, ще ви е по-лесно, отколкото в началото.

Заключение

Дългото и редовно повторение на навиците определя начина и качеството на живота ни. Горчивата участ на пияницата е резултат от безброй напивания, самопожертвователният живот на светеца – от безброй молитви и добри дела. Наистина, много обстоятелства налагат своя отпечатък върху живота на всеки от нас, но ни е даден изборът на свободната воля. Нека изберем доброто, за да бъдем благословени за себе си и за другите.

Актуални данни на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за извършващия се преглед на съотношението полза-риск за Avandia, Avandamed и Avaglim

Актуални данни на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за извършващия се преглед на съотношението полза-риск за Avandia, Avandamed и Avaglim

Предисването на тези препарати продължава да е силно ограничено

Нитрофурантоин/ Nitrofurantoin можете да намерите при нас от началото на 2015 година

Нитрофурантоин/ Nitrofurantoin можете да намерите при нас от началото на 2015 година

Лекарството е известно с имената Фуролин/Furolin, Макродантан/ Macrodantan, Нитрофуран/ Nitrofuran и Пиелосептил/Pyeloseptyl

Глюкомерът Accu Chek Sensor вече на нова цена от 70 лв!

Глюкомерът Accu Chek Sensor вече на нова цена от 70 лв!

Вносителят Марвена взе решение за намаляване на цената и компенсиране на аптеките, закупили апарата на по-висока цена.

Лекарство срещу хепатит добавено в позитивния списък

Лекарство срещу хепатит добавено в позитивния списък

В актуализирания позитивен лекарствен списък е добавен препаратът Entecavir за лечение на хронична инфекция с хепатит В. Все още в списъка липсва медикаментът Tenofovir

Нексиум/Nexium с нова индикация

Нексиум/Nexium с нова индикация

Така Нексиум стана единствения инхибитор на протонната помпа в България, получил одобрение за тази индикация, който доказано повлиява рецидиви на кървене от стомашна или дуоденална язва.


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.