Лошите навици...
Новини
как да се справим с лошите навици? 

румяна каменска, zdravbadi.com

навиците са едно от най-полезните свойства на нашия мозък. ако се замислим сериозно, ще си дадем сметка, че както в ежедневието, така и в работата си, вършим много неща на автопилот. това ни спестява излишна енергия и оставя мисълта ни да се рее някъде необезпокоявана, докато ставаме сутрин, мием си зъбите, обличаме се, приготвяме закуска и т.н. понякога автопилотът може и да ни подведе, но в общи линии предимствата му са несравнимо повече от недостатъците. без да искаме, трупаме навици от най-ранно детство. ненапразно е казано, че ако на човек му липсват първите 7 години, после трябва да полага големи усилия, за да навакса изгубеното.

как и къде се зараждат навиците?

д-р елтън чалмърс описва образуването на навика по следния начин: нервните клетки в мозъка са свързани посредством дълги нишки, наречени аксони. чрез тях информацията се изпраща от една клетка в друга. между аксоните се осъществява контакт, наречен синапс. върху изпращащия аксон се образуват малки уплътнения, наречени бутони. всъщност навикът представлява пътечка от такива бутони в нашия мозък. колкото по-дълго и интензивно се повтаря навикът, толкова бутоните са по-ясно изразени.

за съжаление лошите навици се създават и пускат корени много по-лесно от добрите без да полагаме никакво усилие за това. те са стабилни и издръжливи като плевелите, на чиято устойчивост и яки корени би завидяло всяко културно растение. невролозите смятат, че веднъж създаден, навикът не може да се изтрие съвсем от мозъка, дори ако не е упражняван много години. за да се отървем от лошите навици, здраво настанили се в нас, трябва да създадем нови пътечки от бутони за протичане на нови мисловни реакции и действия и старателно да ги „утъпкваме”, та дори лошият навик и да подаде глава, новата пътечка да бъде по-дълбоко врязана в мозъка.

как да изкореним лошите навици?

какво да предприемем. първо трябва да знаем, че имаме в ръцете си едно оръжие с голяма сила. ако го употребяваме правилно, можем да постигнем неподозирани висини. това е нашата воля. трябва да я упражняваме, за да ни бъде добър помощник в трудното начинание.

не се лъжете. често се срамуваме да признаем, че всъщност не искаме да се отървем от лошия навик. знаем, че е лош и казваме, че искаме да го премахнем, а всъщност той е част от нас и или го обичаме тайно, или ни мързи да положим усилия. ако не си признаем честно истинското положение на нещата, вероятността да го изоставим е много малка. признайте си: да, обичам този навик, но е необходимо да се освободя от него и ще направя всичко възможно.

не се колебайте. най-големият враг на дилемата да направите нещо или не е колебливостта. ако волята е слаба и не сте решили твърдо да не направите нещо, вероятно скоро ще нарушите обещанието си. например, ако сте на диета и някой ви предлага вкусен сладкиш, дали ще се съблазните или не, зависи най-вече от силата на вашето решение. ако то не е установено непоколебимо в мозъка ви, по-лесно ще се подхлъзнете.

създайте нов навик. когато искате да се отървете от някой навик, е неправилно да стоите бездейно и да страдате, че няма с какво да се заемете. природата не търпи празни места, тя се стреми да ги запълни. освен това, когато насочвате мислите си към забранения навик, желанието за него се увеличава. най-добре е да създадете навик, противоположен на лошия, и да се опитате чрез повторение да „утъпчете” неговата пътека. ако имате навик да се карате, опитайте да се усмихвате и да казвате нещо положително; ако ръката ви търси запалката и цигарите, намерете занимание на ръцете си (работа, плетене, шиене на гоблени), което изисква цялото ви внимание и прогонва мисълта за пушене.

предвкусвайте добрите резултати. въпреки че формирането на навика ви струва усилия, представяйте си резултатите, които ще постигнете и това ще ви стимулира. ако нахвърляте дрехите си в гардероба безразборно и не ви се иска да подреждате тези, които прибирате всеки ден, помислете колко време и енергия ще спестите, когато търсите нещо. те винаги ще си бъдат подредени – само трябва да автоматизирате навика да оставяте всичко на мястото му. в началото, когато ви се прииска да се скарате, усмивката ви ще бъде изкуствена, но след време тя ще стане най-естественото състояние за вас, а това ще ви донесе куп положителни мисли и чувства и много усмивки в отговор и дори няма да ви хрумне да се карате.

променете обстановката и нарушете ритъма. навикът се чувства най-добре в определена среда, с определени хора или при определени обстоятелства в зависимост от това как е създаден. опитайте се да промените всичко, свързано с тях. ако е възможно, не му създавайте условия да се чувства добре. например, свикнали сте да хапвате сладко към три часа следобед и това допринася за напълняването ви. точно по това време силата на изкушението е най-голяма. постарайте се да му попречите – заемете се с нещо спешно, пийнете чаша вода, мислете за друго. с всеки ден победата се удава по-лесно – новият навик се „окопава” все по-стабилно.

не се поддавайте съзнателно на изкушението. не казвайте съзнателно: „само този път и няма повече”. така предавате вече извоюваните позиции. все едно, навярно и без да искате, някога ще действате по стария начин, но когато съзнателно решавате това, волята отслабва.

не се обезсърчавайте. ако все пак старото надделее и започнете да действате както преди, не се отказвайте. знайте, че пътечката, прокарана от новия добър навик, е все още там и никога няма да се изтрие. и, което е по-добро, ако тръгнете по нея, ще ви е по-лесно, отколкото в началото.

заключение

дългото и редовно повторение на навиците определя начина и качеството на живота ни. горчивата участ на пияницата е резултат от безброй напивания, самопожертвователният живот на светеца – от безброй молитви и добри дела. наистина, много обстоятелства налагат своя отпечатък върху живота на всеки от нас, но ни е даден изборът на свободната воля. нека изберем доброто, за да бъдем благословени за себе си и за другите.

Честита Коледа и весело посрещане на 2010 година!

Честита Коледа и весело посрещане на 2010 година!

Получихме пожелания за здрава и успешна 2010 година!

Еротон: Българският генерик на Виагра-та

Еротон: Българският генерик на Виагра-та

Фармацевтичната генерична компания "Актавис" регистрира и пусна на пазара генерично копие на Виагра-та. Името на лекарственият продукт е Еротон/ Eroton

Респивакс /  Respivax 50 мг. х 30 и Респивакс /  Respivax 25 мг. х 30 вече са лекарствени продукти без лекарско предписание

Респивакс / Respivax 50 мг. х 30 и Респивакс / Respivax 25 мг. х 30 вече са лекарствени продукти без лекарско предписание

Старите опаковки ще се предлагат до изчерпване на количествата

Миг не е самолет, а... сироп за деца!

Миг не е самолет, а... сироп за деца!

Германският концерн Берлин Хеми/ Berlin Chemie пусна на пазара нова форма на своя продукт с ибупрофен – Миг - сироп за деца

Rasilez® (Aliskiren) сложи началото на новия антихипертензивен клас Директни ренинови инхибитори (ДРИ)

Rasilez® (Aliskiren) сложи началото на новия антихипертензивен клас Директни ренинови инхибитори (ДРИ)


Бюлетин
Запиши се
Условия за ползване
©2009 Педиатрична аптека Ерудита. Всички права запазени.